Sport

Veste uriașă! TAS i-a redus oficial pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni! Ce despăgubire trebuie să-i plătească ITIA

TAS i-a redus suspendarea Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni după audierile care au avut loc la începutul lunii februarie. Veste uriașă pentru româncă.
05.03.2024 | 17:22
Veste uriasa TAS ia redus oficial pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni Ce despagubire trebuie sai plateasca ITIA
TAS i-a redus suspendarea Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni! Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Victorie uriașă pentru Simona Halep la TAS! După audierile care au avut loc la începutul lunii februarie în cazul de dopaj, Tribunalul a decis să reducă pedeapsa româncei de la 4 ani la doar 9 luni. Decizia este definitivă și a fost confirmată pentru Euronews de avocatul fostului lider WTA, Bogdan Stoica.

Veste uriașă! TAS i-a redus pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la 9 luni!

Simona Halep poate reveni pe terenul de tenis! TAS i-a redus pedeapsa Simonei Halep de la 4 ani la doar 9 luni. Mai mult decât atât, proba de sânge a româncei a fost anulată. Decizia TAS este una definitivă. De asemenea, TAS a emis motivarea care poate fi consultată AICI.

ADVERTISEMENT

În primă fază, Simona Halep a fost depistată pozitiv cu roxadustat în timpul US Open 2022. Ulterior, în mai 2023, românca a fost notificată că i s-au descoperit „nereguli” în pașaportul biologic. Românca a primit o suspendare de 4 ani din partea Tribunalului Sport Resolutions.

Campioana de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 a depus apel la TAS și a avut câștig de cauză în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului (ITIA). Per total, Halep a stat 17 luni pe bară. Românca va putea să revină în competițiile oficiale de tenis.

ADVERTISEMENT
  • Primul turneul la care poate participa Simonei Halep este WTA Miami (19-31 martie)

Comunicatul TAS după ce pedeapsa Simonei Halep a fost redusă

Comunicatul TAS a redus pedeapsa de 4 ani impusă de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului la doar 9 luni. Astfel, perioada în care Halep ar fi trebuit să stea pe bară a expirat la 6 iulie 2023.

”Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023.

ADVERTISEMENT

Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA și se respinge apelul declarat de Simona Halep este admis parțial (cererea sa de a anteda începutul suspendării la 29 august 2022 este respinsă)”, se arată în comunicatul TAS.

Proba de sânge a Simonei Halep a fost anulată de TAS

Simona Halep a fost acuzată de ITIA pentru „nereguli” în pașaportul biologic, privind o probă de sânge luată Simonei Halep pe 22 septembrie 2022. ITIA a invocat că rezultatele probei de sânge arată încălcarea regulilor antidoping de către Simona Halep.

Totuși, completul TAS a stabilit că sunt invalide circumstanțele în care Simonei Halep i-au fost luate probe de sânge. Pe 9 septembrie 2022, românca a suferit o intervenție chirurgicală la nas. De altfel, Halep declara la acea vreme că nu va mai juca tenis tot restul anului respectiv, iar acest aspect a cântărit enorm în ochii judecătorilor TAS.

TAS a mai decis că Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să o despăgubească pe Simona Halep suma de 20.000 de franci elvețieni, reprezentând cheluieli de judecată.

ADVERTISEMENT