News

Zeci de mii de români, în pericol să rămână fără loc de muncă? Dezvăluirea fără precedent a lui Andrei Caramitru: “Ghinion”

În viitor, zeci de mii de români ar putea fi în pericol să rămână fără loc de muncă. Acesta este avertismentul transmis de Andrei Caramitru.
15.11.2023 | 08:05
Zeci de mii de romani in pericol sa ramana fara loc de munca Dezvaluirea fara precedent a lui Andrei Caramitru Ghinion
De ce ar putea zeci de mii de români să rămână fără loc de muncă? Explicația lui Andrei Caramitru. Sursa foto: Facebook / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Andrei Caramitru, consultant financiar, este de părere că multe joburi vor fi înlocuite de inteligența artificială (AI) și, astfel, zeci de mii de români ar putea să rămână fără loc de muncă în viitor.

De ce ar putea zeci de mii de români să rămână fără loc de muncă? Explicația lui Andrei Caramitru

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fiul fostului mare actor spune că cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt programatorii, designerii, fotografii, contabilii, consultanți și, în general, oamenii care fac muncă de birou.

ADVERTISEMENT

Andrei Caramitru prezintă o statistică îngrijorătoare. Conform acesteia, după apariția ChatGPT, numărul de freelanceri a scăzut cu 3%. În plus, veniturile celor care încă activează a scăzut cu 10%.

Cum se pierd joburi de birou din cauza AI. Acum avem cifre clare. În 6 luni de la lansarea ChatGPT, numărul de freelanceri a scăzut cu 3% si veniturile celor care încă activează a scăzut cu 10%. Enorm. Așa că – dacă sunteți programatori, designeri, fotografi, contabili, consultanți etc.

ADVERTISEMENT

Toate chestiile astea de birou. Sunteți cam Terminați, dacă nu v-ați prins. O să rămână ăia tari care gestionează acum proiecte mari, însă în loc să aibă 20-30 de oameni care execută o să aibă un sistem AI care le face toată munca, practic pe gratis. Totul se va întâmpla în următorii 5 ani cam așa. Și după și ei vor fi înlocuiți că deh, ghinion”, a scris Andrei Caramitru, pe pagina sa de socializare.

Avertisment similar transmis de economiști. Sute de milioane de joburi ar putea fi afectate de Inteligența Artificială

Economiștii anticipează că în Statele Unite și Europa circa două treimi din locurile de muncă actuale sunt expuse unui anumit grad de automatizare AI. Se crede că până la un sfert din toată munca ar putea fi realizată complet de AI, estima banca Goldman Sachs în debut de 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit economiștilor Goldman Sachs, citați de Forbes, sute de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă din întreaga lume ar putea fi automatizate în urma celui mai nou val de inteligență artificială.

Goldman Sachs susține că automatizarea creează inovație, care duce la noi tipuri de locuri de muncă. Pentru companii, vor exista economii de costuri datorită inteligenței artificiale. Ei își pot folosi resursele pentru construirea și creșterea afacerilor, crescând în cele din urmă PIB-ul global anual cu 7%.

ADVERTISEMENT

Inteligența artificială (AI) ar avea potențialul de a automatiza o gamă largă de sarcini și activități. Asta ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru milioane de oameni. Până la 800 de milioane de locuri de muncă ar putea fi automatizate până în 2030.

ADVERTISEMENT