Sport

Andrei Vochin și superlativele Euro 2020. Cifrele InStat au oferit echipa turneului final

Ce e frumos se termină repede! Astăzi, după o serie de 20 de materiale, pun punct călătoriei mele în scris de la acest Euro, nu înainte de a le mulțumi prietenilor de la Fanatik, care mi-au dat șansa să-mi dau cu părearea în coloanele site-ului lor
13.07.2021 | 13:22
Andrei Vochin si superlativele Euro 2020 Cifrele InStat au oferit echipa turneului final
Andrei Vochin și superlativele lui Euro 2020. Cifrele InStat au oferit echipa turneului final. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost al nouălea turneu final de Mondial și European la care am fost prezent și pe stadioane. Sunt mândru că debutul live l-am făcut în Pasadena, California, pe Rose Bowl, acolo unde România a înregistrat cea mai mare performanță a sa la nivel de echipă națională. Și sunt fericit că am putut să văd jocuri de acest nivel organizate și de țara mea, aici la București.

De fiecare dată am încercat să închei povestea cu concluziile pe care le oferă cifrele. La fel o să o fac și acum, ajutat de monitorizările InStat.

ADVERTISEMENT

Cele mai bune echipe s-au calificat în finală

Indicatorul pe care-l voi invoca rămâne Indexul InStat, acel număr care conține în el un amalgam de peste 100 de parametri luați în calcul. O sumă a tot ce a făcut bun sau rău oricare dintre jucătorii prezenți la acest turneu final. Faptul că doar 8 echipe au obținut un Index general de peste 300 nu arată un nivel al competiției extrem de ridicat.

Jumătate dintre acestea, Franța, Germania, Portugalia și Țările de Jos au ratat calificarea în sferturile de finală! Dintre cele 4 semifinaliste, doar Danemarca nu a trecut de pragul de 300. Iar în finală am avut, într-adevăr, cele mai complete echipe, Anglia și Italia.

ADVERTISEMENT

Clasament general echipe

  1. Anglia – 326
  2. Italia – 324
  3. Franța – 313
  4. Germania – 312
  5. Portugalia – 312
  6. Spania – 309
  7. Belgia -307
  8. Țările de Jos – 302

Eficacitatea a făcut diferența

Spania a fost echipa care și-a creat cele mai multe ocazii, în medie 10 pe meci. Franța, Italia, Portugalia, Țările de Jos și Germania au înregistrat o medie de câte 8. Anglia este foarte jos, pe locul 12, cu o medie de doar 5 ocazii pe meci.

ADVERTISEMENT

Diferența s-a făcut, după cum lesne se vede, la capitolul eficacitate (raportul dintre ocazii și goluri). Spania și Italia (câte 13 goluri), Danemarca (12) și Anglia (11) au fost echipele cele mai prolifice.

Anglia nu a luat gol din acțiune

Anglia a avut cea mai bună defensivă. A primit doar două goluri, unul din lovitură liberă directă, celălalt după un corner, fiind singura echipă de la acest Euro care n-a putut fi surprinsă decât la două faze fixe. Și a jucat maximum de meciuri posibile, 7. Felicitări, Gareth Southgate!

ADVERTISEMENT

Spania, campioana fazelor fixe

Danemarca e echipa care a înscris cel mai mult din acțiune (10 goluri). Italia (9), Anglia și Spania (câte 8) au fost următoarele. Surpriza a fost Spania, care s-a revanșat la faze fixe, capitol la care nu excela în trecut. Trupa lui Luis Enrique a punctat de 5 ori, urmată fiind de Portugalia și Italia (câte 4).

La acest capitol, unde se numără și penalty-urile, tehnologia VAR a avut un rol important. Portugalia a fost echipa care a beneficiat de cele mai multe lovituri de la 11 metri (3). Per total s-a marcat un singur gol din lovitură liberă directă (Danemarca) și un singur gol după un aut (Croația).

Harry Maguire, jucătorul turneului

La nivel individual, au fost luați în calcul doar jucătorii care au evoluat peste 200 de minute. Chiar dacă Donnarumma a fost declarat jucătorul turneului final, în primul ”11” al Euro nu se regăsește niciun portar. Cel mai bun jucător conform Indexului InStat a fost Harry Maguire, dar probabil că el a beneficiat și de accidentarea lui Spinazzola în sferturile de finală. Finalistele Italia și Anglia au fiecare câte 3 reprezentanți, alt semn că ultimul act a adus față în față cele mai bune echipe.

