Sport

Când va putea promova, de fapt, CSA Steaua în SuperLiga. Iohannis ar trebui să lucreze în weekend ca să promulge legea lui Vasile Dâncu

Proiectul de lege propus de Vasile Dâncu dă speranțe CSA Steaua că va primi drept de promovare în Superliga din sezonul viitor, însă procedura parlamentară este anevoioasă şi de durată, iar preşedintele Iohannis ar trebui să lucreze în weekend ca legea să producă efecte încă din acest sezon
21.04.2023 | 10:18
Cand va putea promova de fapt CSA Steaua in SuperLiga Iohannis ar trebui sa lucreze in weekend ca sa promulge legea lui Vasile Dancu
Klaus Iohannis ar putea promulga prea târziu legea prin care CSA Steaua ajunge în Superliga/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacă ar avea drept de promovare în Superliga, CSA Steaua București ar putea să ajungă în primul eșalon al fotbalului românesc încă din sezonul 2022-2023 întrucât ocupă primul loc în Liga a II-a. Clubul MApN încă nu are drept de promovare decât dacă va fi modificată Legea sportului și educației fizice, iar proiectul de lege depus în acest sens de către Vasile Dâncu va trebui să treacă printr-un proces legislativ de durată astfel că CSA Steaua are șanse minime ca din toamnă să joace în Superliga.

Termenul – limită pentru adoptare: 20 mai

Vasile Dâncu a depus în urmă cu o săptămână un proiect de lege care prevede că și persoanele juridice de drept public pot căpăta statut de cluburi sportive profesioniste, caz în care un club departamental precum CSA Steaua va putea să joace în Superliga alături de cluburile profesioniste.  Proiectul a provocat vâlvă întrucât favorizează în mod evident o echipă finanțată din bani publici, însă termenele legale privind procedura parlamentară ar putea bloca și în acest an clubul armatei să promoveze.

ADVERTISEMENT

Dâncu a înregistrat proiectul la Senat pe 11 aprilie, cerând totodată adoptarea sa în regim de urgență. Ținând seama că ultima etapă a playout-ului Superligii, unde se decid echipele retrogradate, și ultima etapă a Ligii II vor avea loc pe 20 mai, iar barajele de promovare – retrogradare din SuperLigă au loc pe 28 mai turul şi 3 iunie returul, ar trebui ca legea lui Dâncu să fie până atunci, pe 20 mai, adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial. În caz contrar, există riscul ca o echipă din liga inferioară care se crede promovată sau măcar calificată pentru barajul de calificare să fie scoasă din cursă pentru a face loc clubului MApN.

Cum e situaţia la zi în Liga 2

Situaţia la zi în Liga 2, după disputarea a patru etape din cele 10 din play-off, mai ales după ce CSA Steaua a bătut Dinamo, 2-0, o arată favorită 1 pe formaţia din Ghencea la clasarea pe primele 2 locuri din play-off, care înseamnă direct promovarea în SuperLigă, dacă ar exista cadrul legal. În momentul de faţă, Steaua nu are drept de promovare ceea ce înseamnă că locul 3, Oţelul, ar promova direct, iar locul 5 ar avea drept de disputare a barajului pentru promovarea în SuperLigă.

ADVERTISEMENT

Pe 28 mai se joacă prima manşă a barajului de promovare în SuperLigă, ceea ce înseamnă că pe 20 mai, data ultimei etape, cadrul legislativ trebuie clarificat pentru ca CSA Steaua să poată promova, iar meciurile de baraj să fie stabilite în funcţie de situaţia juridică clarificată a clubului din Ghencea.

clasament liga 2
Situaţia la zi în Liga 2. Daca CSA Steaua nu are drept de promovare, înseamna ca locul 5 va juca baraj

Dezbaterea publică, o bătaie de cap pentru CSA Steaua: până pe 10 mai nu se schimbă nimic

În primul rând, Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică impune ca orice proiect de lege să stea în dezbatere publică timp de 30 de zile înainte de a intra în procedură legislativă, ceea ce înseamnă că, până pe 10 mai, va rămâne în stadiul în care este acum, adică doar înregistrată. Abia apoi Biroul Permanent al Senatului, prima Cameră sesizată, va decide dacă aprobă sau nu procedura de urgență.

ADVERTISEMENT

Mai nou, printre ordonanță de urgență aprobată în martie 2022 s-a decis ca perioada de dezbatere publică a legii să poată fi scurtată sub termenul de 30 de zile „în cazul reglementării unei situații urgente sau a uneia care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public.” Însă este greu de crezut că s-ar putea invoca vreo „gravă atingere adusă interesului public” prin faptul că CSA Steaua București va mai sta un an în Liga a II-a.

Asta înseamnă că din start mai rămân doar 10 zile, între 10 și 20 mai, pentru ca legea să treacă prin ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președintele Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial. De fapt, doar 7 întrucât o lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este imposibil, chiar și dacă procedura de urgență va fi aprobată și de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, forul decizional, iar termenele de dezbatere în comisii vor fi scurtate grosolan. Admițând chiar și situația foarte improbabilă în care ambele Camere s-ar pronunța asupra proiectului în 2-3 zile – ceea ce ar presupune ca programul întregului for legislativ să fie subordonat aproape exclusiv adoptării proiectului, următoarele două zile de după adoptare vor reprezenta un timp mort, însă obligatoriu pentru ca parlamentarii nemulțumiți de adoptarea proiectului să aibă timp, dacă doresc, pentru sesizarea Curții Constituționale.

Iohannis ar trebui să lucreze în weekend pentru CSA Steaua

Abia după scurgerea acestor două zile, proiectul va putea fi trimis Administrației Prezidențiale în vederea promulgării de către președintele Klaus Iohannis. În scenariul cel mai fericit pentru CSA Steaua București, șeful statului ar trebui să semneze decretul de promulgare imediat după ce legea a ajuns la Palatul Cotroceni și apoi să fie publicat imediat în Monitorul Oficial.

În acest scenariu dement, ar trebui ca totul să se întâmple într-o singură săptămână, cu proiectul trimis într-un ritm nebun de la o comisie parlamentară la alta pentru avize și raport și apoi de la o Cameră la alta, iar Iohannis și cei de la Monitorul Oficial să lucreze în weekend doar ca echipa armatei să poată intra în prima divizie printr-un proiect de lege cu un risc ridicat de neconstituționalitate din cauza scurtării excesive a termenelor de depunere a amendamentelor și a dezbaterilor din comisii.

Sunt încrezător că Steaua va juca în prima ligă de anul viitor”, a declarat Vasile Dâncu după meciul CSA Steaua – Dinamo, însă declarația pare a fi făcută prin ignorarea etapelor procedurale pe care trebuie să le parcurgă un proiect de lege. Prin procedură de urgență, proiectul ar putea fi adoptat, fără riscuri de neconstituționalitate, până la finele acestei sesiuni parlamentare, adică 30 iunie, însă până atunci campionatul românesc de fotbal se va fi încheiat, iar echipele promovate și retrogradate vor fi fost stabilite.

Orice schimbare în rândul acestora în urma adoptării legii ar contraveni principiului neretroactivității legii. Dacă vreuna din cele două Camere nu va aproba procedura de urgență, proiectul ar putea să fie încă în procedură parlamentară în sesiunea următoare, septembrie – decembrie 2023.

ADVERTISEMENT