News

Vladimir Putin și misterul sosiilor sale. “Kremlinul e disperat să arate că deține controlul”

Putin, baie de mulțime cu sosii? Recentele apariții ale președintelui dau naștere la noi speculații privind sănătatea sa.
03.07.2023 | 17:45
Vladimir Putin si misterul sosiilor sale Kremlinul e disperat sa arate ca detine controlul
Recentele ieșiri ale liderului de la Kremlin au dat naștere la noi speculații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu Vladimir Putin? Comportamentul recent al președintelui rus Vladimir Putin ridică semne de întrebare. În timpul unei apariții publice în regiunea Daghestan, acesta a fost văzut făcând o baie de mulțime, pozând pentru selfie-uri, sărutând o fată pe obraz și chiar ajustând uniforma unui ofițer rus, deși se pare că nu a interacționat niciodată cu serviciul său de securitate de când a venit la putere în 2000.

Sosii și teama de asasinat

Acest set de atitudini neașteptate contribuie la alimentarea teoriei conform căreia Vladimir Putin folosește sosii în unele dintre deplasările sale. The Independent relatează despre o serie de zvonuri despre sănătatea fragilă a liderului de la Kremlin și despre teama sa obsesivă de a fi asasinat. Se spune că Putin trăiește retras într-un buncăr, că cere ca serviciul său de securitate să îl urmărească peste tot și că le cere rarilor săi vizitatori să treacă printr-un tunel cu lumină ultraviolet înainte de-al întâlni.

ADVERTISEMENT

Pentru analistul politic Jason Jay Smart, stabilit la Kiev, nu ar fi surprinzător dacă Vladimir Putin ar folosi sosii. „De la pandemia Covid-19, Putin a fost foarte precaut în interacțiunile sale cu publicul. Mai mult, de la revolta grupului Wagner și trădarea lui Evgheni Prigojin, el este însoțit de gărzile sale de corp chiar și atunci când se întâlnește cu propriul consiliu de securitate. Așadar, pare foarte probabil ca el să se folosească de sosii pentru a se proteja de boli și de compatrioții săi”.

Speculații privind probleme de sănătate

O fotografie postată recent pe rețelele de socializare, în care acesta apare alături de președintele cecen Ramzan Kadîrov, a dat și mai multă greutate acestei teorii a sosiilor. În postarea cu pricina, Putin apare mai mic decât de obicei, iar mai multe detalii diferă de ceea ce se poate vedea în alte fotografii recente, de la textura pielii sale până la forma urechilor.

ADVERTISEMENT

Speculațiile sunt numeroase, inclusiv cu privire la probleme majore de sănătate pe care le-ar avea liderul de la Kremlin. Acest tip de zvon a existat deja în 2014, când mai multe surse, unele serioase, au menționat un cancer pancreatic de care ar suferi Putin, ceea ce a determinat Moscova să publice fotografii cu un președinte robust, cu pieptul gol, călare pe un cal. Un simbol al virilității și al bunei stări de sănătate de care se bucură șeful statului, un mesaj ce nu trebuie contestat, scrie Slate.

Un președinte fără vicii, sportiv, activ

Dar pentru alți observatori, recentele ieșiri ale președintelui rus sunt pur și simplu o modalitate de a demonstra că el continuă să beneficieze de un sprijin larg din partea populației țării sale. „Kremlinul este disperat să arate că Putin este puternic, că deține controlul operațiunilor și că nu este în curs de a pierde controlul Rusiei”, spune Jason Smart.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, chiar dacă Vladimir Putin are 70 de ani, nimic nu lasă să se înțeleagă că sănătatea președintelui rus este șubredă sau că ar suferi de vreo boală. Ani de zile de când se află la butoanele Kremlinului, Putin a promovat imaginea unui președinte fără vicii, care nu bea, nu fumează, un președinte sportiv (judo, hochei) și activ (dese ieșiri în natura siberiană cu prietenul Serghei Șoigu, ministrul Apărării).

