News

Android 12 se apropie de lansare. Care sunt marile schimbări pe care ți le aduce noua versiune

Varianta 12 a sistemului de operare Android vine cu schimbări importante pentru utilizatori.
10.06.2021 | 16:49
Android 12 se apropie de lansare Care sunt marile schimbari pe care ti le aduce noua versiune
ADVERTISEMENT

Android 12 a ajuns la cea de-a doua lansare beta, iar până la lansarea oficială nu mai este mult timp.

Odată cu acest nou beta, au apărut și noi informații cu privire la funcțiile pe care viitoarea variantă a sistemului de operare le va oferi utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

Google promite o serie de modificări și noutăți importante. Dacă ai un Pixel, poți deja să testezi noua versiune. Însă, ar trebui să fii precaut, deoarece vorbind despre o variantă beta, e posibil să mai apară probleme.

Android 12 primește cel mai mare upgrade vizual

În cadrul conferinței pentru dezvoltatori din acest an, compania a anunțat că noua versiune de Android va primi cel mai mare update vizual din ultimii ani. 

ADVERTISEMENT

Acest nou update este parte din noul limbaj de design pe care îl adoptă Google și care este cunoscut ca Material You. După cum sugerează numele, utilizatorul final ar trebui să fie cel care să influențeze designul telefonului pe care îl folosește.

Android 12 primește cel mai mare upgrade vizual din ultimii ani. Sursa foto: Google.
Android 12 primește cel mai mare upgrade vizual din ultimii ani. Sursa foto: Google.

Noul sistem de operare propune un protocol de extragere a culorii, prin intermediul căruia elemente de design vor fi extrase de pe imaginea de fundal pe care o ai setată pe telefon. Ce înseamnă asta? Culorile pe care le întâlnești pe întreaga interfață de utilizare vor fi adaptate în funcție de background-ul pe care îl ai setat pentru smartphone.

ADVERTISEMENT

Design nou pentru Quick Tiles

Atunci când glisezi în jos pe telefon, ești întâmpinat de un panou cu iconițe rotunde. Acestea se transformă în Android 12 și devin dreptunghiuri cu colțuri rotunjite. 

Design nou pentru Quick Tiles. Sursa foto: Google.
Design nou pentru Quick Tiles. Sursa foto: Google.

Desigur, modul de funcționare al acestor butoane rămâne neschimbat. Noul design presupune însă butoane mai mari, care conțin ceva mai multă informație. Din cauza mărimii mai mari, însă, vei avea la dispoziție doar patru Quick Tiles în loc de șase.

ADVERTISEMENT

Îmbunătățiri de securitate și confidențialitate

Tot în cadrul conferinței I/O 2021, Google a anunțat că pregătește noi funcții de confidențialitate, astfel încât colectarea datelor de către aplicații să fie transparentizată în plus.

Odată cu Android 12, apare și un nou Privacy Dashboard. Aici, vei putea vedea în detaliu cum accesează fiecare aplicație informațiile tale.

Atunci când deschizi această nouă aplicație, vei vedea un sumar are îți arată câte aplicații ți-au accesat locația, camera și microfonul în ultimele 24 de ore.

De asemenea, noul Privacy Dashboard îți oferă posibilitatea de a seta mai bine permisiunile aplicațiilor instalate. Vei putea revoca rapid o anumită permisiune pe care ai acordat-o (voit sau din greșeală), unei aplicații.

Îmbunătățiri pentru notificări

Sistemul de notificări din Android 12 va primi și el un redesign semnificativ, cu îmbunătățiri estetice și de funcționalitate. Google promite tranziții și animații noi în această zonă.

Odată cu noul sistem de notificări, va fi eliminată nevoia unei ”trambuline” care acționează ca intermediar între notificare și aplicație. În Android 12, utilizatorii vor fi duși direct la aplicație odată ce apasă pe notificarea corespunzătoare acesteia.

Îmbunătățiri pentru partajarea rețelei Wi-Fi

În actuala versiune a sistemului de operare, poți să îți partajezi rețeaua Wi-Fi la care ești conectat prin generarea unui cod QR pe care să îl scaneze altcineva.

Acum, însă, poți trece peste scanarea codului și te poți baza pe funcția Nearby Share a sistemului, care va transmite datele de logare pentru Wi-Fi unei persoane din apropierea ta.

