News

Ziua Unirii Basarabiei cu România. Mesajul premierului Marcel Ciolacu

Mesajul premierului Marcel Ciolacu de Ziua Unirii Basarabiei cu România. „Comunitatea noastră de limbă, cultură și istorie nu poate fi ștearsă”
27.03.2024 | 10:36
Ziua Unirii Basarabiei cu Romania Mesajul premierului Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a declarat că România sprijină deplin aspirațiile europene ale Republicii Moldova / Foto: Facebook, Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Ziua Unirii Basarabiei cu România este o „sărbătoare de suflet” a românilor de pe ambele maluri ale Prutului și că România este un susținător ferm al drumului european al Republicii Moldova.

Marcel Ciolacu: „Este o săbătoare de suflet”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România, spunând că „este o sărbătoare de suflet” a comunităților de români din Republica Moldova și România, potrivit unui comunicat al Guvernului.

ADVERTISEMENT

„Este o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, Ziua Unirii Basarabiei cu România, în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voința românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupație țaristă”, se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Unirea și apoi pactul Ribbentrop-Molotov

„Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”, se putea citi în actul unirii, la 27 martie 1918.

ADVERTISEMENT

Au urmat persecuțiile regimului bolșevic de la Moscova și apoi, 22 de ani mai târziu, pactul Ribbentrop-Molotov prin care România a fost obligată să cedeze Basarabia URSS-ului.

Republica Moldova, pe drumul european

Premierul a subliniat că românii de peste Prut sunt hotărâți, urmând exemplul țării noastre, să pășească ferm pe drumul european, mai ales după ce Uniunea Europeană a decis să deschidă negocierile de aderare cu Chișinăul.

ADVERTISEMENT

„Comunitatea noastră de limbă, cultură și istorie nu poate fi ștearsă, chiar dacă istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite. Mai mult, vedem acum cum frații noștri de peste Prut aspiră la valorile lumii democratice din care România a ales deja să facă parte. Aspirațiile lor au început să prindă contur odată cu decizia liderilor Uniunii Europene de a lansa negocierile de aderare cu Republica Moldova”, a spus Ciolacu.

Expertiza Bucureștiului pentru Chișinău

Premierul a mai spus că România susține ferm viitorul Republicii Moldova în UE, potrivit aspirațiilor populației și că Bucureștiul va ajuta Chișinăul cu propra sa expertiză în integrarea în blocul comunitar.

ADVERTISEMENT

„România se numără printre susținătorii fermi ai viitorului european al Republicii Moldova, așa cum cetățenii săi își doresc. Pe lângă proiectele de cooperare bilaterală în materie de interconexiuni energetice transfrontaliere și asistența financiară, unde România se implică activ pentru dezvoltarea Republicii Moldova, suntem bucuroși să împărtășim pe parcursul procesului de aderare din propria noastră expertiză în materie de integrare europeană. Vă așteptăm cât mai curând posibil în spațiul valorilor democratice europene!”, a încheiat Ciolacu.

ADVERTISEMENT