News

Volodimir Zelenski, ofensivă diplomatică fulger. Ce a obținut liderul de la Kiev după turneul european

Volodimir Zelenski, s-a aflat, luni, la Londra în cadrul unui turneu diplomatic european având ca scop obținerea de sprijin pentru mult așteptata contraofensivă.
15.05.2023 | 19:07
Volodimir Zelenski ofensiva diplomatica fulger Ce a obtinut liderul de la Kiev dupa turneul european
Liderul de la Kiev a făcut vizite în Italia, Germania. Franța și Marea Britanie Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pornit o ofensivă diplomatică în acest weekend pentru a obține sprijin înaintea atacului mult așteptat al armatei sale împotriva forțelor rusești pe câmpul de luptă. El s-a aflat luni la Londra, după un turneu prin capitalele europene în care s-a întâlnit cu lideri aliați și chiar cu Papa Francisc, într-un moment decisiv al conflictului.

Volodimir Zelenski, ofensivă diplomatică fulger

Zelenski a obținut un nou ajutor militar din partea Franței și Germaniei. Turneul diplomatic al liderului de la Kiev survine în contextul în care trimisul special al Chinei în Europa este așteptat să viziteze Ucraina, Rusia și o serie de țări europene în această săptămână, în timp ce Beijingul încearcă să joace rolul unui negociator neutru în conflict. China nu a condamnat în mod deschis invazia, iar Statele Unite și aliații săi se feresc de legăturile sale strânse cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Înainte de a sta de vorbă cu Li Hui la Kiev, Zelenski a pornit într-un turneu fulger printre aliații europeni pentru a-și întări armata în timp ce pregătește o contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate. El a călătorit luni la Londra pentru discuții cu prim-ministrul Rishi Sunak. Aceasta vine după vizitele succesive ale lui Zelenski la Berlin, Roma și Paris în weekend, care au inclus o întâlnire cu Papa Francisc.

Zelenski a declarat sâmbătă că Kievul și susținătorii săi occidentali ar putea face ca o înfrângere rusă în război să fie “ireversibilă” în acest an. Și, deși acest lucru ar necesita un succes răsunător în bătăliile care vor urma, el va avea vântul în pânzele sale datorită sentimentului reînnoit că Kievul învinge forțele rusești după o iarnă dificilă în defensivă.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie promite mai multe rachete și drone pentru Ucraina

Premierul britanic Rishi Sunak s-a angajat luni să furnizeze Ucrainei un pachet mare de rachete și drone de atac, înaintea unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski, care în weekend a obținut promisiuni de miliarde de dolari în ajutor militar suplimentar din partea aliaților europeni.

Zelenski a împărțit o îmbrățișare cu Sunak atunci când a aterizat la reședința de la țară a liderului britanic, Chequers, în afara Londrei, luni dimineață. Președintele ucrainean a descris întâlnirile ca fiind “negocieri substanțiale” și s-a referit la Sunak într-un Tweet ca fiind “prietenul meu Rishi”.

ADVERTISEMENT

Biroul premierului a declarat că, pe lângă rachetele de croazieră anunțate săptămâna trecută, Marea Britanie va livra “sute de rachete de apărare aeriană și alte sisteme aeriene fără pilot”, inclusiv drone cu rază lungă de acțiune. “Acest echipament va sprijini Ucraina în următoarele luni în creșterea lor militară anticipată pentru a contracara forțele rusești”, se mai arată în declarația citată de The New York Times.

Kremlinul a respins semnificația noului angajament de ajutor militar al Marii Britanii. “Avem o părere extrem de negativă despre aceasta”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de știri ruse de stat Tass, dar a precizat că noile arme “nu vor avea un impact semnificativ” asupra cursului războiului.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari în 2022, ceea ce o face unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului. De asemenea, Sunak a promis că va începe să antreneze piloții de luptă ucraineni în această vară, deși încă nu s-a angajat să trimită avioane de luptă britanice în Ucraina. În schimb, Marea Britanie a declarat că va ajuta alte țări care furnizează avioane de luptă prin furnizarea de sisteme de sprijin.

Vizita lui Zelenski în Marea Britanie vine după ce acesta a călătorit în weekend în Italia, Germania și Franța, întâlnindu-se cu Papa Francisc, cu președintele Sergio Mattarella și cu prim-ministrul Giorgia Meloni la Roma, cu cancelarul Olaf Scholz și președintele Frank-Walter Steinmeier la Berlin și cu președintele Emmanuel Macron la Paris.

Turneul lui Zelenski a avut loc chiar înainte ca liderii europeni să organizeze un summit în această săptămână la Reykjavik, Islanda. Mai târziu în cursul săptămânii, liderii se vor reuni din nou în Japonia pentru o reuniune a Grupului celor 7 țări, unde se așteaptă ca războiul să ocupe un loc important în discuții.

