Life

Zece lucruri ciudate pe care nu le știai despre părul tău. Ce sfat au specialiștii

Zece lucruri despre părul tău pe care nu le știai. Ce lucruri inedite ascunde podoaba ta capilară despre care probabil nu ai aflat până acum și ce spun specialiștii
15.04.2023 | 09:08
Zece lucruri ciudate pe care nu le stiai despre parul tau Ce sfat au specialistii
Zece lucruri despre părul tău. Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Zece lucruri despre părul tău de care probabil nu ai fost conștient până acum. Părul nostru ascunde multe secrete, iar la unele nici măcar nu te-ai fi gândit. Există și multe greșeli pe care le facem când vine vorba de păr, iar specialiștii ne învață cum să le evităm. Părul ne ajută să ne exprimăm stilul, ne înfrumusețează, dar în egală măsură ne dă și bătăi de cap. Iată zece lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când vine vorba despre podoaba capilară.

Zece lucruri despre părul tău

Pentru a-ți satisface curiozitatea, FANATIK a adunat informații și a creat o listă cu zece lucruri ciudate pe care probabil nu le știai despre părul tău.

ADVERTISEMENT

1. Structura părului la femei este identică cu structura părului la bărbat.
2. Părul crește mai repede într-un mediu cald. Atunci când este o temperatură optimă, părul poate crește cu până la 12 centimetri pe an.
3. Durata de viață a unui fir de păr este între 3 și 5 ani. În momentul în care acesta cade, altul îi ia locul.
4. Atunci când părul este ud, se poate lungi cu până 30%, de aceea ai impresia că parul este mai lung atunci când e ud și mai scurt după ce îl usuci.
5. O șuviță de păr este mai puternică decât un fir de cupru cu același diametru. Fiecare fir de păr poate susține o greutate de 100 de grame.
6. Pentru ca părul să îți ajungă la umeri, sunt necesari aproximativ 3 ani, iar ca să îți crească până la talie, 7 ani.
7. Singura parte vie a părului se află la nivelul scalpului, în interiorul foliculilor de păr. În rest, tot părul este “mort”.
8. O persoană sănătoasă pierde în medie între 50 și 150 de fire de păr pe zi.
9. Părul este al doilea țesut ca viteză de creștere din corp. Primul este măduva osoasă.
10. Părul are nevoie de 13 zile de la momentul declanșator pentru a deveni gri sau alb. Factorii declanșatori pot fi stres sau un șoc puternic.

Ce spun specialiștii despre miturile legate de păr

Dacă cele zece lucruri despre părul tău ți-au stârnit curiozitatea, să vorbim și despre mituri. Nu de puține ori ai auzit diverse supoziții legate ba de îngrijirea părului, ba de sănătatea acestuia. Dar cât de mult este realitate și cât este mit? FANATIK a vorbit cu hairstylist-ul Ionuț (Johnny) Broască, fondatorul salonului Privilege Salon, care ne-a explicat totul.

ADVERTISEMENT

“Din punctul meu de vedere nu este real mitul conform căruia dacă îți speli zilnic părul îți cade mai des. Dacă nu folosești un șampon cu utilizare zilnică, ai mai multe probleme. Cea mai mare problemă este scalpul, nefolosind niște produse cu uz zilnic, glandele sebacee produc mai mult sebum și ajungi să te speli zilnic pentru că ți se îngrașă părul.

Legat de măștile naturale, eu nu sunt pro. Trebuie să ai o experiență, să știi puțină chimie. Sunt multe branduri care investesc în tehnologia organică. Dar 100% organic nu există, pentru că ar avea un termen de valabilitate de 24-48 de ore”, a declarat Ionuț Broască pentru FANATIK

ADVERTISEMENT

Cum alegem corect șamponul și balsamul pentru păr

Alegerea unui șampon și a unui balsam pentru păr ne poate da bătăi de cap. Cum facem să luăm cea mai bună hotărâre? Ne spune specialistul.

“În primul rând ar trebui să se țină cont de problemele scalpului, apoi de partea de lungime. În funcție de scalp, gras, uscat, sensibil, se ia un șampon potrivit. Apoi în funcție de cum este firul părului, gros, subțire, poros, se alege balsamul sau masca. Este exclus balsamul să fie folosit pentru un păr vopsit, eventual doar pentru descurcarea părului.

ADVERTISEMENT

Pentru hidratare este nevoie de o mască. Dacă vorbim de un fir subțire, e nevoie de o mască cu hidratare lejeră, care să nu încarce foarte tare părul. Părul blond va fi mereu mai poros și funcționează o mască cu reparare extremă”, a adăugat hairstylist-ul Ionuț Broască.

Care este motivul principal pentru care se degradează părul și care este cea mai comună greșeală pe care o fac femeile

De cele mai multe ori, atunci când vine vorba de păr, facem anumite greșeli la care nici nu ne gândim. Iată ce greșeli putem evita.

“Din punctul meu de vedere, părul se degradează din două motive. Înainte de un banal uscat cu uscătorul nu se folosește un produs termic împotriva căldurii. Al doilea motiv ar fi că majoritatea folosesc un uscător cu viteză și căldură mare. Nu investesc într-un produs mai bun, măcar peste medie.

În plus, folosirea excesivă a plăcii, care duce la scoaterea surplusului de apă, care se reține la spălat. Părul este ca o plantă, își ia câtă apă are nevoie. Una dintre cele mai frecvente greșeli este folosirea elasticelor greșite de păr. Din cauza elasticelor din cauciuc sau plastic se crează o tensiune la rădăcină.

Astfel se rupe foarte ușor părul. Peria rotativă din punctul meu de vedere ar trebui folosită doar la ocazii speciale, deoarece rupe foarte tare părul”, a mai spus specialistul Ionuț Broască pentru FANATIK.

 

ADVERTISEMENT
Tags: