News

Arsenalul nuclear al Rusiei și perucile lui Prigojin. Cât de stabil este butonul roșu, după rebeliunea Wagner

După rebeliunea Wagner, teama de Armaghedon revine. Occidentul se întreabă cât de stabil este arsenalul nuclear al Rusiei.
06.07.2023 | 15:07
Arsenalul nuclear al Rusiei si perucile lui Prigojin Cat de stabil este butonul rosu dupa rebeliunea Wagner
Cu oameni ca Evgheni Prigojin alături de Putin, Occidentul ar etemeri că Rusia va aluneca în haos, cu consecințe asupra arsenalului nuclear / Foto: Twitter/Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, sub denumirea cinică de „operațiune specială”, cea mai mare temere a Occidentului este că liderul de la Kremlin ar putea recurge la arma nucleară. Rebeliunea mercenarilor Wagner a demonstrat cât de repede poate aluneca Rusia în instabilitate. Posibilitatea apariției haosului politic în țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume reprezintă un cocktail mortal.

Rebeliunea Wagner, lanternă roșie. Cât de stabil e Prigojin, Rambo-ul lui Putin?

Rebeliunea Wagner a situat din nou Rusia pe post de lanternă roșie. În același termen pot fi descrise limbajul și amenințările lui Evgheni Prigojin la adresa ministrului Apărării și șefului Statului Major, pe care Prigojin îi acuză că nu-i sprijină oamenii, sunt corupți și incompetenți, le fură gloria mercenarilor și mai nou îi bombardează. Cât de stabil este Evgheni Progojin se poate vedea și din imaginile după percheziția făcută de oamenii legii la domiciliul său din Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Elicopter, aur, dolari, arme și peruci

Spre deosebire de oamenii de rând, pe care spune că îi apără de „naziștii” ucraineni, Prigojin posedă o luxoasă vilă, cu un elicopter parcat în grădină. Opulența în care trăiește „bucătarul lui Putin” poat fi văzută acum și de mamele și tații din Rusia ai căror copii sunt trimiși să înfrunte armata lui Volodimir Zelenski.  În timpul percheziției, potrivit imaginilor, anchetatorii au mai găsit pachete de dolari și ruble, lingouri de aur, numeroase arme, precum și mai multe pașapoarte cu nume diferite și o garderobă plină de peruci. De asemenea, în timpul percheziției au fost găsite mai multe fotografii cu Prigojin deghizat în mod bizar, purtând peruci și bărbi false, potrivit La Libre.

Fotografii cu capete tăiate

Site-ul Fontanka, cu sediul la Sankt Petersburg, a relatat, de asemenea, că o fotografie cu „capete tăiate” a fost găsită în vila lui Prigojin, în condițiile în care mercenarii săi sunt acuzați în mod regulat de abuzuri șocante. Fontanka a publicat, de asemenea, o fotografie care arată un baros uriaș într-o cameră din vila lui Progojin, pe capul metalic al acestuia fiind scris mesajul „în caz de negocieri importante”. Anterior, imagini șocante au arătat cum un fost membru Wagner este ucis cu lovituri de baros în cap, după ce a dezertat în Ucraina, unealta devenind o „imagine de marcă” a „justiției” Wagner.

ADVERTISEMENT

Se poate evita, cu Putin, un Armaghedon?

Ei bine, pe acest individ&co, Vladimir Putin se sprijină (s-a sprijnit?) pentru a-l „denazifica” pe Volodimir Zelenski. Cu asemenea oameni, ca Prigojin, având acces în cercurile de sus ale Kremlinului, nu-i de mirare că temerile privind cele mai negre scenarii abundă în țara cu cel mai mare arsenal nuclear. Cu un Putin înlăturat de la putere, în primul rând există îngrijorarea cu privire la cine ar putea prelua controlul asupra armelor de distrugere în masă ale Rusiei.

Dar, până la acest scenariu, au trecut luni de zile în care Putin a fluturat amenințarea nucleară. Iar o nouă dezbatere între analiștii de la Moscova privind utilizarea unei arme nucleare asupra unei țări NATO au ridicat îndoieli cu privire la faptul că președintele rus oferă cu adevărat stabilitatea necesară pentru a evita un Armaghedon – sau dacă el este riscul de care ar trebui Occidentul să se teamă cel mai mult, analizează The Washington Post.

