Life

11 ani de la moartea lui Fănuş Neagu. Suferinţa care l-a chinuit în ultimii ani de viaţă: “Mi-e dor de pragul casei mele”

Se împlinesc 11 ani de la moartea lui Fănuş Neagu. Scriitorul a suferit mult în ultimii ani ai vieții sale, cea mai mare dorință a sa fiind să poată sta din nou acasă.
24.05.2022 | 10:34
11 ani de la moartea lui Fanus Neagu Suferinta care la chinuit in ultimii ani de viata Mie dor de pragul casei mele
11 ani de la moartea lui Fănuş Neagu. Foto: Colaj Fanatik / Casa Memorială Fănuş Neagu.
ADVERTISEMENT

Fănuș Neagu a fost un povestitor, romancier, dramaturg și gazetar român și membru al Academiei Române, care s-a stins acum 11 ani din cauza unei boli grave.

Cine a fost Fănuş Neagu

Fănuș Neagu s-a născut în județul Brăila, în Grădiștea de Sus, pe 5 aprilie 1932. Acesta a studiat cinci ani în satul natal și apoi a dat la liceul militar din Iași, unde a petrecut următorii patru ani.

ADVERTISEMENT

Ulterior, din 1952 și până în 1953 a urmat o școală de literatură, unde a fost coleg de generație cu Nicolae Labiș, pentru ca mai apoi să înceapă prima sa meserie, aceea de profesor suplinitor într-o comună din Galați.

Fănuș Neagu a început facultatea de Filologie din București, dar nu a finalizat-o niciodată în timpul vieții sale. El s- dedicat mai mult lucrărilor sale din ziare, fiind redactor la „Scânteia tineretului” și „Luceafărul”.

ADVERTISEMENT

Debutul său literar a venit în anul 1954, el publicând nuvela „Duşman cu lumea”.

Fănuș Neagu a avut funcția de director al Teatrului Național din București vreme de trei ani, între 1993 si 1996.

Fănuș Neagu
Fănuș Neagu. Foto: cinemagia.ro

Cum a murit Fănuş Neagu. Boala care l-a chinuit în ultimii ani

Scriitorul Fănuș Neagu s-a stins din viață la spitalul Elias, la vârsta de 79 de ani. Acesta a fost bolnav mulți ani și s-a luptat cu boala care până la urmă l-a învins.

ADVERTISEMENT

De altfel, ultimele sale luni din viață le-a petrecut în spital. Prozatorul suferea de cancer de prostată și în urma morții sale, a lăsat în urmă o soție și o fiică, pe Anita Ruxandra.

În ultimele săptămâni din viața sa, Fănuș Neagu a fost în comă.

“Astăzi, 24.05.2011, ora 3.30 a.m., a încetat din viaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă «Elias» maestrul Fănuş Neagu, ca urmare a unei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată”, se arată într-un comunicat dat de spital.

ADVERTISEMENT
Fanus-Neagu
Fanus-Neagu. Foto: Web Cultura

Internat în spital din cauza bolii sale și cu puține șanse de a se face bine – spre infime, Fănuş Neagu mărturisea că îi era dor de casa lui și de pragurile acesteia.

„Forţele mele sunt mai îngânate de speranţă, mai legănate de vise. Îmi e dor de pragul casei mele din care priveam spre marginile lumii”, a spus acesta pentru Adevărul.

Legătura lui Fănuş Neagu cu Rapid Bucureşti

Fănuș Neagu a fost un împătimit al sportului, dar din cauza dezamăgirii pe care a simțit-o față de sportul românesc, și mai presus, față de fotbalul de la noi din țară, scriitorul a renunțat să mai pună pe hârtie gândurile sale despre fotbal.

Deși iubea sportul, Fănuş Neagu avea o singură mare dragoste în fotbalul românesc, cea pentru Rapid București. Scriitorul Augustin Buzura, spunea, pentru Mediafax, că Fănuş Neagu a fost „un fanatic al unei echipe de fotbal, Rapid”.

Despre această echipă a scris multe dintre articolele sale, unele mai dulci, și altele foarte critice.

Articol Fănuș Neagu despre Rapid
Articol Fănuș Neagu despre Rapid.

De altfel, și Rică Răducanu menționa că Fănuş Neagu este un rapidist convins, care mergea mereu la meciuri. Cei doi s-au întâlnit pe stadion.

 „Nea’ Fănuş era un rapidist convins în ultimul timp. L-am cunoscut la stadion, pe vremea când jucam.

Venea la meciuri, îi plăcea spectacolul și știu că avea o simpatie pentru mine și pentru Nicolae Dobrin”, menționa Răducanu

ADVERTISEMENT