Sport

Alex Cicâldău, alături de legende ale fotbalului românesc. Ce nume mari au mai evoluat la Galatasaray

Transferul lui Alex Cicâldău la Galatasaray a intrat într-o listă selectă. FANATIK îți prezintă ce români au mai evoluat la Galatasaray.
25.07.2021 | 15:34
Alex Cicaldau alaturi de legende ale fotbalului romanesc Ce nume mari au mai evoluat la Galatasaray
ADVERTISEMENT

Alex Cicâldău are parte de transferul vieții. Fotbalistul școlit de Gheorghe Hagi și maturizat de Universitatea Craiova a semnat cu Galatasaray, una dintre cele mai importante echipe din Turcia. FANATIK a prezentat toate detaliile mutării. Jucătorul va primi un salariu anul de peste un milion de euro.

Mutarea vine într-un moment delicat pentru fosta sa formație, Universitatea Craiova. Gruparea din Bănie se desparte de cel mai bine cotat jucător, dar și de antrenorul Marinos Ouzounidis. Patronul Mihai Rotaru va avea mult de muncă în perioadă următoare pentru a stabiliza situația la formația care se vrea să fie din nou o pretendentă la titlu.

ADVERTISEMENT

Transferul lui Alex Cicâldău a intrat într-o listă selectă, iar fostul „decar” al Universității Craiova se alătură unor legende ale fotbalului românesc

Mai multe echipe importante au fost pe urmele fotbalistului de la Universitatea Craiova. Alexandru Cicâldău a fost motorul Științei în ultimele sezoane, iar evoluțiile sale nu aveau cum să treacă neobservate. Astfel, Galatasaray a pus pe masă o sumă impresionantă și a investit 6,5 milioane de euro pentru a-l aduce pe „Cic” în Turcia.

Profilul de jucător al lui Cicâldău este pe placul turcilor. Driblingurile, pasele de gol și fazele spectaculoase sunt la ordinea zilei pentru fotbalistul născut în Dobrogea. Gheorghe Hagi, fostul antrenor al lui Alex Cicâldău, este cel mai iubit jucător care a evoluat vreodată la Galatasaray, dar FANATIK îți prezintă o listă completă a fotbaliștilor care au evoluat la această formație.

ADVERTISEMENT

Primul jucător care a îmbrăcat tricoul lui Galata a fost Iosif Rotariu în 1990. El fusese transferat de la Steaua București. A evoluat între 1990 și 1992 în Turcia și a bifat 28 de meciuri. A marcat patru goluri, iar apoi a venit mutarea la Bakirköyspor.

Următorul român transferat a fost Iulian Filipescu în 1999. Fostul internațional român și component al Generației de Aur, așa cum a fost și Rotariu și următorii jucători de pe listă, a avut niște ani buni la Galatasaray. A bifat 59 de meciuri, iar Filipescu avea să se transfere la Real Betis după ce a impresionat în Turcia.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Hagi și Gică Popescu au scris istorie pentru Galatasaray! Au câștigat Cupa UEFA și Supercupa Europei și nu au fost niciodată uitați de fanii turci

În 1996, avea să vină momentul care a schimbat istoria formației Galatasaray. Pe „Ali Sami Yen” se transfera Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român și omul care avea să devină un idol pentru tribune. Jucase deja la Real Madrid și Barcelona, iar mulți s-au grăbit să spună că transferul în Turcia era un pas înapoi, însă nu a fost deloc așa.

Hagi a cucerit patru campionate în cei cinci ani petrecuți în Turica, dar cele mei prestigioase trofee au fost cele din Cupa UEFA și Supercupa Europei, acolo unde Galatasaray a dat peste Real Madrid. În 1996, la câteva luni după sosirea „Regelui”, Adrian Ilie era și el transferat de Galata. Atacantul român a făcut o figură foarte frumoasă, reușind să marcheze 17 goluri în 37 de meciuri.

ADVERTISEMENT

Tot de la Barcelona, la fel ca Gică Hagi, avea să vină și Gică Popescu în 1997. Patru ani a petrecut „Baciul” în capitala Turciei, iar momentul de neuitat a fost când fostul mare jucător al echipei naționale a executat penalty-ul decisiv din finala Cupei UEFA, acolo unde Galata a dat peste Arsenal. Popescu nu a dezamăgit și a adus trofeul în Turcia. De altfel, Hagi și Gică Popescu au avut o contribuție majoră la transferul lui Alexandru Cicâldău la Galatasaray. 

  • 191 de meciuri a bifat Gheorghe Hagi la Galatasaray, timp în care a marcat 71 de goluri
  • 110 prezențe a bifat și Gică Popescu la formația din Turcia

Turcii de la Galatasaray iubeau atât de mult românii încât ajunseseră să cumpere câte unul în fiecare sezon. Florin Andone, ultimul internațional care a îmbrăcat tricoul Galatei

În 1998, a fost transferat și Ionuț Luțu de la Universitatea Craiova, dar nu s-a impus, astfel că a apărut doar de trei ori în meciuri oficiale pentru Galatasaray. Totuși, după experiențele lui Hagi, Popescu și Adi Ilie, turcii se îndrăgostiseră de români, iar aceștia soseau în fiecare an la Galata.

Radu Niculescu a jucat câteva meciuri în 2002, Gabriel Tamaș a venit la un an distanță, ulterior fiind adus și Florin Bratu. De asemenea, Ovidiu Petre îmbrăca și el tricoul turcilor. Din acel moment, Galatasaray nu a mai transferat vreun jucător român până în 2011, atunci când a fost Bogdan Stancu. 16 meciuri și 3 goluri a fost bilanțul său la celebra formației.

În 2017, fundașul Iasmin Latovlevici bifează și el un sezon, dar nu este păstrat în lot de conducerea tehnică. Până la Alex Cicâldău, Florin Andone fusese ultimul fotbalist român care fusese transferat în Turcia, în toamna lui 2019. Din păcate, atacantul, care fusese împrumutat de Brighton, s-a accidentat grav și nu a jucat decât în 12 meciuri.

„Cel mai bun din tot campionatul românesc! E titular de drept în echipa națională? Sunt niște detalii, date tehnice. Nu vreau să mă dau eu acum… Sunt detalii tehnice la care trebuie să recurgi. Sunt mici detalii care fac diferența,” spunea Gheorghe Hagi despre Cicâldău.

  • 6.500.000 de euro este cota de piață a lui Alexandru Cicâldău
  • 129 de meciuri, 33 de goluri și 21 de pase decisive este bilanțul său în tricoul Universității Craiova
ADVERTISEMENT