News

Când ar putea fi gata un vaccin în România. Anunțul de ultimă oră al managerului de la Institutul Cantacuzino

28.05.2020 | 10:58
Cand ar putea fi gata un vaccin in Romania Anuntul de ultima ora al managerului de la Institutul Cantacuzino
ADVERTISEMENT

România a intensificat cercetările pentru descoperirea în țara noastră a unui vaccin împotriva coronavirusului, după ce două instituții de top au semnat un parteneriat în acest sens.

Când ar putea fi gata un vaccin în România

Managerul Institutului Cantacuzino, Mircea Ioan Popa, a anunțat, după semnarea parteneriatului cu Centrul OncoGen din Timișoara, că în curând vor începe testele pe animale pentru descoperirea unui vaccin anti-coronavirus în România.

ADVERTISEMENT

”Proiectul realizat de colegii de la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara este aproape gata pentru a fi început. O cercetare știi când începe, dar nu știi niciodată când ajungi la un rezultat”, a declarat el.

Mircea Ioan Popa a precizat că cercetătorii români au un termen de 18 luni pentru a ajunge la un rezultat și speră ca în scurt timp proiectul să ajungă într-o fază mult mai avansată.

ADVERTISEMENT

”Mai departe va fi nevoie de suplimentarea finanțării”

”Dacă produsul va da rezultate pe animale, vor urma studii clinice și abia apoi se poate discuta de administrarea pe oameni. Ne dorim ca produsul să nu fie injectabil, ci intranazal. Nu va dura foarte mult până ce vom începe testele pe animale”, a spus managerul de la Cantacuzino.

Mircea Ioan Popa a refuzat să vorbească despre investițiile pe care le fac alte țări în astfel de proiecte și a precizat că suma de 3,5 milioane de lei primită este doar pentru cercetare: ”Mai departe va fi nevoie de suplimentarea finanțării”.

ADVERTISEMENT

Centrul OncoGen din Timișoara a transmis, miercuri, că a semnat un parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” pentru dezvoltarea unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus.

Cu toate acestea, veștile nu sunt atât atât de bune pe cât par, asta pentru că, la finalul anului 2019, Victor Costache, la acea vreme ministrul Sănătății, recunoștea că Institutul Cantacuzino nu poate realiza vaccinuri și va mai dura câțiva ani până când totul va fi bine pus la punct.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari companii farmaceutice au respins o propunere a Uniunii Europene de acum trei ani, ce presupunea dezvoltarea unor vaccinuri pentru diverși agenți patogeni, inclusiv un vaccin pentru coronavirus

ADVERTISEMENT