News

VivaTech și inteligența artificială. Ambițiile europenilor de a concura cu Statele Unite și cu China

VivaTech, cel mai mare salon al inovației din Europa, s-a deschis la Paris. Inteligența artificială, Elon Musk și mii de expozanți.
15.06.2023 | 18:47
VivaTech si inteligenta artificiala Ambitiile europenilor de a concura cu Statele Unite si cu China
La salonul VivaTech, președintele Emnanuel Macron a dezvăluit un plan de susținere a AI franceză, pentru a rivaliza cu marii actori internaționali / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

VivaTech, cel mai mare salon de inovație și start-up-uri din Europa, și-a deschis cea de-a șaptea ediție în Franța, la Paris. Salonul este exponentul ambițiilor europene privind inteligența artificială (AI). Președintele Emmanuel Macron a dezvăluit un plan major de sprijin pentru sectorul AI francez, pentru a-i permite țării să concureze cu marii jucători internaționali.

Inteligența artificială, prioritatea salonului VivaTech

La VivaTech, cel mai important salon de tehnologie din Europa, care s-a deschis miercuri, Emmanuel Macron a anunțat 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea inteligenței artificiale (AI) în fața unui public entuziast și înaintea unei întâlniri cu Elon Musk, care va avea loc vineri. Celebrul patron al Tesla, SpaceX și proprietar al Twitter va vorbi în fața a 4.000 de persoane la Palatul Sporturilor, la fel cum a făcut Steve Jobs în anii 1980 și 1990. Guvernul francez speră să îl convingă pe Elon Musk să înființeze o fabrică de baterii Tesla în Franța, un proiect în care Franța se află în competiție cu Spania.

ADVERTISEMENT

Elon Musk, primit la Palatul Elysee

Dar înainte de asta, miliardarul va fi primit de Emmanuel Macron în jurul prânzului la Palatul Élysée, după cum a anunțat președintele francez. Mii de profesioniști s-au înghesuit pe culoare pentru a-l vedea pe șeful statului, care s-a plimbat timp de două ore prin salon, răspunzând la întrebări diverse, inclusiv despre transferul lui Kylian Mbappe, pe care vrea să încerce să îl convingă să rămână la PSG.

Foarte așteptat să vorbească pe tema inteligenței artificiale, în fața exploziei  ChatGPT, în cele din urmă Emmanuel Macron a anunțat doar un plan de 500 de milioane de euro – primul plan francez privind inteligența artificială din 2018 a fost de 1,5 miliarde de euro – într-un moment în care guvernul se află în plină căutare de economii bugetare. Această sumă ar trebui să fie utilizată pentru a crea „cinci sau zece clustere” în domeniul inteligenței artificiale și pentru a încuraja apariția unor clustere de talie mondială.

ADVERTISEMENT

Concurența din China și din SUA

Vorbind în franceză la acest târg internațional, unde vorbea adesea în engleză, Macron a anunțat că dorește să sprijine marile modele francofone, în numele „soft power-ului”  francez și împotriva inteligenței artificiale „via anglo-saxoni”. Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, o reglementare europeană a inteligenței artificiale care să nu înăbușe inovația.

Aceasta în condițiile în care deputații europeni au aprobat miercuri un proiect de regulament, deschizând calea negocierilor cu statele membre pentru a limita riscurile sistemelor de tip ChatGPT. „Cel mai rău scenariu ar fi ca Europa să investească mult mai puțin decât americanii și chinezii și să înceapă prin a crea reglementări. Acest scenariu este posibil, dar nu ar fi cel pe care l-aș susține”, a avertizat el.

ADVERTISEMENT

Cei care fac bani

Pe scena de la VivaTech, șeful statului i-a criticat din nou pe „cei care îi urăsc pe aceia care fac bani”. „Am fost numit în toate felurile, dar nu voi ceda în această privință”, a insistat el, referindu-se la cei care i-au reproșat că este „președintele celor bogați”. „Timp de decenii, țara noastră a iubit industria și a deplâns pierderea suveranității, urând oamenii care reușesc și fac bani. Nu merge, dacă nu există oameni de succes care să câștige mulți bani pentru a reinvesti!”, a strigat el. „Eu sunt în favoarea succesului care reinvestește în economie”.

Anul acesta, VivaTech găzduiește 2.200 de expozanți și o serie de produse noi pentru publicul larg. Printre ele, un robot pe roți pentru spitale, un Van Gogh animat de inteligența artificială și un prototip de mașină Renault dotat cu senzori care monitorizează starea de sănătate a șoferului și parchează automat mașina în caz de probleme.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să fim umili”

Inovația poate fi însă uneori înșelătoare. „Trebuie să fim umili, pentru că în urmă cu un an vorbeam cu toții despre metavers și nu cred că putem spune că metaversul ne-a schimbat pentru moment viața de zi cu zi”, a declarat Christel Heydemann, CEO al Orange, la VivaTech. Dar când vine vorba de inteligența artificială generativă, capabilă să creeze texte sau imagini, „trebuie să recunoaștem că se întâmplă ceva major”, a adăugat ea, scrie TV5Monde.

Coreea de Sud, printre vedetele salonului

Coreea de Sud este în centrul atenției în acest an la salonul VivaTech.  „Țara anului” la această ediție, care găzduiește o serie de giganți din domeniul tehnologiei, precum Samsung și LG, s-a impus mai nou ca un centru global pentru start-up-uri, care contează pe Europa pentru a cuceri lumea.

„În urmă cu câțiva ani, guvernul coreean și start-up-urile coreene se concentrau exclusiv pe piața americană. Dar suntem conștienți că piața europeană este mai mare și crește mai repede. Este o colaborare între trecut și viitor, între Vest și Est. Așa că haideți să mergem împreună și să construim un viitor foarte promițător pentru umanitate”, a declarat pentru Euronews tânărul ministru coreean pentru start-up-uri, Lee Young. Alte teme majore ale salonului din acest an includ mediul, incluziunea și sportul,  în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT