Sport

Calculele calificării la Euro 2024. Cum putem ajunge la turneul final după România – Kosovo 2-0

România a învins pe teren propriu, scor 2-0, reprezentativa din Kosovo în etapa 6-a a preliminariilor și are șanse reale pentru calificarea la turneul final al Euro 2024.
13.09.2023 | 01:03
Calculele calificarii la Euro 2024 Cum putem ajunge la turneul final dupa Romania  Kosovo 20
Echipa națională a României și-a mărit șansele de calificare la turneul final al Euro 2024 după victoria de pe Arena Națională în fața reprezentativei din Kosovo, scor 2-0. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
12-09-2023
22:13

Cum se califică România la Euro 2024

Echipa națională a României și-a mărit șansele de calificare la turneul final al Euro 2024 după victoria de pe Arena Națională în fața reprezentativei din Kosovo, scor 2-0.

Ziua ar fi putut fi și mai bună pentru ”tricolori”, dar Israelul a obținut o nouă victorie chinuită în prelungiri cu Belarus, scor 1-0, și rămâne la un punct în urma trupei lui Edi Iordănescu.

În condițiile date, Elveția (14 puncte), care a trecut mai greu decât o arată scorul de 3-0 de Andorra, are prima șansă la locul 1, în timp ce România (12 puncte) și Israel (11 puncte) se vor lupta pe poziția secundă.

gi

Pentru ”tricolori” urmează două meciuri ce pot fi considerate mai ușoare, la Budapesta cu Belarus și apoi acasă cu Andorra, și cu 6 puncte ar lua o opțiune serioasă de calificare. ȘI asta și pentru că pe Israel o așteaptă două jocuri dificile, acasă cu Elveția și cu Kosovo în deplasare.

Naționala de fotbal României a ratat sâmbătă seara o șansă importantă de a face un pas uriaș spre turneul final al Euro 2024. „Tricolorii” lui Edi Iordănescu au făcut doar egal pe teren propriu cu Israelul, dar își mențin șansele intacte de a termina pe unul dintre primele două locuri ale Grupei I, care asigură biletele spre Germania.

Toate calculele calificării la Euro 2024 după România – Israel 1-1

România putea să ia o opțiune serioasă pentru calificarea la turneul final al Euro 2024 după meciul cu Israel, însă a dat cu piciorul unei șanse uriașe. Într-o atmosferă absolut incendiară creată de cei aproape 50.000 de fani prezenți în tribunele „Arenei Naționale”, „tricolorii” lui Edi Iordănescu au condus la pauză cu 1-0 datorită golului marcat de Denis Alibec, însă nu au știut să păstreze avantajul până la final.

ADVERTISEMENT

În repriza secundă, oaspeții au revenit mult mai motivați de la cabine, au egalat relativ repede prin puștiul-minune Oscar Gloukh și puteau obține toate cele trei puncte dacă nu iroseau câteva ocazii mari de a marca. S-a terminat până la urmă egal, punctul obținut menținând România pe poziția secundă în clasament, cu șanse mari de a termina grupa pe un loc calificant.

Suntem la jumătatea calificărilor, mai sunt cinci etape de disputat, iar „tricolorii” au doar un punct avans față de naționala Israelului, care pare a fi principala contracandidată la calificare. De aceea o victorie sâmbătă seara ar fi fost de aur, însă e important pînă la urmă că nu am pierdut, deoarece îi ținem momentan sub noi pe israelieni.