ADVERTISEMENT

„O decizie dificilă, dar necesară”

Oficialii ruși au jucat pe seama temerilor nucleare ale Occidentului pe tot parcursul războiului, în încercarea de a submina sprijinul vestului pentru Ucraina și de a încetini livrările de arme. O tactică care pare să fi funcționat. Iar în ultimele luni, unii analiști strategici ruși și experți ai unor grupuri de reflecție proclamând în mod deschis „necesitatea” ca Moscova să efectueze un atac nuclear tactic preventiv asupra unei țări NATO, cum ar fi de pildă Polonia, pentru a evita o înfrângere în Ucraina dar și pentru a re-teroriza Occidentul cu puterea nucleară a Rusiei.

De la rebeliunea Wagner, Serghei Karaganov, un fost consilier al Kremlinului și influent politolog rus, a dublat apelurile pentru ca Moscova să facă acest lucru. Într-un articol publicat luna trecută, intitulat, cum altfel? „O decizie dificilă, dar necesară”, Karaganov a susținut că riscul unui atac nuclear de represalii asupra Rusiei și al unui Armaghedon nuclear „poate fi redus la un minim absolut”.

ADVERTISEMENT

Un analist militar belicos de la Moscova, Dmitri Trenin, l-a susținut pe Karaganov, argumentând că „ar trebui trimis un semnal fără ambiguitate – și nu numai verbal – către Washington”. „Posibilitatea de a folosi arme nucleare în conflictul actual nu ar trebui ascunsă”, a scris el într-un articol, cerând revizuirea doctrinei nucleare a Rusiei, care limitează utilizarea armelor nucleare la cazurile în care existența țării este amenințată. Ambele eseuri au fost publicate de influentul think tank rusesc Foreign Policy Research Foundation.

Armele nucleare „inventate de Dumnezeu”

Trenin a deplâns faptul că desfășurarea de arme nucleare de către Rusia în Belarus – despre care Putin spune că va fi finalizată până la sfârșitul anului – nu a provocat nici o alarmă vizibilă în capitalele occidentale. În schimb, eseurile lui Karaganov au un ton mesianic care reflectă viziunea lui Putin despre locul său în istorie, rezolvând ceea ce Moscovei îi place să numească „problema Ucrainei”. „Problema”, în viziunea rusă, este o națiune independentă și democratică care a ales o cale pro-europeană la granițele Rusiei. Pe care Putin le-a trecut, atacând-o.

El susține că armele nucleare au fost inventate de Dumnezeu (altă voce „stabilă”, nu?)  pentru a reînvia frica omenirii de Armaghedon, insistând: „Această frică trebuie reînviată”. Karaganov vede Rusia ca fiind „aleasă de istorie” pentru a distruge „jugul occidental” și pentru a „elibera în sfârșit lumea”. Mulți experți ruși în domeniul armelor nucleare au tresărit de groază la apelurile lui Karaganov și Trenin. Unul dintre ei, Ivan Timofeev, le-a numit „extrem de periculoase”.

„Este greșită ideea că Washingtonul nu va riposta”

Trei experți de la Center for International Security care scriu în ziarul Kommersant, Alexei Arbatov, Konstantin Bogdanov și Dmitri Stefanovici, au calificat ideea că Washingtonul nu va riposta (la o lovitură nucleară rusă) ca fiind „foarte îndoielnică și probabil eronată”. Apoi a apărut rebeliunea Wagner și spectrul războiului civil, cu mercenarii lui Prigojin în convoi spre Moscova, în cel mai grav haos politic din 1993, când președintele Boris Elțîn a ordonat tancurilor să tragă asupra parlamentului țării pentru a zdrobi o rebeliune a legislatorilor.

Pe măsură ce rebeliunea Wagner se desfășura oficialii SUA au contactat Moscova pentru a-l asigura pe Putin că răzvrătirea este o problemă internă a Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby. Această reasigurare a evidențiat îngrijorarea liderilor occidentali că Putin, simțind un complot occidental sau temându-se de înfrângere, ar putea lua măsuri radicale.

