ADVERTISEMENT
News

Vladimir Putin, despre retragerea trupelor din Transnistria. Mesaj clar al președintelui rus

Autor: Flaviu Popa | 17.12.2020 | 22:32
Vladimir Putin, despre retragerea trupelor din Transnistria. Mesaj clar al președintelui rus
Vladimir Putin, despre retragerea trupelor din Transnistria. Foto: Hepta

Vladimir Putin a vorbit despre retragerea trupelor din Transnistria, însă doar în anumite condiții, după ce va fi creată „o situație favorabilă” ca aceste trupe să fie retrase pe cale pașnică.

ADVERTISEMENT

Președintele rus a cerut, în schimb, găsirea unei soluții pașnice pentru conflictul de pe Nistru, nefiind dispus să cedeze presiunilor venite din Occident.

Putin a remarcat că Maia Sandu are și cetățenie română, astfel sugerează că declarațiile acesteia își pierd din credibilitate în momentul în care Sandu cere retragerea trupelor.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin, despre retragerea trupelor din Transnistria

„Maia Sandu, în calitate de reprezentant al unei forţe politice, nu a spus nimic nou, noi demult auzim declaraţiile liderilor occidentali despre necesitatea retragerii contingentului nostru de pacificatori. Maia Sandu este preşedinte al Republicii Moldova, dar este şi cetăţeană a României”, a subliniat Putin. „În general, noi suntem pentru retragerea pacificatorilor (ruşi), dar după ce va fi creată o situaţie favorabilă, va fi stabilit un dialog decent între Transnistria şi cealaltă parte a Moldovei, atunci când se va merge pe o cale paşnica de aplanare a situaţiei”, a declarat Putin.

Potrivit Digi 24, Putin a vorbit despre eșecul din trecut al negocierilor diplomatice pentru soluționarea pașnică a problemei transnistriene.

ADVERTISEMENT

Noi cu fostul preşedinte Voronin am fost foarte aproape de aceasta. Însă, în ultimul moment, liderii ţărilor occidentale l-au presat, el a renunţat, s-a disociat de înţelegerile anterioare şi soluţionarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat.

De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce aţi procedat aşa? Au zis ca aşa a ieşit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a adăugat Putin.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu a declarat, după ce a fost aleasă președinte al Republicii Moldova, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și munițiile din Transnistria. Cadrul Grupului Operativ (GOTR), creat pe rămășițele Armatei a 14-a soviectice din Transnistria, găzduiește în depozitul de la Cobasna peste 20.000 de tone de arme și muniții, potrivit datelor oficiale.

Inițial, Federația Rusă a reacționat dur în momentul în care Maia Sandu a cerut oficial retragerea trupelor din Transnistria, însă Vladimir Putin pare deschis la negocieri.

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!