Clasament general jucători

  1. Harry Maguire (Anglia) – 377
  2. Leonardo Spinazzola (Italia) – 367
  3. Lorenzo Insigne (Italia) – 366
  4. Raheem Sterling (Anglia) – 365
  5. Luke Shaw (Anglia) – 363
  6. Paul Pogba (Franța) – 360
  7. Robin Gosens (Germania) – 359
  8. Cristiano Ronaldo (Portugalia) – 355
  9. Joshua Kimmich (Germania) – 355
  10. Memphis Depay (Țările de Jos) – 349
  11. Marco Verratti (Italia) – 348 

Fundașii stânga, evidențiații turneului

Jucătorii de bandă au fost în prim-planul acestui Euro. Folosirea pe scară tot mai largă a sistemului cu 3 fundași centrali i-a pus tot mai mult în valoare. Deși și judecata inversă poate sta în picioare: jucăm cu 3 stoperi pentru că avem prea mulți jucători de flanc buni, care pot face toată banda! De remarcat e și faptul că atacanții centrali buni aparțin mai degrabă echipelor care s-au oprit devreme: Portugalia și Țările de Jos, ambele eliminate în optimi de finală.

Repartiția pe posturi este următoarea:

  • 1 fundaș dreapta
  • 1 fundaș central
  • 3 fundași stânga
  • 2 mijlocași centrali
  • 2 atacanți laterali
  • 2 atacanți centrali

Donnarumma, un pic în fața lui Pickford

Pentru a schița echipa turneului e nevoie și de un goalkeeper. Bătălia pentru supremație a fost dură și s-a decis abia la loviturile de departajare ale finalei. Donnarumma a luat premiul întâi, dar Pickford a fost în imediata lui apropiere.

Portari

  1. Gianluigi Donnarumma (Italia) – 337
  2. Jordan Pickford (Anglia) – 327
  3. Thibaut Courtois (Belgia) – 316
  4. Tomas Vaclik (Cehia) – 308
  5. Unai Simon (Spania) – 301

”Intrusul” Hummels

Pentru că aproape jumătate dintre echipele prezente la acest turneu final au evoluat cu 3 fundași centrali, iar acest trend a fost atât de puternic încât și în finală una dintre echipe (Anglia) a început în acesat modul, am așezat echipa în această formulă. Dacă pentru Maguire și Chielini pozițiile sunt așteptate, surpriza vine de la cel de-al treilea, Mats Hummels, liderul apărării Germaniei.

Fundași centrali

  1. Harry Maguire (Anglia) – 377
  2. Mats Hummels (Germania) – 345
  3. Giorgio Chiellini (Italia) – 343
  4. Leonardo Bonucci (Italia) – 339
  5. John Stones (Anglia) – 337
  6. Thomas Vermaelen (Belgia) – 331
  7. Raphael Varane (Franța) – 329
  8. Aymeric Laporte (Spania)- 325
  9. Antonio Rudiger (Germania)  – 325
  10. Stefan de Vrij (Țările de Jos) – 324

Tot datorită formulei cu 3 fundași centrali, separarea clară dinrtre jucătorii de bandă (fundaș-mijlocaș) a fost făcută cu dificultate. Calculând științific poziționarea medie a fiecărui jucător, InStat i-a așezat astfel în ierarhiile de mai jos. Nu le-am respectat în totalitate în acaestă discuție de final, pentru că pe parcursul meciurilor, Sterling sau Insigne, ca să dau doar două exemple, au evoluat pe mai multe poziții. Motiv pentru care valoarea Indexului Instat a făcut echipa turneului.

Fundași dreapta

  1. Kyle Walker (Anglia) – 337
  2. Giovanni Di Lorenzo (Italia) – 332
  3. Cesar Azpilicueta (Spania) – 321
  4. Marcos Llorente (Spania) – 317
  5. Nelson Semedo (Portugalia) – 310

Mijlocaș dreapta

  1. Joshua Kimmich (Germania) – 355
  2. Domenico Berardi (Italia) – 355
  3. Federico Chiesa (Italia) – 333
  4. Denzel Dumfries (Țările de Jos) – 330
  5. Pablo Sarabia (Spania) – 323

Fundaș stânga

  • Leonardo Spinazzola (Italia) – 367
  • Luke Shaw (Anglia) – 363
  • Jordi Alba (Spania) – 341
  • David Alaba (Austria) – 331
  • Emerson (Italia) – 330

Mijlocaș stânga

  • Lorenzo Insigne (Italia) – 366
  • Raheem Sterling (Anglia) – 365
  • Robin Gosens (Germania) – 359
  • Emil Forsberg (Suedia) – 332
  • Dani Olmo (Spania) – 330

Chapeau, Xhaka!

