Sport

Amalia Lică vrea trei medalii de aur la Campionatul Mondial de gimnastică ritmică pentru junioare de la Cluj-Napoca. Cât costă organizarea competiției

Orașul Cluj-Napoca se pregătește intens de găzduirea Campionatului Mondial de gimnastică ritmică la junioare, competiție care va avea loc în perioada 7-9 iulie.
23.06.2023 | 12:26
Orașul Cluj-Napoca se pregătește intens de găzduirea Campionatului Mondial de gimnastică ritmică la junioare, competiție care va avea loc în perioada 7-9 iulie
ADVERTISEMENT

Echipa României va fi reprezentată la individual de Amalia Lică, revelația momentului în gimnastica ritmică românească, și de Lisa Garac, iar în cea de grup de Andra și Carina Crainic, Irene și Ada Pătrașcu, Eva Vencu, Arianna Alexandru și Andreea Năstase.

Cluj-Napoca, gazda Campionatului Mondial de gimnastică ritmică la junioare

Cu puțin mai mult de două săptămâni înainte de startul Campionatului Mondial de gimnastică ritmică pentru junioare de la Cluj-Napoca, președintele federației, Irina Deleanu, a susținut o conferință de presă în care a dezvăluit că organizarea evenimentului a costat peste 1,7 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

”Costurile organizării au depășit 1,7 milioane de euro, de șase luni aproape că nu mai dormim. Din fericire totul s-a rezolvat, vreau să-i mulțumesc domnului ministru Novak, pentru că Ministerul Sportului ne-a ajutat foarte mult asigurându-ne bugetul.

Ca obiectiv ne luptăm pentru o medalie pe națiuni, pentru că vrem să arătăm că suntem o forță în acest sport, dar sperăm și la măcar o medalie la individual. Vom avea trei zile de magie, de altfel acesta este și motto-ul nostru: ‘The beginning of magic’. Pentru că de aici începe magia, de la vârsta asta.

ADVERTISEMENT

Vom avea și un magician, pe Andrei Babici, care îi va încânta pe cei mici și, de ce nu, pe cei mari, atât în pauze cât și în standurile special amenajate la BT Arena. De asemenea, îl avem pe tenorul Bogdan Mihai, care va cânta imnul național”, a declarat Irina Deleanu.

Irina Deleanu se gândește la organizarea Mondialului de senioare

Competiția va strânge la start peste 380 de sportive din 62 de țări, iar președintele federației a dezvăluit că organizarea a fost o adevărată provocare, dar a promis că dacă totul va ieși bine se gândește serios la o candidatură pentru Campionatul Mondial de senioare.

ADVERTISEMENT

”Este cea mai mare participare, avem sportive din 62 de țări. Sunt peste 300 de gimnaste înscrise. Recunosc că nu mă așteptam să fie atât de dificil de organizat. Noi aveam deja experiența organizării unor Cupe Mondiale, dar aici sunt alte cerințe, alte criterii.

Dar, împreună cu echipa de la Federație, am reușit să rezolvăm toate cerințele și sperăm să fie o competiție foarte reușită din toate punctele de vedere. Dacă totul va decurge așa cum ne dorim, vreau să accesăm organizarea Mondialului de senioare din 2025.

ADVERTISEMENT

Atunci le vom avea pe surorile Drăgan, vom avea și ansamblul cu multă experiență și cred că vom putea face o figură frumoasă”, a mai spus Irina Deleanu.

Covaliu, încrezător în tinerele gimnaste

Prezent la conferința de presă, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, s-a arătat încrezător că Amalia Lică și colegele ei vor fi prezente la Jocurile Olimpice din 2028.

”Este o vară foarte fierbinte a sportului românesc. Acum se desfășoară Jocurile Europene unde, din discuțiile cu federațiile, obiectivul ar fi obținerea a 12-14 medalii, dar și obținerea mai multor calificări la Jocurile Olimpice sau acumularea de puncte în clasamentul mondial.

Amalia Lică și colegele ei sunt printre speranțele pentru Jocurile Olimpice din 2028 și e foarte important să participe la competiții de anvergură, să se obișnuiască să aibă emoții constructive”, a afirmat Covaliu.

Amalia Lică va participa la competiție la trei obiecte, cerc, măciuci și panglică, și și-a propus să câștige medalia de aur la fiecare dintre ele: ”Nu am un obiect preferat. Aș vrea, dacă se poate, să iau aurul la toate cele trei. Pe mine mă ajută să fiu încurajată de o întreagă sală, așa că abia aștept să concurez la Cluj-Napoca”.

ADVERTISEMENT