Președintele ucrainean, primit cu onoruri militare la Berlin

Președintele Ucrainei s-a întâlnit duminică cu liderii germani la Berlin în cadrul turneului diplomatic menit să consolideze sprijinul aliaților occidentali și să facă presiuni pentru livrări mai rapide de arme. Zelenski a fost escortat la Berlin de avioane de luptă germane pentru prima sa călătorie în Germania de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu mai bine de un an.

El a fost întâmpinat cu onoruri militare de către Scholz. Primirea grandioasă a avut loc la o zi după ce Germania a anunțat cel mai mare pachet de ajutor militar de până acum pentru Ucraina. “Sistemele germane de apărare aeriană, artileria, tancurile și vehiculele de luptă ale infanteriei salvează vieți ucrainene și ne apropie de victorie”, a scris duminică pe Twitter Zelenski. “Germania este un aliat de încredere!”

Zelenski a călătorit apoi la Paris duminică seara pentru o întâlnire de trei ore cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Cei doi lideri au discutat despre ajutorul militar și umanitar al Franței, precum și despre posibilele viitoare discuții de pace, potrivit unei declarații comune publicate la scurt timp după întâlnire.

“În săptămânile următoare, Franța va antrena și echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate și tancuri ușoare”, se arată în declarație. Oficiali din biroul lui Macron au adăugat că președintele francez va face mai multe anunțuri luni.

 

Zelenski s-a întâlnit cu Papa și cu Georgia Meloni în Italia

Volodimir Zelenski, s-a întâlnit sâmbătă cu Francisc la Vatican, ca parte a unei vizite fulminante la Roma care a inclus discuții cu președintele Italiei, Sergio Matarelli, și cu premierul Giorgia Meloni, care și-au oferit întregul sprijin.

Meloni, care l-a întâmpinat călduros pe Zelenski înainte de o întâlnire de 70 de minute, și-a afirmat sprijinul ferm pentru efortul de război al Ucrainei. “Mizăm pe victoria Ucrainei”, a declarat Meloni, apărând alături de Zelenski, pe care l-a numit “prietenul” ei, într-o conferință de presă la Palatul Chigi, sediul guvernului italian, după întâlnire. “Sprijinul nostru va fi de 360 de grade pentru tot timpul necesar, și dincolo de acesta.”

Ea a declarat că decizia domnului Zelenski de a-și începe cel mai recent periplu prin Europa la Roma a arătat că Italia este un “protagonist” în susținerea Ucrainei, o “victimă a unei agresiuni brutale și nedrepte din partea Republicii Ruse”. Ea a declarat că Italia va continua să furnizeze Ucrainei ajutor, “inclusiv militar”. Zelenski, care pe Twitter calificase vizita ca fiind importantă pentru “apropierea victoriei” țării sale, a mulțumit în repetate rânduri Italiei pentru asistență.

Dar piesa centrală, și cea mai delicată oprire, a călătoriei lui Zelenski la Roma a avut loc când coloana sa de mașini a urcat în Piața Sfântul Petru și a trecut prin intrarea în Vatican flancată de gărzile elvețiene și, purtând tricoul său caracteristic, a dat mâna cu Francisc înainte de a se așeza la un birou pentru o întâlnire de 40 de minute.

“Am cerut condamnarea crimelor rusești din Ucraina”, a declarat Zelenski după întâlnirea cu Papa Francisc, care i-a oferit o ramură de măslin din bronz. “Pentru că nu poate exista egalitate între victimă și agresor. Am vorbit, de asemenea, despre formula noastră de pace ca fiind singurul algoritm eficient pentru a obține o pace justă. Am propus să mă alătur punerii sale în aplicare.”

Întrebat ulterior la televiziunea italiană dacă Papa Francisc, care a încercat să se poziționeze echidistant între Ucraina și Rusia, ar putea fi un mijlocitor de pace între el și Putin, Zelenski a spus că “cu tot respectul pentru Sanctitatea Sa”, Ucraina nu are nevoie de mediatori, deoarece “nu poți face mediere cu Putin”. El a spus că victoria pe câmpul de luptă este esențială și că va veni, și nu a văzut niciun rost să vorbească cu domnul Putin, care acționează în mod clar cu rea credință. “Despre ce vom vorbi?”.

Vaticanul a spus doar că cei doi bărbați au discutat despre război și că Papa Francisc l-a asigurat pe domnul Zelenski de “rugăciunea sa constantă” pentru Ucraina și pentru cei mai vulnerabili dintre ei și că ambii bărbați au fost de acord cu privire la necesitatea continuării ajutorului umanitar.

ADVERTISEMENT