Pierderea Crimeei ar declanșa butonul roșu

Rebeliunea Wagner s-a încheiat repede (și deloc clar), dar orice noi astfel de șocuri pe fondul războiului ar putea declanșa instabilitate în Rusia. O nouă înfrângere majoră în război l-ar putea răsturna pe Putin, a declarat Anatol Lieven, de la Quincy Institute for Responsible Statecraft, sau l-ar putea face să escaladeze și să recurgă la o armă nucleară tactică.

Dacă Putin s-ar confrunta cu pierderea Crimeei ocupate, „șansele de escaladare ar fi extraordinar de mari, deoarece ar crede că o lovitură tactică este necesară pentru a salva Crimeea, dar ar fi necesară și pentru a-și salva regimul în acel moment”, a spus Lieven. Analiștii prezic o represiune internă majoră în Rusia pentru a preveni orice rebeliune similară din partea oricărui grup armat neloial sau dezodronat, în viitor.

Conspirație și dezinformare: „Prigojin a pus mâna pe arme nucleare”

După ce au cucerit un cartier general militar din Rostov pe Don, mercenarii Wagner s-au deplasat spre nord, în orașul Voronej, dând alarma cu privire la depozitul de arme nucleare Voronej-45, situat la aproximativ 130 de mile mai la est. Dar chiar dacă oamenii lui Prigojin Wagner ar fi vizat aceste arme – și nu există nicio dovadă că ar fi făcut-o – mercenarii nu ar fi putut să le folosească, au declarat analiștii.

„Poate un grup înarmat precum Wagner să preia controlul asupra unor arme nucleare ale Rusiei și să le folosească sau să le detoneze cumva? Răspunsul scurt este nu, este practic imposibil”, a scris pe Twitter Pavel Podvig, expert în arme nucleare la Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării. Aceasta după ce un teoretician al conspirației de pe Twitter a răspândit dezinformarea în rândurile a peste 250.000 de urmăritori potrivit căreia Prigojin ar fi „pus mâna pe bombe nucleare”.

Putin: „Ce ar trebui să spun? Să sperii întreaga lume?”

La forumul economic de luna trecută de la Sankt Petersburg, Putin a declarat că armele nucleare ar proteja securitatea Rusiei „în sensul cel mai larg al cuvântului”, dar că nu este „nevoie” să fie folosite în prezent. Presat, în cadrul sesiunii plenare, să răspundă dacă ar fi dispus să le folosească, Putin a glumit: „Ce ar trebui să spun? Să sperii întreaga lume? De ce trebuie să speriem întreaga lume?”.

Dar, de la invazia Ucrainei, Putin și înalții oficiali, inclusiv adjunctul Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, și ministrul de Externe Serghei Lavrov, au dus o campanie de inducere a fricii nucleare în rândurile aliaților Ucrainei. Inclusiv Putin, anunțând invazia în prima zi, a avertizat că orice țară care va interveni în război se va confrunta cu consecințe „așa cum nu ați mai văzut în întreaga voastră istorie”, într-o aluzie fără echivoc la armele nucleare.

Armele nucleare, „în pregătire specială de luptă”

Cât de stabil este un astfel de președinte și cercul lui intim? Lavrov, anterior un diplomat redutabil și subtil, redus acum la rolul de vuvuzea a Kremlinului, se jura pe toți sfinții – înaintea invaziei – că acumularea de trupe la granița de vest reprezintă doar exerciții militare legitime. „Rusia a obosit”, spunea Lavrov, să mai explice că nu va ataca o țară străină. În timp ce SUA lansa avertismente clare despre un atac iminent în Ucraina. Ceea ce s-a și întâmplat.

Câteva zile după începerea „operațiunii militare speciale”, Putin a pus armele nucleare rusești în „pregătire specială de luptă”. De atunci, Moscova a suspendat participarea la noul acord START și a anunțat că armele nucleare vor fi depozitate în Belarus, la „prietenul” Alexandr Lukașenko. Unde s-a refugiat după rebeliune și „prietenul” lui Putin, Evghenii Prigojin. Joi, Lukașenko a spus că Prigojin a revenit în Sankt Petersburg. „În ceea ce-l privește pe Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. El nu mai este în Belarus”. Potrivit acestuia, luptătorii  Wagner se află, de asemenea, „în taberele lor” și nu în Belarus, „pentru moment”.

