News

Cât de mult costă „luxul” de a fi părinte. România, printre cele mai scumpe țări din Europa

Cum a ajuns România o țară scumpă pentru părinți. Intrarea copiilor în grădinițe, școli sau într-un sistem afterschool costă mult peste țările dezvoltate din Europa
18.08.2022 | 18:08
Cat de mult costa luxul de a fi parinte Romania printre cele mai scumpe tari din Europa
România, țara în care să ai un copil este un lux. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bucuria de a fi părinte este înlocuită destul de repede într-o țară ca România de grijile care vin la pachet cu vestea. Fiecare pas pe care îl face viitoarea mamă costă, fiecare dorință și aproape orice vizită la doctor, indiferent că discutăm despre sistemul de stat sau privat de sănătate. Nașterea reprezintă alți bani, în condițiile în care cheltuielile grele abia din acest moment apar pentru o familie.

Cât costă „meseria” de părinte

Hrană, controale periodice la medici, îmbrăcăminte și o mulțime de alte mici detalii care pot face sau nu diferența la un moment dat în viața copilului. Și când acesta se ridică în picioare, începe să scâncească primele cuvinte și să înțeleagă pe cât posibil lumea, mama se întoarce în câmpul muncii. Aceasta este clipa în care se instalează panica în orice cuplu.

ADVERTISEMENT

Prima variantă și de departe cea mai ieftină este reprezentată de bunici. Situația se schimbă însă dramatic în familiile în care aceștia nu mai există sau dintr-un motiv ori altul nu pot fi relocați. Drept pentru care începe o luptă nebună pentru înscrierea la creșă. FANATIK a scris AICI despre dezastrul din București în privința locurilor puse la dispoziție de autorități. Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat, însă listele de așteptare pentru anumite instituții sunt kilometrice.

În prezent, cel mai mare oraș al țării dispune de patru mii de locuri în creșele de stat. Cererea? Undeva la peste douăzeci mii de strigăte de ajutor, strigăte venite din partea familiilor nevoite nu o dată să apeleze la bone sau creșe private.

ADVERTISEMENT

„Rețeaua creșelor din Sectorul 6 este insuficientă ca distribuție, dar și ca mărime. Avem în prezent aproape 400 de cereri pe care nu am avut cum să le soluționăm. Din păcate, lipsa locurilor și a accesibilității creșelor au făcut ca mulți părinți să nu mai depună cererea de înscriere, astfel încât datele pe care le avem în acest moment nu sunt concludente în a determina nevoia reală din comunitate.

După unele estimări, în Sectorul 6 se nasc anual în jur de 3.500 de copii. Locurile din creșe în acest moment sunt insuficiente”, transmitea Mihaela Ștefan, viceprimar al sectorului, în urmă cu doar un an de zile.

ADVERTISEMENT

Cam acesta pare a fi adevărul necoafat, unul care trimite familiile către cele două opțiuni de mai sus. Doar că, în România zilelor noastre, șansele părinților de a scăpa sub două mii de lei la angajarea unei bone sau la contractarea unei creșe private sunt aproape nule.

Înaintarea în vârstă nu schimbă deloc lucrurile, ci doar sumele care sunt scoase din buzunare. Se întâmplă lucrul acesta pentru că o grădiniță privată poate să ajungă și la câteva mii de euro, în funcție de ce anume vă doriți. Cam de pe la 2500 de lei pleacă însă o grădiniță normală, însă atenție, nu există mai deloc opționale și nici meniul nu este adaptat în funcție de nevoile sau cerințele părinților.

ADVERTISEMENT

Cine credea că a scăpat este departe de adevăr. Clasa zero se termină undeva până în 11.00 ceea ce presupune neapărat un părinte acasă după acea oră. Vorbim despre un copil de 7 ani, un copil încă dependent de părinți aproape în totalitate. Și atunci singura variantă este reprezentată de afterschool. Și aici discutăm despre cel puțin două mii de lei, mai ales dacă se vrea și o masă inclusă sau lecțiile făcute cu cel mic.

Culmea, nu la fel stau lucrurile în Uniunea Europeană. Țări mult mai dezvoltate au pus la cale un sistem prin care părinții și copiii sunt ajutați să treacă printr-o perioadă complicată. În Danemarca, de exemplu, costul normal pentru o familie cu doi copii, unul la creșă, cel de-al doilea la școală, amândoi în îngrijire după terminarea programelor, este de aproximativ 500 de euro.

În Germania, tariful pentru același nivel de îngrijire pentru doi copii este de aproximativ 250 de euro pe lună, taxele fiind și deductibile din impozite. Spania oferă și ea mai multe variante, dar cele mai scumpe ajung pe la 300 de euro pe lună de copil, într-o creșă și un aftershool private.

În Belgia, o creșă pentru un copil sub doi ani și jumătate poate costa 600 de euro. Dar după această vârstă începe grădinița gratuită, iar îngrijirea ulterioară pentru cei care vor să-și lase micuțul acolo poate fi de până la 20 de euro pe lună.

ADVERTISEMENT