News

A fost publicată lista cu farmaciile care distribuie pastile de iodură de potasiu. Recomandarea Ministerului Sănătății

În contextul în care Ministerul Sănătății desfășoară o campanie națională de distribuire a iodurii de potasiu 65 mg, a fost publicată și lista celor 2.500 de farmacii care distribuie gratuit comprimatele.
08.08.2022 | 23:13
A fost publicata lista cu farmaciile care distribuie pastile de iodura de potasiu Recomandarea Ministerului Sanatatii
Ministerul Sănătății a publicat lista cu cele 2.500 de farmacii care distribuie pastilele de iodură de potasiu. Foto: Facebook MS – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În contextul bombardării teritoriului centralei nucleare Zaporojie (Ucraina, regiunea Zaporojie), ministrul sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe români să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede din farmacii.

Pastile de iodură de potasiu, distribuite în 2.500 de farmacii

Totuși, reprezentanții Patronatului Medicilor de Familie Mureș au atras atenția că o aglomerare generată de anunțul ministrului Alexadru Rafila poate genera perturbarea gravă a activității medicilor de familie.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, odată cu anunțul lansat de Rafila, pacienţii cu probleme de sănătate au fost avertizați că este posibil să aştepte chiar și câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o consultație la medicul de familie.

Vor avea prioritate urgenţele medico-chirurgicale, iar reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp și e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a mai precizat că Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS a funcționat cu întreruperi luni dimineață.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că au apărut unele întârzieri şi pentru consultaţiile programate, FNPMF a transmis scuze pacienţilor pentru situația în care a fost pusă de ministrul sănătăţii.

Recomandările Ministerului Sănătății

Reamintim faptul că iodura de potasiu se eliberează doar pe baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Conform recomandărilor din prospectul produsului, iodura de potasiu nu este recomandată persoanelor peste 40 de ani, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să beneficieze de tratamentul cu iodură de potasiu după expunerea la iod radioactiv.

Puteți găsi lista farmaciilor comunitare care distribuie gratuit comprimatele de iodura de potasiu la: https://www.ms.ro/…/07/Lista-Farmacii-Iod-pe-judete-1.pdf

ADVERTISEMENT

Important! Iodura de potasiu se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

Altfel, în continuare puteți afla ce se întâmplă cu România după atacul asupra centralei din Zaporojie, dar și cât de mare este pericolul nuclear pentru țara noastră.

ADVERTISEMENT