E drept, în timpul pandemiei Covid-19, oricine urma să se întâlnească cu Putin trebuie să respecte carantine stricte și regula distanțării. Iar întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia cei doi lideri au stat la discuții fiecare în capul unei mese lungi de șase metri, a devenit virală. Ulterior, misterul unei distanțe atât de mari s-a explicat prin aceea că Macron a refuzat un test Covid-19 făcut de medicii ruși, la cererea Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Putin, slăbit de rebeliunea Wagner

Experții sunt de părere că recenta sa apariție, cu sosii sau fără, în Daghestan a fost pentru a-și demonstra popularitatea în urma tentativei de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojhin, în urma căreia grupul Wagner a mărșăluit până la doar 200 km de Moscova. „Putin a fost slăbit semnificativ de tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin. Astfel, călătoria sa în Daghestan, unde a dat mâna cu cetățenii care îl aclamau pe stradă, este o încercare a Kremlinului de a demonstra că el se bucură încă de un sprijin public puternic”, a declarat  Smart.

CIA: Războiul are un efect distructiv asupra lui Putin

Dacă Putin folosește sosii, nu este primul lider rus sau național care face acest lucru. Stalin ar fi folosit o sosie din motive de securitate, în timp ce Hitler, Saddam Hussein și Kim Jong-Un sunt, de asemenea, pe lista celor care au apelat la sosii. Cu sosii sau nu, războiul din Ucraina are un efect „distructiv” asupra lui Vladimir Putin, a declarat sâmbătă directorul CIA, creând o „oportunitate” excepțională pentru agenția de informații americană. Vorbind de la Fundația Ditchley din Marea Britanie, William Burns a descris invazia Rusiei în Ucraina ca fiind „cea mai imediată și mai acută provocare geopolitică la adresa ordinii internaționale actuale”.

El a spus că războiul a fost un „eșec strategic” pentru Moscova, care a expus slăbiciunile militare ale Rusiei, a dat o lovitură economiei sale și a încurajat extinderea și consolidarea NATO. „Nemulțumirea față de război va continua să-i erodeze pe liderii ruși (…) Această nemulțumire creează pentru noi, la CIA,  o oportunitate care nu se ivește decât o data la o generație”, a declarat Burns.

„Vom profita de ocazie”

„Nu o vom lăsa fără să profităm”, a adăugat el, subliniind că CIA a postat recent un mesaj pe Telegram în care le explică rușilor cum să ajungă la agenția americană prin intermediul dark web, scrie Le Journal de Montreal. Cu o săptămână mai devreme, revolta mercenarilor Wagner, condusă la 24 iunie de șeful grupului paramilitar rus Evgheni Prigojin, a scos la iveală slăbiciuni clare în poziția președintelui rus Vladimir Putin. Liderul grupului Wagner a contestat în mod deschis motivele intervenției militare în Ucraina, afirmând că „războiul a fost necesar pentru ca un grup de ticăloși să fie promovat”.

„Impactul acestor cuvinte și acțiuni va fi resimțit pentru o perioadă de timp, o reamintire dură a efectului distructiv al războiului lui Putin asupra propriei societăți și a regimului său”, consideră Burns. Directorul CIA nu a făcut nicio mențiune despre recenta sa călătorie în Ucraina, unde s-a întâlnit cu oficiali ai serviciilor de informații și cu președintele Volodimir Zelenski în iunie, cu puțin timp înainte de rebeliunea eșuată a lui Evgheni Prigojin.

În discursul său, Burns a menționat, de asemenea, China. În special, el a avertizat împotriva „represiunii crescânde de acasă și a agresivității (președintelui chinez) față de străini”.  William Burns a declarat că CIA a creat un centru de misiune axat pe China și că a mai mult decât dublat proporția din bugetul său global dedicată activităților din această țară.

ADVERTISEMENT