Sport

Australian Open 2024, semifinale. Novak Djokovic, eliminat de Jannik Sinner! Victorie mare pentru Daniil Medvedev

Jannik Sinner l-a învins pe Novak Djokovic, în timp ce Daniil Medvedev a trecut de Alexander Zverev, astfel că finala din acest an de la Australian Open e o premieră.
26.01.2024 | 15:31
Australian Open 2024 semifinale Novak Djokovic eliminat de Jannik Sinner Victorie mare pentru Daniil Medvedev
Australian Open 2024, semifinale. Novak Djokovic, eliminat de Jannik Sinner! Victorie mare pentru Daniil Medvedev
ADVERTISEMENT
26-01-2024
13:31

Daniil Mevedev a trecut de Alexander Zverev

Daniil Medvedev (3 ATP) a trecut cu 3-2 de Alexander Zverev (6 ATP) și îl va întâlni în finala de la Australian Open pe italianul Jannik Sinner (4 ATP). Partida a început cum nu se putea mai prost pentru Medvedev, care se vedea condus cu 0-2 după două seturi (5-7, 3-6).

Cu toate acestea, ca de obicei, Medvedev a reușit să revină și să se impună cu 3-2 (7-6, 7-6, 6-3) și va juca, în premieră, o finală contra lui Jannik Sinner. De remarcat că partida dintre Medvedev și Zverev a durat cu aproape o oră mai mult față de duelul Novak Djokovic – Sinner.

26-01-2024
09:47

Novak Djokovic îl felicită pe Jannik Sinner după victorie

Jannik Sinner a devenit primul sportiv care-l bate pe Novak Djokovic în ultimii 6 ani, astfel că are toate motivele să fie bucuros. ”Nu știu, să-l întrebați pe el. (n.r. cu ce l-a pus în dificultate pe Djokovic). Cred că avem un stil similar de joc. El are o servă incredibilă. Am încercat să o ghicesc de multe ori, să mișc. Nu vă voi divulga tactica mea”, a declarat Sinner.

Cât despre Novak Djokovic, sârbul și-a felicitat adversarul pentru agresivitatea de care a dat dovadă. “Întotdeauna a lovit mingea foarte tare atât din colțul forehand, cât și din cel de backhand. Este faimos pentru asta, joacă foarte repede, îi place să fie agresiv. Cred că serviciul lui s-a îmbunătățit mult. Găsește foarte bine colțurile și cred că și-a crescut și viteza. Are un serviciu mai bun acum și mai precis.

Bineînțeles, Darren Cahill, care este un antrenor cu foarte multă experiență și cineva care a lucrat cu foștii lideri mondiali, îl ajută mult. A-l avea în colțul lui este de mare ajutor, îl ajută mult pe partea mentală. Are o echipă grozavă, este pe un drum foarte bun. Va avea șansa în câteva zile să câștige primul său Grand Slam”, a comentat sportivul sârb.

26-01-2024
05:34

Novak Djokovic - Jannik Sinner 1-6, 2-6, 7-6 (6), 3-6

Novak Djokovic – Jannik Sinner 1-6, 2-6, 7-6 (6), 3-6

Novak Djokovic cedează în patru seturi în fața lui Jannik Sinner și pierde astfel pentru prima dată după 6 ani la Melbourne. Nu mai cedase de 2195 de zile un meci la Australian Open. Sinner îl va înfrunta în finală pe învingătorul dintre Daniil Medvedev și Alexander Zverev.

  • Sinner face break în game-ul 4 din setul 4, în ciuda faptului că Djokovic a avut 40-0! Sârbul a pierdut apoi 5 mingi la rând!
  • Novak Djokovic salvează o minge de meci în tiebreak, pe care îl câștigă apoi la 6! Intrăm în setul 4.

  • Novak Djokovic pierdea ultima dată la Australian Open în ediția 2018. Ceda în turul 4 la sud-coreanul Hyeon Chung, 21 de ani la acea vreme. Scor 6-7 (4), 5-7, 6-7 (3). Chung ajungea în 2018 pe locul 19 ATP, cel mai bun al carierei. În prezent, la doar 27 de ani, Chung încearcă să revină în circuitul ATP, dar nu mai este în primii 1000 de jucători din circuit. Nole nu a participat la ediția din 2022.

  • Se merge cu serviciul în setul doi.

  • Novak Djokovic, depășit la toate capitolele în primele două seturi. A fost pasiv și nu a avut replică la loviturile lui Sinner.

25-01-2024
13:13

Dayana Yastremska - Qinwen Zheng 4-6, 4-6

Qinwen Zheng este a 2-a finalistă de la Australian Open 2024. Jucătoarea chineză a învins-o pe Dayana Yastremska în două seturi identice, 6-4, 6-4. În urma acestui rezultat, Zheng merge mai departe în ultiuml act al competiției, acolo unde o va întâlni pe Aryna Sabalenka.

Cele două jucătoare au demonstrat abilități remarcabile la serviciu, cu un procentaj similar de prim serviciu, 53% pentru Yastremska și 55% pentru Zheng. De asemenea, Zheng a câștigat duelul așilor cu 4-3.

