Sport

Antrenorul lui Radu Drăgușin de la juniori: „Va ajunge liderul naționalei”

Antrenorul Gabriel Radu, care l-a pregătit pe Radu Drăgușin la echipa de juniori Regal Sport, este convins că fundașul central se va impune la Tottenham și va deveni în scurt timp liderul echipei naționale a României.
10.01.2024 | 15:51
Antrenorul lui Radu Dragusin de la juniori Va ajunge liderul nationalei
În perioada junioratului, Radu Drăgușin a jucat la Regal Sport, sub îndrumarea antrenorului Gabriel Radu Fotomontaj Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Transferul de senzație al lui Radu Drăgușin, 21 de ani, de la Genoa la Tottenham, pentru 25 de milioane de euro, a atras din nou, după mulți ani, atenția Europei asupra fotbalul românesc. Mutarea-bombă a fost anunțată în exclusivitate de FANATIK încă din 15 decembrie 2023, cu aproape o lună înainte de confirmarea oficială.

Radu Drăgușin a făcut opt ani de juniorat în România

Fundașul central, cu 13 selecții la naționala României, a făcut opt ani de juniorat în România. Drăgușin a început să practice fotbalul în 2009, de la vârsta de la șapte ani, la Centrul de copii și juniori Sportul Studențesc, sub îndrumarea antrenorului Iulian Stăvrică.

ADVERTISEMENT

După patru ani, Radu s-a mutat din Regie la Regal Sport, unde a mai fost pregătit de Andrei Nagy și de Gabriel Radu.

Radu Drăgușin a fost cumpărat de Juventus Torino cu 260.000 de euro în 2018

Pe 26 iulie 2018, după ce a împlinit 16 ani, Radu Drăgușin a fost transferat de Juventus Torino, pentru suma de 260.000 de euro. Italienii i-au oferit atunci primul contract de profesionist.

ADVERTISEMENT

Până să devină coleg de echipă cu superstarile Cristiano Ronaldo, Gianluigi Buffon sau Giorgio Chiellini, Radu Drăgușin a trecut pe la echipele juniori U17 și U19 ale ”Bătrânei Doamne”. Cristiano chiar l-a sfătuit pe fundașul ”tricolor” în privința carierei.

FANATIK a realizat un interviu cu antrenorul Gabriel Radu, în care tehnicianul dezvăluie detalii interesante despre perioada junioratului lui Radu Drăgușin.

ADVERTISEMENT

Gabriel Radu, antrenorul lui Radu Drăgușin de la juniori: ”De mic copil s-a văzut că are calități de fotbalist”

Bună ziua, domnule Radu. Ce sentimente vă încearcă în zile când fostul dumneavoastră junior Radu Drăgușin este în centrul atenției Europei, prin transferul la Tottenham?

– Sunt extrem de fericit. Mă bucur pentru el. E doar munca lui, calitățile lui. De mic copil s-a văzut că Radu Drăgușin are calități de fotbalist. Avea talie și viteză de deplasare, iar când aveam cornere mă bucuram ca și la un penalty.

ADVERTISEMENT

Radu urca în careu și lovea foarte bine mingea cu capul. Vreau să spun că nu sunt numai meritele mele pentru ascensiunea lui Drăgușin. Eu am lucrat doar doi ani cu el, în ultima parte a lui la juniori. În România, Radu a mai lucrat cu Iulian Stăvrică și cu Andrei Nagy.

Radu a mai jucat și pe alt post sau a fost fundaș central de mic?

– De la minifotbal a jucat fundaș central. Se vedea că are calități excepționale. Faptul că avea o talie impresionantă nu l-a încurcat deloc să se deplaseze rapid cu mingea la picior. Nu era rudimentar. Radu a făcut parte dintr-o generație foarte bună, din care au mai făcut parte Tavi Popescu, de la FCSB, Vladislav Blănuță, de la FCU Craiova, Ovidiu Perianu, de la U Cluj, sau Andrei Gheorghiță, de la Poli Iași.

Gabriel Radu, antrenorul lui Radu Drăgușin de la juniori: ”A devenit model de fundaș central”

Ce va impresionat cel mai mult la Radu Drăgușin?

– Faptul că deși era înalt avea și viteză foarte bună de deplasare. A contat mult și faptul că Radu provine dintr-o familie de foști mari sportivi. Mama și tata baschet, respectiv, la volei la nivel de echipă națională. Mai are și o soră mai mică pe nume Meira, care joacă și ea baschet. Cu toate astea, Radu a ales fotbalul și a devenit de două ori campion național la categoria juniori.

Pentru mine, Radu a devenit modelul de fundaș central după care mă ghidez atunci când fac selecția. La un atacant mă uit să aibă calitățile lui Tavi Popescu. Ne bucurăm că Drăgușin a ajuns la un nivel atât de înalt. Asta demonstrează că se lucrează bine și în România la nivel de copii și juniori. Nu-l lua degeaba Juventus Torino pe Radu la 16 ani.

Ați simți vreodată că Radu ar fi vrut să lase fotbalul pe plan secund?

– Niciodată. Iubește foarte mult acest sport. A lăsat totul la o parte pentru antrenamente. Cât am lucrat cu el nu a lipsit de la niciun antrenament. Lucra mult și suplimentar, iar la meciuri nu a fost niciodată rezervă, nu l-am schimbat niciodată. Merita fiecare minute pe teren.

Are un mental foarte bun. Nu se entuziasmează ușor. Era preocupat în permanență să-și îmbunătățească jocul, să găsească soluții. Nu s-a abătut niciodată de la principiile pe care le-am impus: punctualitate, disciplină, comportament, efort.

Gabriel Radu, antrenorul lui Radu Drăgușin de la juniori: ”Are o marjă mare de creștere”

S-a dovedit bună alegerea lui Juventus.

– Da, foarte bună. Juve l-a ajutat să facă trecerea treptată de la juniori la seniori, o etapă dificilă în România, unde echipele pun presiune și așteptă ca tinerii să câștige meciurile. Înainte să plece la Juventus l-am propus și la Atletico Madrid, dar nu s-a legat.

Clubul Regal Sport a investit mult în juniori. Au fost duși la multe turnee internaționale, unde copiii au progresat mult. Erau printre cei mai buni din țară și aveau nevoie să se confrunte și cu alte echipe mai puternice de afară.

Credeți că este pregătit Drăgușin să joace în Premier League?

– Nu le știu pe toate, dar cred că este pregătit. Altfel, nu-l lua Tottenham. Radu are o marjă mare de creștere. La ultimele meciuri jucat la Genoa, când era presiunea mare pe el, cu zvonuri despre transfer, am observat că i-a crescut stima de sine și a jucat mult mai bine.

Sunt convins că se va dezvolta și mai mult în Anglia. Am mare încredere că va deveni un fotbalist de top! Sunt sigur că Radu va ajunge liderul naționalei României! Nu trebuie să ne bazăm însă doar pe el la EURO 2024, fotbalul este joc de echipă.

  • 3 milioane de euro este salariul anual pe care îl va încasa Radu Drăgușin la Tottenham, care i-a propus un contract până în 2029
ADVERTISEMENT