News

AUR atacă la CCR Ordonanța comasării alegerilor. Simion: „Este o lovitură de stat electorală”

AUR atacă la CCR Ordonanța comasării alegerilor. George Simion: „Este diferit Marcel Ciolacu de dictatorul Vladimir Putin?”
19.03.2024 | 15:33
AUR ataca la CCR Ordonanta comasarii alegerilor Simion Este o lovitura de stat electorala
George Simion spune că comasarea alegerilor este o lovitură de stat electorală” / Foto: captură, AUR
ADVERTISEMENT

George Simion, președintele AUR, a declarat, marți, că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență (OUG 21/2024) care comasează alegerile locale cu cele europarlamentare.

Comasarea alegerilor, „de frica AUR”

George Simion, președintele AUR, George Simion, a declarat, marți, în fața Curții Constituționale, că a depus o sesizare de neconstituționalitate pe Ordonanța de urgență care comasează alegerile locale cu cele europarlamentare. Simion a precizat că a inițiat demersul în lipsa unei acțiuni de contestare a respecvtivei ordonanțe de către Avocatul Poporului.

ADVERTISEMENT

„Avocatul Poporului a organizat, ieri, un vot prin care a decis să nu conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa privind comasarea alegerilor. Este o informaţie pe care o avem din interiorul instituţiei Avocatul Poporului (…).Venim astăzi în faţa CCR cu o solicitare excepţională, cu o acţiune oblică, prin care cerem, pe baza Constituţiei, care la articolul 8 prevede că partidele politice sunt un garant al respectării naţionale, depunem în speranţa că mai avem totuşi o Curte Constituţională, către domnul Marian Enache (preşedintele CCR), acest demers constitutional”, a declarat George Simion.

Liderul AUR a invocat declarații ale „foștilor președinți, foștilor judecători” care, potrivit lui, au spus că comasarea alegerilor este neconstituțională și că a fost făcută „de frica AUR”.

ADVERTISEMENT

„Ciolacu este diferit de dictatorul Putin?

„Avem datoria de a ne apăra. Suntem într-o plină lovitură de stat și ne vom opune prin orice mijloace posibile și imposibile”, a spus Simion.

Liderul AUR a făcut apoi o paralelă cu alegerile prezidențiale din Rusia, unde președintele Vladimir Putin a câștigat cu un scor istoric, alegeri care au fost apreciate ca incorecte și nedemocratice de statele libere.

ADVERTISEMENT

„Este situația actuală cu mult diferită față de simulacrul de alegeri așa zis libere pe care le-am văzut în Rusia? Vă întreb și eu. Domnul Ciolacu, cel care are acces aparent la documente secrete din partea altor state, apelând la aceste tertipuri, este diferit de dictatorul Vladimir Putin? Face orice Klaus Iohannis pentru o funcție la nivel european, călcând în picioare democrația? Să vedem. Sigur că este un atentat la siguranța națională și este de datoria noastră ca partid politic parlamentar, democratic constituit, să ne opunem”, a spus Simion.

O „lovitură de stat electorală”

Potrivit AUR, prin comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale se realizează „o lovitură de stat electorală” pentru că sunt convocate și comasate niște alegeri „la discreția voinței politice a Guvernului”  în „dauna respectării dispozițiilor elementare privind interdicția afectării drepturilor electorale prin Ordonanță de Urgență, respectiv afectarea gravă a procesului electoral în dauna principiilor elementare stabilite de Comisia de la Veneția, dincolo de celelalte grave vicii de neconstituționalitate punctuale”.

ADVERTISEMENT