Tânăra chinezoaică în vârstă de 21 de ani, supranumită „Queen Wen”, a reușit să ajungă pentru prima dată în cariera sa într-o finală de Grand Slam. În același timp, înfrângerea suferită de Yastremska a fost una dureroasă, mai ales că parcursul ei în turneu a inclus eliminarea numărului 1 mondial, Iga Siwatek

S-au stabilit orele duelurilor de pe tabloul masculin, de vineri, 26 ianuarie:

  • Djokovic – Sinner 5:30
  • Medvedev – Zverev 10:30 
25-01-2024
09:08

Coco Gauff - Aryna Sabalenka 6-7 (2), 4-6

Aryna Sabalenka este prima finalistă la Australian Open 2024, după 7-6 (2), 6-4 cu Coco Gauff în semifinale. În ultimul act, jucătoarea din Belarus o va înfrunta pe învingătoarea dintre Dayana Yastremska, Ucraina, și Qinwen Zheng, China, partidă care începe în scurt timp.

  • Sabalenka face primul break din setul doi și va servi la 5-4 pentru a închide meciul și a obține calificarea în finală.
  • Sabalenka face și ea break, iar apoi câștigă primul set cu 7-2 în tie-break.
  • Gauff face 4 game-uri la rând și va urma la serviciu pentru a închide setul la 5.
  • Gauff face break pentru 4-5 și va servi pentru a rămâne în set.
  • S-au făcut deja 3 break-uri în primele 6 game-uri. Sabalenka a reușit două dintre ele și este aproape să închidă primul set.

Ne aflăm în fața partidelor decisive pentru intrarea în finalele în probele de simplu la feminin și masculin la primul turneu de Grand Slam al anului 2024, Australian Open. În turneul masculin, unii dintre cei doi lupi ai tinerei generații, spaniolul Carlos Alcaraz, a capotat în fața lui Alexander Zverev. În turneul feminin, avem o semifinală Yastremska – Zheng, pe care absolut nimeni nu ar fi pariat un eurocent.

Programul semifinalelor din turneul feminin la Australian Open 2024

Joi, 25 ianuarie

  • ora 10:30 Gauff – Sabalenka (Eurosport 1)
  • ora 12:00 Yastremska – Zheng (Eurosport 1)

O semifinală feminină de primele cinci locuri WTA și o alta absolut surprinzătoare

Prima semifinală a turneului feminin de la Grand Slam Australian Open 2024 respectă graficul scontat al prezenței unor jucătoare de top în penultimul act. Câștigătoare a ediției precedente, bielorusa Aryna Sabalenka o va avea în față pe americanca Cori Gauff, jucătoare care a cucerit anul trecut primul trofeu de Grand Slam pe teren propriu, la US Open.

ADVERTISEMENT

Atunci, la New York, Gauff a depășit-o în finală chiar pe Sabalenka, în trei seturi extrem de disputate. De altfel, la scorul general americanca o conduce pe bielorusă cu scorul de 4-3, iar finala de la Australian Open va fi cu siguranță mult mai lejeră pentru oricare dintre cele două jucătoare din această partidă.

Yastremska, de la refugiul în România la un pas de finala de Grand Slam de la Melbourne

A doua semifinală feminină este inedită. Pe teren își vor disputa dreptul de a evolua sâmbătă, pentru trofeu, două sportive absolut necunoscute ca performanțe până acum. Mai mult, una dintre ele, ucraineanca Dayana Yastremska, a reușit această încredibilă performanță venind din calificări, ceea ce nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani.

ADVERTISEMENT

Ucrainenca are o poveste demnă de film. În momentul în care a început războiul cu Rusia, Dayana s-a refugiat pentru o vreme în România, până și-a revenit psihic din șocul a ceea ce se întâmpla în țara sa.

Cele două nu s-au mai întâlnit niciodată, dar nu avem, cum să nu remarcăm, deși locul 93 WTA, că ucraineanca a învins după nume grele până aici, Marketa Vondrousova și Viktoria Azarenka, în timp ce Zheng, locul 17 mondial, a avut un traseu incomparabil mai ușor.

ADVERTISEMENT

Programul semifinalelor din turneul masculin de la Australian Open 2024

Vineri, 26 ianuarie

  • Djokovic – Sinner (Eurosport 1)
  • Medvedev – Zverev (Eurosport 1)

Jannik Sinner, declarații războinice la adresa lui Novak Djokovic

Prima semifinală a turneului masculin de la Australian Open 2024 respectă anticipările specialiștilor. Vor fi față în față liderul mondial și câștigător de zece ori la Melbourne, sârbul Novak Djokovic, și italianul Jannik Sinner, care s-ar putea să aibă pe lângă compatrioți și multă susținere din partea publicului local, întrucât este pregătit de fostul coach al Simonei Halep, australianul Darren Cahill.

Deși este foarte tânăr, Sinner s-a întâlnit deja de șapte ori până acum cu Novak Djokovic și bilanțul este de cinci sucese ale sârbului și două în contul italianului. Aceste două succese au venit în ultimele trei confruntări. La Cupa Davis și în grupele Turneului Campionilor de la Torino, din decembrie 2023, unde apoi cei doi au jucat finala, pe care însă a câștigat-o Djokovic.

ADVERTISEMENT

Medvedev îl conduce clar pe Zverev la meciuri directe

A doua semifinală aduce la rampă doi jucători consacrați din top 10. Rusul Daniil Medvedev a câștigat la New York singurul lui trofeu de Grand Slam și a pierdut la Melbourne de două ori în finala Australian Open, de fiecare dată la Novak Djokovic. Zverev încă nu a câștigat nici un trofeu de Grand Slam, jucând doar semifinală.

Sunt foarte multe meciuri între cei doi, Zverev fiind și el de fapt rus la origini, dar stabilit în Germania. Daniil Medvedev a dominat aceste meciuri, având un avanraj destul de concludent, 12-7. Dar el mărturisea înaintea acestei finale că un jucător care l-a răpus pe Alcaraz este un adversar foarte redutabil.

ADVERTISEMENT