Delirul iresponsabil mai are un nume: Dmitri Medvedev

În septembrie, Putin a avertizat în mod explicit că Rusia va folosi arme nucleare dacă teritoriul său va fi amenințat, pentru că a pretins că a anexat patru regiuni ucrainene. În cel mai recent avertisment nuclear, Medvedev a declarat că o apocalipsă nucleară este „nu doar posibilă, ci destul de probabilă”, într-un articol publicat duminică în Rossiyskaya Gazeta, deoarece „nu există niciun tabu” privind utilizarea armelor nucleare.

Medvedev a susținut că Occidentul trebuie să accepte anihilarea guvernului „nazist” al Ucrainei – „dacă nu dorește un sfârșit apocaliptic” al civilizației. Aceeași întrebare: cât de stabil este Dmitri Medvedev, un om care a ocupat funcția de președinte al Rusiei (deci comandantul arsenalului nuclear) dar și de premier?. Un înalt oficial rus care consideră normale atacuri nucleare asupra capitalelor occidentale. În fine, cât de stabili sunt propagandiștii din mass-media rusă, care afirmau că un atac nuclear va trimite Occidentul „în iad”, „în timp ce noi, rușii, vom ajunge în rai”.

Atacul nuclear rus, o cacealma a frustraților?

Unii analiști au văzut în dezbaterea privind atacul nuclear al unei NATO o cacealma rusă, orchestrată pentru a intensifica temerile nucleare ale Occidentului. Alții, dar alții au văzut-o doar ca pe o supapă de refulare pentru extremiștii frustrați de eșecurile Rusiei în războiul început tocmai de ea. „Este corect să spunem că oamenii din această categorie simt frustrare în legătură cu situația, iar părerea mea este că ei gândesc cu voce tare”, a declarat Podvig într-un interviu. El a spus că oficialii ruși au fost „destul de consecvenți, că armele nucleare ar putea fi folosite doar pentru a proteja Rusia de un fel de amenințare existențială”.

„Armele sunt acolo și există scenarii în care pot fi folosite. Cu toate acestea, suntem, cel puțin în acest moment, la doi pași de acest punct. Dacă Rusia ar începe să ia în considerare în mod serios utilizarea armelor nucleare în Ucraina sau Polonia, ar exista mai întâi o schimbare mult mai bruscă în retorica Kremlinului”, a spus el. Dar o chestiune îngrijorătoare este ce ar reprezenta o „amenințare existențială” la adresa Rusiei în mintea lui Putin, având în vedere convingerea sa profundă că este singurul gardian și protector al statului.

Artur Kacprzyk, analist pe probleme de arme nucleare la Institutul polonez de Afaceri Internaționale, a declarat că dezbaterea de la Moscova privind lovirea Poloniei a fost o formă de coerciție nucleară menită să intimideze NATO și a provocat „îngrijorare, dar cu siguranță nu panică”. „Nivelul acestei dezbateri în Rusia și intensitatea ei, cu privire la potențiala utilizare a armei nucleare, este mai amplu decât înainte”, a spus el. „Dacă ei cred că Occidentul va ceda, acest lucru îi va încuraja să meargă mai departe și să sporească aceste amenințări”.

Arsenalul nuclear nu e glonțul de argint în Ucraina

Cu câteva zile înainte de rebeliunea Wagner, președintele Joe Biden a declarat că riscul ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică împotriva Europei este „real”. Dar John Kirby a declarat săptămâna trecută că SUA nu au văzut „nici un indiciu că Putin este interesat să se îndrepte în această direcție și nici nu am văzut ceva care să ne determine să ne schimbăm propria noastră postură de disuasiune”.

Analiștilor pro-Kremlin le place să susțină că o putere nucleară „nu poate pierde” războiul, în pofida unui istoric de episoade militare tensionate între  Moscova și Washington. Potrivit lui Podvig, o sursă de frustrare pentru Rusia a fost faptul că posesia de arme nucleare nu a fost un factor decisiv pentru a câștiga războiul. „Nu este vorba de faptul că cineva nu respectă armele nucleare ale Rusiei”, a spus el. „Ci faptul că nu se poate gândi cu adevărat la o modalitate de a le folosi pentru a obține vreun avantaj. În acest moment, cred că singurul lucru pe care Rusia îl obține de pe urma armelor sale nucleare este că nu există o implicare directă a NATO sau a Statelor Unite în acest război”.

ADVERTISEMENT