News

Cât de bine o duc, de fapt, românii. Noul barometru Eurostat arată că muncim mai mult decât majoritatea europenilor

Eurostat a publicat un nou barometru care arată cât de bine o duc românii și cum ne comparăm cu restul europenilor.
31.08.2021 | 12:36
Cat de bine o duc de fapt romanii  Noul barometru Eurostat arata ca muncim mai mult decat majoritatea europenilor
ADVERTISEMENT

Eurostat a publicat noi informații cu privire la calitatea vieții în România, iar situația nu pare chiar atât de rea pe cât și-ar putea imagina unii.

Țara noastră se situează undeva la mijloc, într-un soi de ”nici prea prea, nici foarte foarte”, având în vedere că tocmai în ceea ce privește satisfacția vieții în general, ne aflăm fix pe media Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Eurostat a luat în calcul 10 variabile diferite pentru a ajunge la o valoare generală de satisfacție a vieții, pe care le vei putea descoperi în rândurile următoare.

În primul rând, e vorba despre satisfacția din punct de vedere financiar. 61,9% dintre români au o satisfacție medie, în vreme ce 25,7% sunt nemulțumiți de banii lor. 12,4% se simt foarte bine cu finanțele disponibile. Suntem ușor peste media de 6,5, cu un calificativ de 6,6. Cei mai nefericiți aici sunt vecinii de la sud de Dunăre.

ADVERTISEMENT

În principiu, venitul net mediu al unui român se situează la 4.267 de euro pe an. Suntem foarte departe de restul UE, având în vedere că media e de 17.325 de euro, iar luxemburghezii câștigă nu mai puțin de 36.354 euro anual.

Condițiile de locuire sunt ceva mai bune decât finanțele românilor, 28,3% dintre cetățeni fiind fericiți cu apartamentul sau casa în care stau. 57,2% au o satisfacție medie. Și aici ne aflăm pe media europeană, cu un scor de 7,4.

ADVERTISEMENT

Din păcate, 45,1% dintre români trăiesc ”claie peste grămadă”, ceea ce ne pune pe primul loc în topul locuințelor aglomerate. Media UE e de doar 17,1%, iar ciprioții o duc cel mai bine, doar 2,2% locuind în case prea aglomerate.

Și când vine vorba de locul de muncă, suntem tot pe media europeană, cu un scor de 7,2 al satisfacției în această privință. 21,6% dintre români sunt foarte mulțumiți de jobul lor, în vreme ce 17,1% se declară nefericiți.

ADVERTISEMENT

Rata de angajare este de 65,6% (pentru cetățeni cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani), ușor sub media europeană de 67,6%. Oricum, o ducem mai bine ca grecii, unde doar 56,3 din populația activă are și un loc de muncă.

Un capitol la care suntem peste media europeană e satisfacția cu privire la timpul pe care îl avem la dispoziție zi de zi. 18% dintre români sunt foarte fericiți cu timpul pe care îl au, în vreme ce 22,4% nu se simt bine. Suntem, însă, peste media europeană, cu un scor de 6,8 față de 6,7 pentru UE.

Cât de mult lucrează românii într-o săptămână la birou

Românii lucrează aproape pe ceas într-o săptămână clasică de muncă, prestând 39,8 ore. Totuși, media europeană e ceva mai mică, de doar 37 de ore. Cei mai lacși sunt olandezii, care lucrează doar 30,3 ore săptămânal. Grecii, pe de altă parte, trag mai tare, lucrând 41,8 ore.

În România, doar 18,7% dintre cetățeni au absolvit forme de învățământ superior, iar asta ne situează la coada clasamentului, media UE fiind de 32,8%. Irlandezii sunt cel mai bine pregătiți la acest capitol, 49,9% dintre cetățeni fiind deținători ai unei diplome de absolvire de facultate.

Discrepanțele de satisfacție a vieții între persoanele cu educație superioară și cele cu educație modestă (cel mult 8 clase) sunt relativ mari, cu un punctaj de 1,6 față de media europeană de 1. Bulgarii o duc iarăși mai rău ca noi, cu un raport de 2,1, în vreme ce în Danemarca, diferențele aproape că nu se simt, la un raport de 0,1.

Cât de bine ne simțim la capitolul cel mai important, sănătatea? Destul de bine, având în vedere că 71,2% dintre români consideră că sunt în formă bună sau foarte bună. Suntem peste media UE, de 68,6%.

Speranța de viață a unui român e de 74,2 ani,  ceea ce ne plasează iarăși la coada clasamentului, alături de bulgari, care trăiesc doar 73,6 ani în medie.

În principal, media europeană e de 81,3 ani, iar cei mai longevivi sunt irlandezii, cu 82,8 ani.

Barometrul Eurostat a analizat și satisfacția cu privire la relațiile interpersonale. Aici, 53,4% dintre români au o satisfacție medie, iar 32,1% au o satisfacție ridicată. Scorul general e de 7,6, care ne situează însă sub media europeană de 7,9. Cei mai nefericiți cu relațiile lor sunt tot bulgarii, cu 6,6. La vârful clasamentului sunt austriecii, irlandezii, maltezii și slovenii, cu 8,6 puncte.

Prietenul la nevoie se cunoaște

O veste bună este că 93,7% dintre români au la cine să apeleze în caz de nevoie, iar asta ne pune ușor peste media europeană de 93,2%. Cei mai ”bazați” sunt slovacii, cu un procentaj de 98,6%. La polul opus sunt luxemburghezii, dovada că nu poți să le ai pe toate. Doar 84,7% dintre aceștia au o persoană pe care să se poată baza.

E sau nu sigur să mergi pe stradă noaptea? 57,7% dintre români se simt într-o relativă siguranță, iar 19,5% se simt foarte în siguranță în plimbările nocturne. Pe de altă parte, 22,8% dintre cetățeni nu se simt în siguranță la ore târzii.

Suntem și aici sub media europeană, de 27,2% (față de 19,5% în România), dar o ducem mult mai bine ca lituanienii, care au 9,8% aici. Pe de altă parte, la foarte mare distanță se află Malta, cu 66,4%.

Din fericire, doar 8,8% dintre români se plâng de infracționalitate sau vandalism în zonele în care trăiesc, sub media UE de 11%. Bulgarii au cele mai mari probleme aici, 19,1% dintre cetățeni plângându-se de astfel de probleme.

Românii au mai multă încredere în sistemul judiciar decât europenii. Dacă media UE e de 4,5, scorul românilor e de 5,8. Pe de altă parte, suntem încrezători în Parlamentul European, 55% dintre cetățeni având încredere în această instituție. Media europeană e ceva mai mică, de fix 50%.

Iar în ceea ce privește mediul înconjurător, ultimul dar nu cel din urmă criteriu de analiză, suntem iarăși într-o poziție bunicică. Dacă scorul de satisfacție al UE e de 7,2, al nostru e de 7,4. Bulgarii sunt iar la final de listă, cu doar 5,2.

Suntem însă expuși la poluare, cu 25,6 micrograme de particule PM10 pe metru cub de aer în zonele urbane. Media UE e de 20,5 micrograme pe metru cub, iar cel mai curat aer îl respiră finlandezii, cu doar 10,2 micrograme pe pentru cub.

Iar având toate acestea în vedere, satisfacția generală a vieții în România are un punctaj de 7,3, cel al mediei europene. Cei mai bucuroși de viața lor sunt finlandezii și irlandezii, cu scorul de 8,1, în vreme ce bulgarii sunt cei mai nefericiți, cu un scor de doar 5,4.

ADVERTISEMENT