Sport

A fost tranșată lupta pentru GOAT-ul în tenis! Anunțul vine chiar din Spania: „Zece motive pentru a-l considera cel mai bun din istorie”

Jurnaliștii din Spania au anunțat, invocând mai multe argumente solide, cine este cel mai bun jucător de tenis din istorie.
30.01.2023 | 19:30
A fost transata lupta pentru GOATul in tenis Anuntul vine chiar din Spania Zece motive pentru al considera cel mai bun din istorie
Bătălia privind „GOAT-ul” în tenis a fost tranșată de jurnaliștii din Spania. Sursă foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Novak Djokovic a câștigat turneul de la Australian Open și l-a egalat pe Rafael Nadal la numărul de cele mai multe trofee de Mare Șlem câștigate, 22. Revenit pe locul 1 ATP, tenismenul sârb este văzut de jurnaliștii spanioli drept cel mai bun jucător din istorie.

Novak Djokovic, văzut GOAT-ul în tenis de jurnaliștii spanioli după succesul de la Australian Open

Disputa dintre Novak Djokovic și Rafael Nadal, privind titlul de cel mai bun jucător de tenis a fost intens dezbătută, iar anul trecut, balanța înclina spre Rafael Nadal, care reușea să câștige două trofee de Mare Șlem, în timp ce sârbul nu putea să participe la Australian Open și US Open, din cauza restricțiilor de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Totuși, legendarul jucător sârb a revenit cu o victorie la Australian Open, iar triumful i-a impresionat pe jurnaliștii de la Marca. Spaniolii au invocat zece argumente prin care vorbesc despre Djokovic, GOAT-ul în tenis.

Cele mai multe săptămâni pe locul 1 ATP

Poziția în clasamentul mondial redă constanța jucătorilor, iar Novak Djokovic domină fără drept de apel la acest capitol. Tenismenul sârb, revenit pe primul loc mondial după triumful de la Australian Open, deține recordul de cele mai multe săptămâni pe locul 1 ATP (374). Pe locul doi se află Roger Federer (310 săptămâni), în timp ce Rafael Nadal a adunat 209 săptămâni în vârful ierarhiei.

ADVERTISEMENT

Numărul record de puncte într-un sezon

În 2015, Novak Djokovic a stabilit un record care, cel mai probabil, nu va fi atins niciodată, sau foarte greu de egalat. Jucătorul sârb a acumulat 16.785 de puncte în clasamentul ATP după cucerirea celor 11 trofee de la Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte-Carlo, Roma, Wimbledon, US Open, Beijing, Shanghai, Paris-Bercy și Turneul Campionilor.

„Regele” turneelor Masters 1000

Novak Djokovic domină categoric în ceea ce privește trofeele obținute în competițiile Masters 1000, următoarele ca valoare, după cele patru turnee de Mare Șlem. Jucătorul de tenis sârb a cucerit 37 de astfel de trofee, cu unul mai mult decât Nadal și cu 9 mai multe decât Federer, retras din activitate anul trecut.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic, singurul care a izbutit să câștige toate turneele Masters 

Pe lângă faptul că deține numărul de cele mai multe trofee câștigate în turneele de Masters 1000, Novak Djokovic a reușit să câștige cel puțin o dată fiecare astfel de competiție. Rafael Nadal nu s-a impus niciodată la Miami, Shanghai și Paris-Bercy. De cealaltă parte, elvețianul Roger Federer nu a reușit să triumfe pe zgura de la Monte Carlo și Roma.

Novak Djokovic, în vârf la Turneul Campionilor

Novak Djokovic, pe picior de egalitate cu Roger Federer, este jucătorul cu cele mai multe trofee câștigate la Turneul Campionilor (6). Rafael Nadal, principalul contracandidat al lui Djokovic în disputa „GOAT-ului în tenis”, nu a câștigat niciodată la competiția care adună la final de an cei mai buni opt tenismeni ai sezonului.

ADVERTISEMENT

Novak Djokovic îi conduce pe Rafael Nadal și Roger Federer la meciurile directe

Confruntările dintre cei trei legendari tenismeni au fost de-a dreptul spectaculoase, însă de cele mai multe ori, cel care avea să iasă triumfător era Novak Djokovic. Sârbul îl conduce cu 27-23 pe Roger Federer în întâlnirile directe. În ceea ce privește confruntările cu „El Matador”, Djokovic are avantajul unui singur meci direct 30-29.

Novak Djokovic are cel mai mare procentaj de victorii din istoria tenisului 

Novak Djokovic a jucat 1249 de meciuri în carieră, iar 83,5% dintre acestea au fost victorii. Mai exact, liderul ATP s-a impus în 1043 de meciuri. Rafael Nadal se află pe poziția secundă cu un procentaj de 82,9%.

Cele mai multe titluri ATP în comparație cu jucătorii în activitate

Novak Djokovic are în carieră un număr impresionant de 93 de trofee cucerite. Odată cu triumful din Australia, tenismenul sârb l-a devansat pe Rafael Nadal, care are în palmares 92 de trofee. În istorie, recordul este deținut de Jimmy Connors (109 trofee), Roger Federer (103 trofee) sau Ivan Lendl (94 trofee).

Novak Djokovic are cel mai bun procentaj în fața jucătorilor din Top 10 ATP

Novak Djokovic s-a confruntat de 351 de ori de-a lungul timpului cu jucătorii din Top 10 ATP. Campionul a 22 de trofee de Mare Șlem s-a impus în 243 de partide dintre acestea și are un procentaj de 70%, peste Nadal și Federer.

Novak Djokovic a câștigat cele mai multe trofee de Mare Șlem după 30 de ani

După cum declara recent, jucătorul sârb se află într-o formă fizică excelentă, iar acest aspect i-a adus recordul de cele mai multe trofee de Mare Șlem obținute după vârstă de 30 de ani. Zece dintre cele 22 de trofee de Mare Șlem câștigate în carieră au venit după vârsta de 30 de ani, cele mai multe din acest punct de vedere.

„Djokovic este cel mai bun jucător care a ținut vreodată o rachetă de tenis în mână”, a fost reacția lui Stefanos Tsitsipas după finala pierdută în fața lui Novak Djokovic la Australian Open.

ADVERTISEMENT