News

Weekend cu ninsori abundente și viscol în România. ANM a emis o alertă cod galben

Urmează un nou weekend cu ninsori abundente și viscol în România. ANM a emis o alertă cod galben pentru aproape jumătate de țară.
26.01.2024 | 10:50
Weekend cu ninsori abundente si viscol in Romania ANM a emis o alerta cod galben
O nouă alertă cod galben de ninsori și viscol emisă de ANM. Jumătate de țară vizată. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri dimineață, o nouă alertă cod galben de viscol și ninsori abundente. Care sunt zonele afectate de fenomenele severe de iarnă.

O nouă alertă cod galben de ninsori și viscol emisă de ANM. Jumătate de țară vizată

În urmă cu o săptămână, România era afectată de un val de ninsori și temperaturi scăzute. A nins abundent inclusiv în zona Capitalei. Acum, vremea de iarnă severă se mută în centru, sud-vest și la munte.

ADVERTISEMENT

Vineri, 26 ianuarie, meteorologii au emis alerte cod galben de intensificări ale vântului care vizează mai multe județe ale țării. Conform celor de la ANM, va ninge viscolit în special în zona Ardealului. ”În Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.

În Transilvania vor fi intervale de timp în care va ninge viscolit. În Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări cu rafale de 90…110 km/h, va fi viscol și vizibilitate redusă”, spun meteorologii.

ADVERTISEMENT

ANM mai subliniază că intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (27/28 ianuarie) în Carpații Meridionali și de Curbură, cu viteze de 60…80 km/h.

Lista județelor vizate, parţial sau integral, de codul galben: Bihor, Cluj, Mureș, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș și Arad.

ADVERTISEMENT

O altă alertă cod galben, valabilă pentru ziua de vineri

Un alt cod galben a intrat în vigoare vineri dimineață, la ora 10.00. Până la ora 22.00, vor fi intensificări ale vântului în Moldova, Transilvania, Oltenia și Dobrogea. Va fi și viscol în Carpații Meridionali și de Curbură, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m. În Moldova, nordul Dobrogei, sudul Transilvaniei și sud-vestul Olteniei, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.

Județele vizate sunt Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Buzău, Covasna, Brașov, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru București

În Capitală, sâmbătă dimineața, cerul va fi variabil. Sunt șanse de înnorări și fulguieli în a doua parte a nopții. Vântul va sufla moderat la slab. Temperatura maximă se va situa în jurul a 9 grade, iar cea minimă va fi de -7…-3 grade.

Sâmbătă, cerul va avea înnorări și trecător se vor semnala precipitații mixte, slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi între 4 și 6 grade, se mai arată pe site-ul ANM.

ADVERTISEMENT