Sport

Andreea Răducan, mesaj pentru Simona Halep după ce și ea a trecut printr-un caz de dopaj: ”Să ne reprezinte la Jocurile Olimpice”

După ce a pierdut o medalie de aur la Jocurile Olimpice din cauza unei probe pozitive, Andreea Răducan a salutat decizia TAS de a-i reduce suspendarea Simonei Halep.
12.03.2024 | 17:04
Andreea Raducan mesaj pentru Simona Halep dupa ce si ea a trecut printrun caz de dopaj Sa ne reprezinte la Jocurile Olimpice
După ce a pierdut o medalie de aur la Jocurile Olimpice din cauza unei probe pozitive, Andreea Răducan a salutat decizia TAS de a-i reduce suspendarea Simonei Halep. Sursă foto: Sorin Pana/Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis micșorarea pedepsei primite de fostul lider mondial, de la 4 ani la 9 luni. Sportiva a reușit să dovedească că nu s-a dopat intenționat cu roxadustat.

Mesajul Andreei Răducan pentru Simona Halep

Fosta gimnastă Andreea Răducan, care a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă în 2000, la Sydney, s-a arătat fericită de revenirea Simonei Halep și speră să o vadă la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

ADVERTISEMENT

”Am fost foarte fericită pentru Simona Halep, a fost o veste foarte bună. Având experienţa mea, am avut sufletul strâns că judecătorii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv vor reuşi să întoarcă cumva lucrurile şi să spună ‘da, şi noi greşim’. Pentru că de obicei se consideră că acolo nu se greşeşte.

Chiar dacă nu îi va fi simplu să revină, eu cred că are acum datoria şi motivaţia de a reveni şi mai puternică pe teren. A fost o veste pe care cred că toţi românii au îmbrăţişat-o şi toţi suntem recunoscători că avem o sportivă de nivelul Simonei, care, iată, acum poate să ne reprezinte la Jocurile Olimpice de la Paris”, a declarat Răducan.

ADVERTISEMENT

Răducan, acuză că a fost împiedicată să câștige și alte medalii

Prezentă alături de fostele campioane olimpice Ana-Maria Brânză și Simona Amânar la un eveniment la Reşedinţa Franţei din Bucureşti, Andreea Răducan a precizat că în cazul său de dopaj a fost vorba de ”o greşeală mai grosolană”.

”În cazul meu a fost o greşeală mai grosolană, dacă aş putea spune, decât cea din cazul Simonei. M-a costat mai mult decât medalia de la individual compus. M-a costat şansa de a concura pentru două medalii la bârnă şi sol.

ADVERTISEMENT

Decizia retragerii medaliei de la individual compus a venit chiar în momentul în care trebuia să plec la concurs pentru cele două finale pe aparate, acolo unde eu aveam cele mai mari şanse de a obţine medalii.

Dacă la un moment dat cineva înţelept va considera că e inutil să ţii cu dinţii de o decizie pe care absolut nimeni nu o înţelege, pur şi simplu o recunoaştere, cred că ar linişti apele şi toată lumea s-ar calma”, a spus fosta gimnastă.

ADVERTISEMENT

Andreea Răducan așteaptă să se facă dreptate și în cazul ei

”Oamenii mă întreabă ‘Când îţi ceri medalia înapoi?’, dar este o chestiune care nu ţine de mine, nu este o negociere la piaţă, şi e important ca nişte oameni mai mari decât noi să recunoască că şi ei mai pot greşi.

Ar fi un bun moment oricând, important este ca oamenii să îşi asume acest pas. Eu am dovedit că îmi pot derula viaţa foarte frumos vorbind despre acest lucru. Pierzând un titlu olimpic am înţeles ce înseamnă solidaritatea oamenilor şi susţinerea necondiţionată, aşa că nu aş putea spune că sunt neapărat în pierdere”, a afirmat Andreea Răducan.

Ea a fost descalificată de la proba de individual compus, pe care o câştigase, în urma acuzaţiilor de folosire a pseudoefedrinei, în celebrul scandal Nurofen, medicament pe care i l-a administrat medicul lotului, Ioachim Oană. Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a menţinut însă decizia de suspendare a CIO.

ADVERTISEMENT