Sport

Andrei Dicu, după CFR Cluj – FCSB 0-1: Norocul lui Tavi Popescu, profețiile „Omului – Molie” Ando și „damblaua” vremurilor moderne: Let’ start the War!

Grație norocosului Tavi Popescu, FCSB a bătut în Gruia după opt ani, confirmând profeția „Omului - Molie” Andone, iar lupta pentru titlu s-a transformat, în sfârșit, într-un război... pe cinste!
18.04.2022 | 00:22
Andrei Dicu dupa CFR Cluj  FCSB 01 Norocul lui Tavi Popescu profetiile Omului  Molie Ando si damblaua vremurilor moderne Let start the War
Octavian Popescu, autorul golului care redă FCSB șanse reale la titlu (FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES)
ADVERTISEMENT

Curat noroc pe Tavi Popescu! Să dai ditamai golul, cu largul concurs al lui Graovac și al unei bare la care nici măcar personajul horror „Omul Molie”, interpretat de Ioan Andone, nu s-ar fi hazardat în previziuni. Și să mai relansezi și lupta pentru titlu, într-un asemenea „hal”…

Noroc cu șutul lui Tavi Popescu, dar ce baftă pe… campioană, la „scorul” de 1 – 13 șuturi pe poartă. Nici Andone n-a visat că… e la modă: „Let’s start the War!”

Da, Tavi Popescu a „nimerit-o”. Se poate spune și așa, deși, dacă tot ne învârtim în contexte „răzbelnice”, să nu uităm parabola cu soldatul care poartă în raniță bastonul de mareșal sau de mare șal pentru Gigi Becali, căruia i-a mai scăzut febra, după victoria din Gruia.

ADVERTISEMENT

Totuși, statistica din teren este „și mai” groaznică pe „frontul” de la Cluj. Să închei în genunchi un derby disputat acasă, cu arena plină, s-a mai văzut, dar un procentaj de 1 – 13 la capitolul „salve” pe poartă, mai rar, pentru o asemenea „armată vișinie”… Așa că, dincolo de șansa lui Tavi Popescu, au avut și „asediații” bafta lor.

În filmul „Profețiile Omului – Molie”, regizat de Mark Pellington, Richard Gere interpretează rolul unui jurnalist ce investighează aparițiile unei presupuse vietăți înaripate, care ar fi culminat cu prăbușirea unui pod de argint deasupra râului Ohio. În epoca bombardamentelor, fără să vrea, Ioan Andone s-a distrat cu predicțiile în FANATIK și a anticipat că Tavi Popescu îi va lansa o torpilă lui Petrescu, de o să-l lase… cam „șoigu”.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit mult despre presiunea aflată pe umerii lui Octavian Popescu, iar Ioan Andone a „plusat”, din acest punct de vedere. Pe undeva, un asemenea tip de presiune este benefic, pentru că, în restul timpului, tropăim printre oameni care nu-și găsesc sensul.

Cum pierde „Mândria Ardealului” bătălie după bătălie…

Dacă ar fi pariat, ar fi fost norocos și Andone, dar, cu siguranță, nici măcar el n-ar fi putut anticipa că „Mândria Ardealului” va trage primul șut pe spațiul porții, în prelungiri, prin Birligea. Din păcate pentru Petrescu și pentru echipa sa de vedete, acest „război” – în timpul căruia pierd, hazos, bătălie după bătălie – seamănă cu subiectul unei știri „la zi”, care ne anunța că belgienii le-au declarat și ei „Guerre!!!” franțujilor, susținând că ei sunt, de fapt, „autorii mâncării franțuzești” și că au fost… plagiați.

ADVERTISEMENT

Așa și cu „Super – Dan”, pe care NU l-a „plagiat” anonimul Petrea la capitolul strategie în câmp deschis, cu tot cu reverențele gherilei, dacă ne gândim la jocul de-a cotonoaga al clujenilor…

Super – Dan, un fel de „Lacrima Tristi” în fața lui Petrică – Robespierre

Înaintea jocului, majoritatea neutrilor sperau ca lupta pentru titlu să se întețească după partida din „Gruia”, nu de alta, dar CFR avea un avans de numai 5 puncte față de FCSB. Așadar, pentru mulți, măcar în speranța unui final de campionat „mai” vioi, Toni Petrea era văzut drept un Robespierre, tipul care poposise în istorie pe „tancurile” Revoluției Franceze, în comparație cu etern nemulțumitul Dan Petrescu, un fel de „Lacrima Tristi” al sacilor aflați mai mereu în căruță.

