News

Articole și tehnologii din UE ajung în Rusia, în ciuda sancțiunilor. Bruxelles vrea un organism european pentru un control mai strict

Articole și tehnologii din UE ajung în Rusia și pot fi folosite în scopuri militare. Bruxelles vrea o autoritate europeană pentru un control mai strict al sancțiunilor împotriva Moscovei
08.02.2024 | 19:15
Articole si tehnologii din UE ajung in Rusia in ciuda sanctiunilor Bruxelles vrea un organism european pentru un control mai strict
Unele din produsele UE care ajung în Rusia pit fi folosite în scopuri militare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Există temeri că produsele originare din Europa sunt folosite de Moscova pe câmpul de luptă. UE a cerut guvernelor să ia măsuri urgente împotriva fluxului ilegal de bunuri către Rusia, în contextul în care Bruxelles-ul dorește să preia controlul asupra eliminării lacunelor din sancțiunile împotriva statului agresor în Ucraina.

Informații despre companiile care se sustrag sancțiunilor

Într-o scrisoare trimisă miercuri capitalelor blocului comunitar, Comisia Europeană a avertizat țările că este nevoie de o „acțiune imediată, concertată și fermă din partea noastră, a tuturor”. Pe măsură ce răbdarea se epuizează în fața recidiviștilor, șefa finanțelor UE, Mairead McGuinness, și șeful comerțului, Valdis Dombrovskis, care au semnat împreună scrisoarea, au declarat că vor împărtăși în curând „informații detaliate” despre situațiile în care companiile se sustrag sancțiunilor. Aceștia au precizat că, până la jumătatea lunii aprilie, vor lua legătura cu capitalele pentru a evalua măsurile luate.

ADVERTISEMENT

În timp ce sancțiunile în sine sunt convenite la nivelul UE, guvernele sunt însărcinate cu punerea lor în aplicare, sub monitorizarea Comnisiei Europene. Țările blocului comunitar au aprobat un nou lot de restricții împotriva Rusiei în decembrie și lucrează la următorul, în timp ce invazia Moscovei în Ucraina se apropie de al treilea an. Cu toate acestea, diplomații fac eforturi pentru a gestiona așteptările cu privire la cât de substanțiale vor fi eventualele schimbări din următorul pachet de sancțiuni.

Articole care ajung pe câmpul de luptă

Articolele sancționate de UE ajung în Rusia prin intermediul unor țări din afara blocului comunitar înainte de a fi reexportate în Rusia – și prin intermediul filialelor companiilor europene care operează în afara blocului pentru a produce aceste articole, se arată în scrisoare. Acestea sunt, de obicei, articole și tehnologii care nu sunt categorisite ca arme, dar care pot fi folosite în scopuri militare și care ajung pe câmpul de luptă. Comisia Europeană analizează posibilitatea de a crea un organism al UE pentru aplicarea sancțiunilor, ceea ce ar însemna, de fapt, că această sarcină va fi preluată de guverne.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui oficial apropiat de discuții, care a vorbit cu Politico sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre acest subiect sensibil, ideea câștigă popularitate și ar putea figura pe agenda președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, dacă va fi numită pentru un al doilea mandat, care ar începe până la sfârșitul acestui an.

Creștere a exporturilor de produse interzise

În scrisoare se arată că exporturile din UE de produse interzise către țări din afara blocului au crescut de la 3 miliarde de euro înainte de începerea invaziei din Ucraina, la 5,6 miliarde de euro până la jumătatea anului 2023. Această creștere „extrem de îngrijorătoare” compensează pierderea comerțului legal cu aceste articole cu Rusia înainte de războiul declanșat de Vladimir Putin, se arată în scrisoare.

ADVERTISEMENT

Scrisoarea le ordonă guvernelor să „tragă la răspundere operatorii din UE care au subminat în mod activ sancțiunile blocului, oriunde ar fi activi” și să descurajeze companiile să exploateze lacunele sancțiunilor prin publicarea cazurilor „mai ilustrative” și a sancțiunilor aferente.

De asemenea, McGuinness le-a spus țărilor membre să contacteze companiile implicate în producția de bunuri sancționate pentru a le îndemna să dea dovadă de mai mult zel în lanțurile lor de aprovizionare pentru a respecta normele UE privind sancțiunile.

ADVERTISEMENT

Autoritățile naționale ar trebui să împărtășească mai multe informații despre companiile și persoanele fizice din afara UE care ar putea fi implicate în exploatarea lacunelor din domeniul sancțiunilor și ar trebui să fie „deosebit de vigilente” cu privire la scutirile de sancțiuni care ar putea agrava problema, se arată în scrisoare.

Lipsa unui consens, ca de obicei

Ideea creării unei autorități europene pentru aplicarea sancțiunilor s-a dovedit a fi populară în trecut, aproximativ zece țări, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, susținând anul trecut o inițiativă condusă de Olanda pentru un astfel de organism. Franța a făcut lobby anul trecut pentru ca atribuțiile Parchetului European să fie extinse pentru a acoperi lacunele din domeniul sancțiunilor.

Un diplomat de rang înalt din UE, căruia i s-a acordat, de asemenea, anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat că au existat „probleme uriașe” în ceea ce privește implementarea sancțiunilor, inclusiv o preluare „inegală” de la o țară la alta. Un alt diplomat UE a declarat pentru sursa citată că este în favoarea oricărui instrument care ajută țările UE să aplice sancțiunile.

Un al treilea a avertizat împotriva creării unei autorități la nivelul UE, argumentând că Comisia ar călca pe teritoriul guvernelor naționale, înlocuind responsabilitățile autorităților acestora. Orice organism de sancțiuni al UE ar trebui doar să monitorizeze activitatea la nivel național și să ofere îndrumări, a spus persoana respectivă.

„Nu credem că statele membre vor renunța la această competență”, au adăugat aceștia, susținând că o astfel de mișcare ar putea avea „repercusiuni asupra altor domenii”. McGuinness va discuta scrisoarea cu miniștrii țărilor membre în cadrul unei reuniuni privind sancțiunile din 13 februarie.

 

ADVERTISEMENT