Funcția e foarte utilă când ai de dat aceleași informații mai multor persoane. Nu va mai fi nevoie ca fiecare să scaneze codul QR; e de ajuns să alegi tu dispozitivele cu care vrei să împarți rețeaua și lucrurile vor merge mult mai repede.

Utilizarea telefonului cu o singură mână

Funcția introdusă de Google în Android 12 este deja disponibilă pe iOS, dar și pe telefoanele Samsung (care funcționează cu un Android foarte personalizat de către producătorul sud-coreean, beneficiind de funcții extra pe care varianta originală încă nu le are).

Va trebui să activezi această funcție din setări, iar ulterior vei putea glisa în jos, în partea inferioară a ecranului. Astfel, vei coborî jumătatea de sus a display-ului, astfel încât vei putea ajunge mult mai ușor la butoane, notificări și alte funcții disponibile în această zonă.

Feedback haptic cuplat cu efecte audio

Noul sistem de operare le permite dezvoltatorilor de aplicații să îmbine feedbackul tactil cu cel audio.

Intensitatea și durata vibrațiilor va fi derivată din sunetele existente, astfel că vei avea parte de un nivel sporit de imersivitate în cazul conținutului multimedia.

De exemplu, o aplicație de apeluri video ar putea folosi tonuri de apel personalizate, iar apelantul ar putea fi identificat prin feedback tactil. Într-un joc de curse, vibrațiile ar putea fi folosite pentru a simula trecerea peste un teren accidentat.

Update-uri de sistem direct în Google Play

Funcția Android Runtime va fi integrată în Project Mainline, sistemul de update-uri din Google Play. Cu ajutorul acestuia, compania va putea livra update-uri pentru sistemul de operare direct în Google Play, fără să mai fie nevoie de update-uri întregi de sistem.

Astfel, update-urile de la Google vor ajunge pe telefonul tău mult mai repede, fără să mai fie nevoie să treacă întâi pe la producătorul dispozitivului sau pe la operatorul de rețea.

Hibernare pentru aplicațiile nefolosite

Cu siguranță ai pe telefon aplicații pe care nu le folosești, dar pe care nici nu vrei să le dezinstalezi. De acum, vei putea să pui aceste aplicații în hibernare.

Odată introduse în acest mod, aplicațiilor în cauză le sunt eliminate toate permisiunile, le sunt șterse fișierele temporare dar și cache-ul, elemente care pot ocupa spațiu de stocare prețios.

Dacă ai un telefon cu sute de GB de stocare disponibili, asta n-o să te afecteze prea tare, dar funcția e binevenită pentru telefoanele entry-level sau mai vechi, ce nu erau dotate cu foarte multă memorie.

Emojiuri noi și îmbunătățite

În total, peste 389 de schimbări vor avea loc la capitolul emojiuri în cadrul Adroid 12. Majoritatea sunt transformări subtile, însă unele au, cu siguranță, și un substrat.

Emojiuri noi în Android 12. Sursa foto: emojigraph.org.
Emojiuri noi în Android 12. Sursa foto: emojigraph.org.

De exemplu, seringa cu lichid roșu, care imită sângele, este acum ilustrată cu o culoare neutră în recipient, posibil pentru a încuraja acțiunile de vaccinare. Și Apple a făcut o schimbare similară.

Alte funcții noi pe care le aduce Android 12

Noul sistem de operare introduce un ecran unitar de pornire a aplicațiilor, pentru ca experiența să fie una mai coezivă de-a lungul sistemului de operare. Acest ecran va apărea automat pentru aplicații, chiar dacă nu a fost integrat de către dezvoltator. Dezvoltatorii vor avea totuși posibilitatea de a personaliza acest ecran, pentru a se alinia brandingului aplicației pe care o au, notează androidauthority.com.

Apare un nou Quick Tile pentru ”Internet.” Dacă îl vei apăsa prelungit, acesta te va duce în setările de rețea ale telefonului.

Paginile din meniul de setări au parte de un ușor redesign, astfel că devine mai ușor să observi dacă o anumită setare este pornită sau nu.

De acum, va exista și posibilitatea de alegere rapidă a sursei audio pe care vrei să o folosești. Dacă ții apăsat pe notificarea media player-ului, vei putea intra într-un meniu în care să alegi ce aplicații vrei să funcționeze cu acest player.

ADVERTISEMENT
Tags: