News

Youtube a intrat în vizorul rușilor. ”Bucătarul lui Putin” s-a supărat pe conținutul rusofob de pe internet

”Bucătarul lui Putin” s-a supărat pe Youtube și cere procurorului general al Rusiei să ia măsuri pentru ”fake news” cât mai urgent.
30.10.2022 | 21:16
Youtube a intrat in vizorul rusilor Bucatarul lui Putin sa suparat pe continutul rusofob de pe internet
Bucătarul lui Putin s-a supărat pe Youtube
ADVERTISEMENT

Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit ”bucătarul lui Putin”, i-a trimis o adresă oficială procurorului general al Rusiei, prin care îi cere acestuia să verifice cu strictețe activitatea Youtube.

”Bucătarul lui Putin” s-a supărat pe Youtube

Problema lui Prigojin e că Youtube permite răspândirea de ”fake news” în viziunea Moscovei și de conținut rusofob.

ADVERTISEMENT

”În timpul operațiunii militare speciale a început un război informațional pe platformă, cu scopul de a denigra imaginea Rusiei în ochii utilizatorilor. Pe YouTube se răspândesc fake news-uri, este publicat conținut rusofob, se fac apeluri la răsturnarea puterii în Federația Rusă, se publică materiale distructive”, a transmis Prigojin.

Totodată, Prigojin vrea ca Google să fi considerată companie ”indezirabilă” în Rusia pentru că ar răspândi ”informații care constituie amenințare pentru securitatea și apărarea țării”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, pe 18 octombrie Ministerul Dezvolătirii Digitale din Rusia anunțase că nu are niciun plan să interzică sau să blocheze Youtube pe teritoriul țării.

Cu toate acestea, Moscova pare să fi declarat război companiei Amazon, după ce a amendat-o cu 65.000 de dolari pentru că nu a șters conținut interzis referitor la folosirea drogurilor și la suicid.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost amendat și serviciul de video streaming al Amazon, Twitch, cu 8 milioane de ruble, pentru că ar fi publicat conținut interzis. Compania a prezentat interviuri cu Oleksiy Arestovych, un sfătuitor al președintelui Volodymyr Zelenskiy, considerate fake news de Moscova.

Între timp, Facebook prin Meta Platforms a fost găsită vinovată pentru ”activități extremiste”, fiind interzisă în Rusia alături de Instagram.

ADVERTISEMENT

”Activităţile Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate. Cerem interzicerea sa şi obligaţia de a aplica această măsură imediat”, a transmis un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski.

Potrivit parchetului rus, Meta a justificat ”acţiuni teroriste” şi a dorit să incite la ”ură şi adversitate” împotriva ruşilor.

ADVERTISEMENT