Sport

Alisha Lehmann, blonda care a cucerit stadioanele din Anglia. Fotografii incendiare

Frumoasa elvețiancă Alisha Lehmann este una dintre cele mai apreciate fotbaliste care evoluează în „Women's Super League”. Povestea carierei sale e una cu adevărat palpitantă.
08.06.2022 | 12:10
Alisha Lehmann i-a cucerit pe suporterii fotbalului feminin din Anglia
ADVERTISEMENT

Fotbalul feminin se află pe o pantă ascendentă în ultimii ani, iar acest sport are tot mai mulți adepți. Asta pentru calitatea neașteptat de bună a jocului, dar și pentru că, trebuie să recunoaștem, frumusețea jucătoarelor atrage spectatorul la stadion sau în fața minului ecran. Iar una dintre aceste dive este tânăra speranță a Elveției, Alisha Lehmann.

Elvețianca Alisha Lehmann a cucerit stadioanele din Anglia. Familia a fost împotriva fotbalului

Cu forme apetisante, jucătoarea în vârstă de 23 de ani ar fi putut face foarte ușor carieră în lumea modei, a televiziunii sau a marketingului, însă ambiția sa de mic copil a fost să ajungă să cucerească marile stadioane. S-a visat tot timpul o fotbalistă de top, iar acest obiectiv i s-a îndeplinit.

ADVERTISEMENT

Ea evoluează în cel mai tare campionat al Europei, în Women’s Super League din Anglia, chiar dacă nu la o echipă de top, și a ajuns o jucătoare de bază în naționala de senioare a Elveției. Pe lângă cariera sportivă, una de invidiat pentru vârsta sa încă fragedă, superba blondă are și o poveste de viață palpitantă.

Născută la 21 ianuarie 1999, la Tagertschim, un sătuc din cantonul Berna cu mai puțin de 400 de locuitori, Alisha Lehmann a început să joace fotbal încă de la vârsta de 5 ani. Chiar dacă a întrerupt această activitate în perioada când a făcut școala primară, ea a revenit la prima dragoste în timpul liceului. Și tot atunci și-a pus prima mare dorință din viață: să ajungă fotbalist profesionist.

ADVERTISEMENT

La început, frații și verișorii săi au râs de alegerea făcută, deoarece fotbalul feminin încă era în acea perioadă un subiect tabu. Înțelegând însă că acesta este cu adevărat visul micuței blonde, familia a sprijinit-o ulterior în continuarea carierei și acum este tot timpul alături de ea.

West Ham a remarcat-o pe Alisha Lehmann la Euro U19

Pe când era doar o adolescentă, Lehmann a decis să urmeze o carieră în fotbal. La vârsta de 16 ani, ea obișnuia să joace la academia de fotbal pentru tineret a clubului FC Konolfingen, iar un an mai târziu semna pentru BSC YB Frauen, unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal feminin din Elveția.

ADVERTISEMENT

Prestațiile sale neașteptat de bune la echipa de club, dar mai ales jocul impresionant făcut la turneul final al Campionatului European U19 din 2018, pe care Elveția l-a găzduit, au adus-o în atenția unor cluburi importante din Europa. Chiar dacă Elveția nu a trecut de faza grupelor, Alisha a marcat două goluri la Euro și a fost golgheterul turneului alături de alte șase jucătoare. Performanțele ei au fost remarcate de Matt Beard, antrenorul echipei feminine a lui West Ham la acea vreme, și acesta nu a ratat momentul de a o aduce în Anglia.

A semnat un contract pe un an, englezii dorind să se asigure că puștoaica se va acomoda la fotbalul de nivel ridicat din Women’s Super League. Deși avea doar 19 ani și întâlnea în Anglia jucătoare de legendă pentru acest sport, Alisha Lehmann și-a făcut treaba foarte bine și conducerea „ciocănarilor” a decis să-i ofere un nou contract pe doi ani. În toată această perioadă, a marcat 9 goluri în 42 de partide, a ajutat-o pe West Ham să ajungă în finala Cupei Angliei și a fost nominalizată pentru premiul de cea mai bună tânără jucătoare din campionat.

