Fotbal international

Andrei Vochin remarcă schimbarea propusă de CM 2022: „Din arșița Qatarului primim fiori reci: s-a mărit timpul efectiv de joc!”

Cunoscutul ziarist Andrei Vochin analizează în exclusivitate pe FANATIK.RO cele mai importante momente de la Campionatul Mondial din Qatar 2022.
22.11.2022 | 00:55
Andrei Vochin remarca schimbarea propusa de CM 2022 Din arsita Qatarului primim fiori reci sa marit timpul efectiv de joc
Andrei Vochin a remarcat prima schimbare propusă de CM din Qatar: mărirea timpului efectiv de joc! foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mondialele nu se dezmint. Dincolo de emoția așteptată la fiecare 4 ani, de confruntarea starurilor și a marilor branduri naționale, de forfota și bucuria fanilor, întrecerea supremă propune, aproape de fiecare dată, mari schimbări de stiluri. Crează adevărate tendințe, de care fotbalul se va ține ani la rând de atunci înainte.

Andrei Vochin remarcă schimbarea propusă de Mondialul din Qatar: „S-a mărit timpul efectiv de joc!”

Startul acestui turneu final n-a arătat încă vreo schimbare esențială de model de joc, nu a apărut încă vreun sistem revoluționar. Poate că vom putea consemna până pe 18 decembrie ceva nou în materie de abordare tactică, e prea devreme acum. Și, cu toate astea, o tendință evidentă am sesizat-o încă din primele două zile ale competiției planetare.

ADVERTISEMENT

Marea schimbare nu vine însă dinspre băncile tehnice, ci dinspre brigăzile de arbitri. În decursul celor aproximativ 150 de ani de când sportul cel mai iubit de pe glob a început să ne bucure zilele, regulamentul jocului a suferit modificări frecvente. Păstrate în grija International Board, forul conservator care nu permite oricui om care are o idee să o și implementeze, Legile jocului păstrează de mult timp doar 17 articole. Ce se modifică însă din 4 în 4 ani, sau uneori chiar mai des, sunt recomandările de aplicare ale fiecărui punct de regulament.

O schimbare radicală, precum a fost cea a introducerii cartonașelor galbene și roșii la Mondialul din Mexic 1970, nu avem prilejul s-o vedem prea des, iar ăsta este un lucru bun, de vreme ce popularitatea fotbalului s-a bazat și pe un regulament destul de conservator, care să păstreze acest sport simplu de înțeles pentru tot suporterul.

ADVERTISEMENT

Dar modificări de interpretare sau recomandări au apărut aproape la fiecare turneu final. Toate au venit în sprijinul fotbalului ofensiv, pentru protejarea jucătorilor sau pentru eficientizarea procesului decizional pe teren, așa cum este introducerea sistemului VAR.

Mondialul 2022 a venit cu altă noutate: prelungirea timpului de joc. Se discută de mult timp ca, pentru dinamizare, fotbalul să treacă la timpul efectiv de joc, așa cum se întâmplă în baschet sau, parțial, în handbal, ca să dau doar două exemple. Ceea ce am văzut la primele meciuri în Qatar mi se pare a fi primul pas apăsat spre așa ceva.

ADVERTISEMENT

Meciul Anglia – Iran a devenit cel mai lung joc neeliminatoriu de la un turneu final. Arbitrul brazilian Raphael Claus a prelungit partida cu peste 24 de minute!!! Sincer să fiu, nu cronometrasem timpul pierdut în startul meciului cu accidentarea portarului iranian Beiranvand. Dar când am văzut că se arată 14 minute suplimentare la finele primei reprize mi s-a părut enorm.

Apoi, când la finalul părții secunde, am văzut că brazilianul a mai dat încă 10 minute mi s-a aprins un beculeț. Niciodată nu trăisem o astfel de prelungire. Următoarele două meciuri, Olanda – Senegal și SUA – Țara Galilor, mi-au confirmat bănuiala. Responsabilii cu arbitrajul la FIFA au pregătit Mondialul cu gândul de a recupera cât mai mult din timpul pierdut cu întreruperile.

ADVERTISEMENT
minute de prelungire
Cu cât au fost prelungite primele 4 meciuri de la Campionatul Mondial din Qatar

Mărirea timpului efectiv de joc, o veste proastă pentru fotbalul românesc

Ca să înțelegem cum stăm, până acum, în ultimii ani, meciurile erau prelungite, în medie, cu aproximativ 5 minute: 1 minut prima repriză, 4 cea de-a doua. În primele 4 meciuri ale acestui turneu final, media prelungirilor a fost de 13 minute și 25 de secunde!!!! O creștere de peste 150%, care mă face să cred că FIFA a pornit hotărâtă pe drumul implementării timpului efectiv de joc și nu va mai trece mult până când va convinge și International Board să o insereze în Legile jocului.

Din păcate pentru noi, care și așa ne situam sub campionatele importante la timpul efectiv de joc, vestea nu este dintre cele mai bune. Decalajul de pregătire fizică, de cantitate și de calitate a alergării, nu ne va avantaja în cazul prelungirilor imense. Cei care făceau față greu și acum ritmului și intensității manifestate la nivel internațional vor fi condamnați definitiv în cazul în care tendința se va transfera către competițiile europene intercluburi sau către preliminariile de Campionate Mondiale sau Europene.

La fiecare turneu final, FIFA și UEFA numesc o Comisie Tehnică, formată din oameni cu mare experiență, care să studieze toate meciurile și, la final, să elaboreze un document de analiză, ghid pentru anii care vin. Prima informație pe care o primesc acum e cea legată de mărirea timpul efectiv de joc. Cine va înțelege că nu e o întâmplare, ci o tendință, cine va acționa imediat acela va avea șansa să rămână competitiv. Toți ceilalți vor muri de oboseală și năduf!

ADVERTISEMENT