ADVERTISEMENT

Și chibiții au avut dreptate, pentru că, din câte se pare, secolul nostru suferă, cum spuneam, de „damblaua” războaielor, chiar dacă pe ecranele TV scrie, discutabil, „Stop War”, în loc de „Stop the War!”. Război în doi să fie, ca să știm și noi, ba poate cumva chiar și în trei, pentru că Universitatea Craiova ar putea avea, cel puțin, un rol de mediator.

Revenind, însă, la Dan Petrescu, ne ajută contextul istoric să-l înțelegem. Potrivit logicii oligarhilor ruși care se rătăcesc printre yachturi, maestrul CFR-ului a oferit un exemplu fabulos, după înfrângerea din această seară. Mai exact, comparația dintre echipa sa și proaspăt torpilata Real Madrid i s-a părut legitimă. Ca și restul tânguielilor…

La război, ca la război, dar numai război să fie, că avem și noi motive să facem, pe seama harului unor actori, haz de necaz… Deocamdată, linia frontului între CFR și FCSB se tot mută către Gruia. Iar acest Toni Petrea, judecând cu umor mai mult sau mai puțin mistic, devine un soi de emblemă a „opoziției”

Cum a împărțit Istvan Kovacs „ajutorul umanitar”

Un alt punct de atracție a fost legat de faptul că meciul i-a fost încredințat lui Istvan Kovacs, un arbitru deloc pe placul lui Gigi Becali. Sigur, Kovacs n-are deloc o relație „bună” cu latifundiarul, de tipul „să trăiți, am înțeles”, dar era greu de presupus ca, tocmai la un asemenea meci, răsfățatul de azi al „fluieratului” mioritic să-și dea în petec.

Din contră, Istvan Kovacs a arbitrat excelent. Eliminarea lui Susic, după intrarea la Olaru, a fost justificată. Dacă mai amintim și faptul că, în vreo două – trei faze, Camora voia armistițiu și dialog, dar își scoatea la plimbare armele nucleare, e clar că am asistat la un semn că, pentru unii fotbaliști, vechile metehne ies la iveală ca uleiul, în apă.

Kovacs a dus la capăt un meci dificil, pe care și-l poate trece, cu mândrie, în CV. El nu a oferit un „ajutor umanitar” oaspeților, ci a judecat logic. Și cu același bun simț cu care l-a iertat pe Camora, într-o situație (n.r un … simplu șpiț în piciorul adversarului!) în care, dacă s-ar fi pus la mintea jucătorului de Națională, i-ar fi arătat pe șleau acestuia că reacțiile întârziate nu fac parte din „fișa postului”.

„Make war, not love!”

Este important de repetat că FCSB n-a mai câștigat pe terenul lui CFR din 2014, atunci când Cristi Tănase aducea victoria bucureștenilor. Ba mai mult, în acest sezon, echipa lui Toni Petrea a mâncat o bătaie de zile mari în Gruia, cu scorul de 4 – 1. Ca în orice război, roata se întoarce. Aviz amatorilor.

Poate că, în general vorbind, nu foarte multă lume i-a dat, în trecut, șanse lui Toni, în comparație cu alți colegi de-ai săi mult mai titrați, dar să nu uităm cum înfloresc oamenii pe timp de „răzbel”. Uitați-vă la Joe Biden, cum și-a recăpătat vitalitatea…

Una peste alta, campionatul a devenit mai interesant ca oricând. Între Cluj și FCSB se dă o bătălie în toată regula. Sigur, există speranțe în Oltenia ca Universitatea să le mai „seminarizeze” un pic pe principalele candidate la potol și, de ce nu, să le mai vâre câte un șrapnel pe sub șenile. Totuși, rolul Craiovei poate fi, mai mult, unul de mediator. Adică, probabil, va simți deliciul celui care încheie… media. Până atunci, vorba cântecului la modă, „Make war, not love!”

 

ADVERTISEMENT