ADVERTISEMENT

În ciuda egalurilor surprinzătoare din ultimele două etape, 2-2 pe teren propriu cu România și în deplasare cu Kosovo, Elveția rămâne liderul Grupei I și, în mod normal, nu ar avea cum să piardă această poziție până la final. Așa că bătălia pentru cel de-al doilea loc care duce la Euro se va da în special între România și Israel, deși șanse teoretice ar mai avea Kosovo sau Belarus.

calcule calificare euro 2024
Clasament Grupa I

Israel, principala contracandidată a României la calificarea la Euro 2024. În calcule intră și Kosovo, dar cu șanse minime

Kosovo a remizat surprinzător pe teren propriu cu Elveția, cu un gol marcat în prelungiri, și mai păstrează șanse teoretice la calificare. E totuși la 5 puncte în spatele României și la 4 distanță față de Israel la jumătatea preliminariile, astfel că ex-iugoslavii au nevoie de o minune pentru a ajunge în Germania. În aceeași situație se află și Belarus, care a făcut doar 0-0 în Andorra, și în acest caz calificarea fiind mai mult o „Fata Morgana”.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, aproape decisivă poate deveni etapa 6, programată marți, 12 septembrie. Israelul și Elveția joacă pe teren propriu cu Belarus, respectiv cu Andorra, cele mai probabile rezultate fiind victoria gazdelor. Ceea ce îi obligă pe „tricolori” să câștige contra naționalei Kosovo. O victorie ne-ar menține în fața israelienilor și i-ar scoate definitiv din cursă pe ex-iugoslavi, în timp ce un insucces ne-ar aduce în postura de a deveni outsideri în calculele calificării.

Apoi, foarte importantă va fi „dubla” programată în luna octombrie. Pentru că, teoretic, naționala României are un program accesibil, care i-ar putea aduce 6 puncte. Două victorii în meciurile cu Belarus (deplasare) și Andorra (pe teren propriu) ne-ar putea distanța față de Israel, care are un program infinit mai greu.

ADVERTISEMENT

Naționala lui Alon Hazan va juca pe 12 și 15 octombrie cu Elveția pe teren propriu și în deplasare cu naționala Kosovo, iar un maximum de puncte în aceste două meciuri pare oarecum imposbil de realizat. Ar fi atunci o bună oportunitate pentru „tricolori” de a se distanța în clasament, mai ales că urmează pentru noi ultimele două jocuri de „foc” în luna noiembrie.

Jucăm mai întâi returul din Israel pe 18 noiembrie, unde ar trebui să luăm măcar un punct. Vom încheia apoi preliminariile pe teren propriu cu Elveția, pe 21 noiembrie, iar Israelul cu o deplasare în Andorra. Partea bună a acestei ultime etape e că Elveția ar putea fi la acea oră sigură de prima poziție în grupă și s-ar putea să nu se mai omoare prea tare cu firea la București, dar nu trebuie însă să ne bazăm prea mult pe acest lucru.

În primul, rând trebuie să ne facem treaba noastră și să ne obținem punctele care să ne asigure calificarea. Iar acest lucru presupune OBLIGATORIU victorie marți contra celor din Kosovo, apoi în octombrie în meciurile cu Belarus și Andorra. 9 puncte în următoarele trei partide ne-ar da o gură mare de oxigen și am face un pas important spre Germania 2024.

Meciuri rămase de disputat în Grupa I a preliminariilor Euro 2024

Etapa 6, 12 septembrie 2023

  • ora 21:45 ROMÂNIA – Kosovo
  • ora 21:45 Israel – Belarus
  • ora 21:45 Elveția – Andorra

Etapa 7, 12 octombrie 2023

  • ora 21:45 Belarus – ROMÂNIA
  • ora 21:45 Andorra – Kosovo
  • ora 21:45 Israel – Elveția

Etapa 8, 15 octombrie 2023

  • ora 19:00 Elveția – Belarus
  • ora 21:45 ROMÂNIA – Andorra
  • ora 21:45 Kosovo – Israel

Etapa 9, 18 noiembrie 2023

  • ora 19:00 Belarus – Andorra
  • ora 21:45 Israel – ROMÂNIA
  • ora 21:45 Elveția – Kosovo

Etapa 10, 21 noiembrie 2023

  • ora 21:45 ROMÂNIA – Elveția
  • ora 21:45 Andorra – Israel
  • ora 21:45 Kosovo – Belarus

  • 2,20 este cota exclusivă CASA PARIURILOR pentru pronosticul „peste 2,5 goluri” la meciul România – Kosovo

ADVERTISEMENT