ADVERTISEMENT
Alisha Lehmann
Transferul la West Ham a fost un pas important în cariera Alisheia Lehmann

Inteligența și rapiditatea, calitățile Alishei în teren

Deși mai avea 6 luni de contract cu formaţia londoneză, la începutul anului 2021 a fost împrumutată până la finalul sezonului la Everton, un club care avea ca obiectiv salvarea de la retrogradare și pe care l-a atins și datorită prestațiilor avute de elvețiancă în cele 8 meciuri jucate.

Ajunsă jucătoare liberă de contract în vara anului trecut, Alisha Lehmann a ales să semneze cu Aston Villa, deși a fost dorită și de Arsenal, una dintre cele mai puternice formații din Anglia. Blonda din „Țara Cantoanelor” a ținut să meargă la Birmingham, deoarece managerul Carla Ward i-a promis că tot proiectul se va învârti în jurul său. Și în ciuda faptului că echipa este în partea a doua a clasamentului, Lehmann a devenit om de bază la Villa și una dintre cele mai apreciate tinere jucătoare.

Alisha Lehmann joacă pe postul de extremă dreapta, dar este o fotbalistă care se adaptează ușor în orice poziție de atac, așa încât a fost folosită și în banda stângă, dar și în centrul ofensivei. Una dintre calitățile sale cele mai mari este faptul că înțelege foarte repede jocul și știe să folosească spațiul în favoarea sa.

Este foarte rapidă și prin jocul ei în bandă reușește să deschidă multe culoare pentru coechipierele din centru. O altă calitate remarcată la ea este inteligența cu care se poziționează în teren atunci când nu are mingea. Un minus în jocul său îl reprezintă driblingul, ea având nevoie să mai crească la acest capitol.

Adversare la club, partenere la națională și în viață

Alisha Lehmann a atras atenția după transferul în Anglia prin faptul că este bisexuală și a avut o relație de lungă durată cu coechipiera sa din naționala Elveției, Ramona Bachmann. Cu opt ani mai mare, Bachmann evolua în acea perioadă la Chelsea, astfel că cele două erau rivale la formațiile din Londra.

Acest lucru nu le-a împiedicat însă să-și continue relația și chiar să locuiască împreună într-un apartament din vestul capitalei Angliei. Lehmann și Bachmann nu s-au ferit să-și afișeze orientarea sexuală și rețelele de socializare au fost inundate cu fotografii care le prezentau în momente de tandrețe.

Alisha Lehmann și Ramona Bachmann

De altfel, povestea lor de dragoste a fost spusă într-un episod al documentarului „Britain’s Youngest Football Boss” de la BBC. Cele două au oferit o mulțime de informații despre viața pe care o au în afara terenului. Lehmann a povestit că partenera sa a fost idolul ei din fotbal și omul care a influențat-o decisiv să aleagă acest drum în viață. Ea spunea atunci despre Bachmann că este omul care își dorește mai mult în fiecare zi și nu se mulțumește niciodată cu locul 2.

În vara anului 2020, experimentata Ramona Bachmann a primit o ofertă de nerefuzat din partea unuia dintre cele mai mari cluburi ale Europei, PSG. După discuții îndelungate în miez de noapte, așa cum povestește Alisha Lehmann, cele două au decis că pentru Bachmann este o oportunitate de neratat și că vor încerca să țină relația de la distanță.

Așa a plecat Ramona la Paris, însoțită și de cățelușul lor Loui. Cele două sportive au continuat să se vadă la naționala Elveției și în pauzele competiționale, dar, așa cum se întâmplă cel mai adesea, ochii care nu se văd se uită, deși la un moment se auzeau clopotele de nuntă.