Jocul de posesie al Spaniei a avut un rol determinant în punctajul obținut de Busquets. Sau invers. Surpriza mare e prezența pe poziția secundă a elvețianului Xhaka, liderul echipei sale și omul care a făcut posibilă supriza de la București. Kroos încheie podiumul, alt semn că nemții au avut și ghuinion la acest turneu final: grupă cu campioana mondială, Franța, și campioana europeană, Portugalia. Și optime de finală cu Anglia!

Mijlocaș central defensiv

  1. Sergio Busquets (Spania) – 356
  2. Granit Xhaqa (Elveția) – 342
  3. Toni Kroos (Germania) – 333
  4. Jorginho (Italia) – 330
  5. Frankie de Jong (Țările de Jos) – 330
  6. Declan Rice (Anglia) – 326
  7. Danilo Perreira (Portugalia) – 324
  8. Pierre-Emile Hojberg (Danemarca) – 319
  9. Ngolo Kante (Franța) – 316
  10. Kalvin Phillips (Anglia) – 313

Excelentul, dar prea arogantul Pogba

Nu sunt de acord în totalitate cu reapartiția InStat pe pozițiile din zona centrală a terenului, dar cu softul nu mă pot pune. Așa că voi lăsa să curgă clasamentele, dar selecția în echipa turneului o voi face tot după Index, amestecând cumva jucătorii. În orice calcul însă, punctajul obținut de Pogba nu are cum să-l scoată din echipa turneului. Dacă era mai puțin arogant la București, poate azi vorbeam de o altă ierarhie finală a echipelor.

Mijlocași central ofensiv

  1. Paul Pogba (Franța)  – 360
  2. Marco Verratti (Italia)  – 348
  3. Kai Havertz (Germania) – 343
  4. Renato Sanchez (Portugalia)  – 342
  5. Matteo Pessina (Italia) – 340
  6. Kevin De Bruyne (Belgia) – 339
  7. Giorginio Wijnaldum (Țările de Jos) – 335
  8. Mason Mount (Anglia)  – 331
  9. XherdaShaqiri (Elveția) – 326
  10. Mikkel Damsgaard (Danemarca) – 321

Criză de vârfuri

N-a fost un campionat al atacanților centrali. Doar opt dintre ei au trecut de pragul de 300, fiind postul cel mai slab reprezentat la acest capitol. Primii trei din clasamentul coeficienților n-au prins sferturile de finală. Iar un altul, Lewandowski, n-a ieșit din grupe. Semn că echipele puternice n-au prea avut ”bombardieri” la acest turneu final, iar marii atacanți n-au fost ajutați de echipe.

Atacanți

  1. Cristiano Ronaldo (Portugalia) – 355
  2. Memphis Depay (Țările de Jos) – 349
  3. Karim Benzema (Franța) – 328
  4. Harry Kane (Anglia) – 328
  5. Romelu Lukaku (Belgia) – 318
  6. Robert Lewandowski (Polonia) – 317
  7. Ciro Immobile (Italia) – 310
  8. Patrik Schik (Cehia) – 300

Cifrele nu mint: Italia numero uno!

Așezați, totuși, pe posturi, marii premianți ai acestui Euro formează o echipă pe care și-ar dori-o mulți. Italia demonstrează aici că merita mai mult ca Anglia să câștige trofeul suprem: are 4 jucători în echipa-tip.

Surpriza coeficienților este Germania. Eliminată încă din ”optimi”, pentru că a avut ghinionul de a cădea cu Anglia, ea a propulsat în trupa de aur două nume: Kimmich și Hummels. Portugalia dă golgeterul turneului, Ronaldo (5 goluri și o pasă de gol), iar Franța și Spania propun mijlocașii centrali: pe Pogba și pe Busquets.

Echipa InStat

  • Donnarumma – Maguire, Hummels, Chielini – Kimmich, Busquets, Pogba, Spinazzola – Sterling, Cristiano Ronaldo, Insigne
ADVERTISEMENT
Tags: