News

Virgil Musta: ”Secţiile ATI şi secţiile COVID s-au umplut. Suntem, din nou, în al 12-lea ceas”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara spune că am ajuns, din nou, în al 12-lea ceas în privința evoluției coronavirusului în România.
28.09.2021 | 12:42
Virgil Musta Sectiile ATI si sectiile COVID sau umplut Suntem din nou in al 12lea ceas
ADVERTISEMENT

Virgil Musta îndeamnă populația la vaccinare, deoarece spitalele mai fac față cu greu numărului de pacienți care se sunt contaminați cu forma obișnuită de Covid, dar și cu varianta Delta.

Totodată, medicul avertizează că pacienții nevaccinaţi dezvoltă, adesea, o formă gravă de Covid.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta: ”Persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală”

Drept urmare, persoanele neimunizate sunt conectate la aparatele de oxigen, în spitale și trebuie să stea internate pe o perioadă îndelungată, pentru a se vindeca. O astfel de situație complică internarea altor bolnavi.

”Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toţi (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoştinţe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează şi automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare.

ADVERTISEMENT

Mulţi dintre d-voastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas. În decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut. 

Din observaţiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă şi mai ales în situaţia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală”, a scris medicul Virgil Musta pe facebook.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta a explicat faptul că inclusiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie V. Babeş Timişoara, situația nu este una favorabilă. De exemplu, la secțiile ATI sunt internaţi doar pacienți neimunizați, iar în secțiile obișnuite de Covid  un procent de 95% sunt, la fel,  nevaccinaţi.

”Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri”, a mai punctat Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta: ”Putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi”

De asemenea, Virgil Musta este de părere că România s-ar putea confrunta în curând cu o situație similară Italiei, anul trecut, la început de pandemie. Mai mult, el consideră că am putea ajunge la 15.000 de noi cazuri pe zi.

”În Italia, în urmă cu 1 an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav! Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rata mică de vaccinare (cum suntem şi noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever şi peste 3% să decedeze.

Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate.

Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice”, a mai precizat renumitul medic.

Virgil Musta avertizează și asupra faptului că paturile din spitale se vor epuiza, din cauza creșterii accelerate a infectărilor.

”Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede. Singura soluţie viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma şi noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!”, au mai fost spusele lui Virgil Musta.

ADVERTISEMENT