Alisha Lehmann, relație cu un fotbalist brazlian

La doar un an după ce partenera sa a plecat la Paris, Alisha Lehmann a pus capăt relației care devenea imposibil de păstrat la nivelul pe care cele două și-l doreau. La scurt timp după această despărțire, tânăra elvețiancă s-a transferat la Aston Villa și aici l-a întâlnit pe mijlocașul brazilian Douglas Luiz, jucător la echipa masculină a clubului. Cei doi au început să se vadă tot mai des și între ei a început să se înfiripe o iubire sinceră.

În noiembrie anul trecut, cei doi au hotărât să-și oficializeze relația și Alisha Lehmann a postat pe Instagram o fotografie în care se sărută pasional cu fotbalistul brazilian și la care a scris: „Te iubesc”. Postarea a strâns imediat foarte multe aprecieri și comentarii, iar Douglas Luiz nu s-a lăsat mai prejos și i-a răspuns jucătoare cu mesajul „Te iubesc, dragostea mea”. Nici fosta iubită a Alishei nu a stat prea mult singură la Paris, ea începând o relație cu dansatoarea franceză Charlotte Baret.

Douglas Luiz este un fotbalist brazilian de 23 de ani care și-a început cariera la Vasco da Gama. El a fost remarcat în țara natală de legendarul antrenor Pep Guardiola, care l-a adus imediat la Manchester City în 2017 pentru 12.000.000 de euro. Concurența acerbă din lotul „cetățenilor” nu i-a permis promițătorului mijlocaș sud-american să joace vreun meci la prima echipă, el fiind împrumutat doi ani în Spania, la Girona.

În vara lui 2019, Guardiola a hotărât să-l lase pe brazilian să plece la o echipă unde să poată juca mult mai mult. Alegerea a fost Premier League, iar Aston Villa a plătit pentru el aproximativ 17.000.000 de euro. Douglas Luiz s-a impus imediat pe Villa Park, iar odată cu sosirea pe banca tehnică a fostului mare fotbalist Steven Gerrard locul său pare și mai sigur în primul „11”.

Alisha Lehmann e un star pe rețelele de socializare

Revenind la Alisha Lehmann, aceasta a avut o copilărie agitată, iar multe dintre întâmplările sale le povestește cu mult amuzament pe rețelele de socializare. Ea are un frate și o soră, Shona, care apare foarte des în postările sale pe Instagram.

Pe lângă faptul că este o fotbalistă importantă a Europei, Alisha este și o foarte bună dansatoare. Ca rezultat al abilităților sale în acest domeniu, ea a câștigat milioane de urmăritori pe platformele de socializare. Publicul ei, în special cel de pe TikTok, poate vedea multe dintre mișcările sale de dans care au făcut-o atât de apreciată.

Pe Instagram, elvețianca are peste 4,5 milioane de urmăritori care se bucură de imagini de la antrenamente și călătorii, dar și de poze în care jucătoarea apare în costume de baie și lenjerie intimă. Cu siguranță, cifrele vor crește pe măsură ce ea va deveni o jucătoare și mai bună.

Alisha Lehmann a debutat în echipa națională de senioare a Elveției în octombrie 2017, cu puțin înainte de a împlini 19 ani. Într-un turneu de pregătire în Cipru, în 2018, a marcat primul gol în tricoul primei reprezentative, la un meci amical împotriva selecționatei Finlandei. De atunci, a devenit o prezență constantă la națională, acolo unde, de obicei, este folosită ca atacant central. Deși Elveția nu este o forță în fotbalul feminin, Lehmann a reușit să marcheze de 7 ori în cele 34 de partide jucate.

Ascensiunea fulminantă a jucătoarei din Țara Cantoanelor, coroborată cu fumusețea ei răpitoare, au făcut-o să fie extrem de interesantă pentru brandurile importante aflate în căutare de personaje care să le reprezinte produsele. Așa a ajuns Alisha Lehmann să semneze contracte de sponsorizare cu mărci de top, printre care se află și Adidas.

  • 4,5 milioane de urmăritori are Alisha Lehmann pe Instagram
ADVERTISEMENT