News

Vladimir Putin, mesaj categoric pentru NATO: ”Ar însemna un război mondial! Nimeni nu este interesat să fie așa”

Vladimir Putin a avertizat, din nou, că un război între Rusia și NATO ar însemna, automat, startul unui război mondial care ar putea degenera într-un război nuclear.
18.03.2024 | 10:56
Vladimir Putin mesaj categoric pentru NATO Ar insemna un razboi mondial Nimeni nu este interesat sa fie asa
Vladimir Putin, mesaj categoric pentru NATO: ”Ar însemna un război mondial! Nimeni nu este interesat să fie așa”
ADVERTISEMENT

Președintele Rusiei a menționat, totuși, că nimeni nu își dorește acest scenariu. Cert e că tensiunile dintre Rusia și SUA, alături de partenerii din NATO, sunt la cele mai înalte cote de după Criza rachetelor din Cuba din 1962. Cu toate acestea, Vladimir Putin a insistat că nu și-ar dori să folosească niciodată arme nucleare, nici măcar cele tactice.

Vladimir Putin, mesaj categoric pentru NATO, după ce a fost ales președinte

Declarația lui Vladimir Putin vine la scurt timp după ce a obținut un nou mandat de președinte în Rusia și este o replică directă la mesajul președintelui francez Emmanuel Macron, care sugera că NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Mai multe țări, printre care SUA, s-au delimitat de aceste declarații, în timp ce Polonia și alte țări din Europa de Est au îmbrățișat ideea, cel puțin verbal.

ADVERTISEMENT

Referitor la această declarație, Vladimir Putin a răspuns, ironic că ”totul este posibil în lumea modernă”. “Este clar pentru toată lumea că acest lucru va fi la un pas de un al Treilea Război Mondial. Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa”, a declarat Vladimir Putin la scurt timp după victoria din alegeri.

Interesant, Vladimir Putin a afirmat, la fel cum o făcea și ministrul de externe al Poloniei, Radoslav Sikorski, că în Ucraina există deja trupe NATO. De altfel, președintele rus a remarcat cum pe front se vorbește atât engleza, cât și franceza, însă cel mai probabil acei soldați sunt acolo ca și mercenari.

ADVERTISEMENT

“Nu este nimic bun în asta, în primul rând pentru ei, pentru că mor acolo şi în număr mare”, a declarat Vladimir Putin. Cât despre războiul din Ucraina, Vladimir Putin a avertizat că țara sa ar putea fi nevoită să cucerească noi teritorii pentru a crea o zonă tampon între Ucraina și Rusia. Asta, în condițiile în care ucrainenii atacă tot mai mult regiunile de frontieră cu Rusia.

Ucraina a intensificat atacurile asupra Rusiei

Înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie din Rusia, Kievul a intensificat atacurile împotriva teritoriilor rusești. Au fost bombardate regiuni de frontieră și chiar s-a încercat străpungerea granițelor Rusiei cu ajutorul unor trupe paramilitare de voluntari ruși. În aceste condiții, Vladimir Putin crede că Rusia ar fi nevoită să avanseze spre Harkov, sau alte zone ”tampon”.

ADVERTISEMENT

“Nu exclud ca, ţinând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim forţaţi la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită zonă sanitară în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Vladimir Putin. Fără să dea prea multe detalii, președintele Rusiei a menționat că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a nu mai permite rachetelor să ajungă pe teritoriul rusesc.

Cât despre Emmanuel Macron, Vladimir Putin i-a transmis acestuia să nu mai caute să escaladeze situația și să joace un rol în găsirea păcii. “Se pare că Franţa ar putea juca un rol. Încă nu este totul pierdut. Am spus-o de nenumărate ori şi o voi spune din nou. Suntem pentru discuţii de pace, dar nu doar pentru că inamicul rămâne fără gloanţe”, a explicat Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

“Dacă ei vor cu adevărat, în mod serios, să construiască relaţii paşnice, de bună vecinătate între cele două state pe termen lung, şi nu pur şi simplu să ia o pauză pentru reînarmare timp de 1,5-2 ani”, a completat Vladimir Putin. Liderul de la Kiev a respins, totodată, criticile venite din Occident referitor la legimitatea alegerilor din Rusia. “Întreaga lume râde de ceea ce se întâmplă acolo. Este pur şi simplu o catastrofă, nu este democraţie, ce naiba este asta?”, a concluzionat liderul de la Kremlin.

ADVERTISEMENT