Sport

Cătălin Chirilă, medalie de bronz la canoe 500 metri la Campionatele Europene, după aurul de la 1000 de metri. Prima reacție a românului: ”Se putea să fie și o cursă bună”

O nouă performanță de răsunet pentru sportul românesc. Cătălin Chirilă a devenit campion european în proba de canoe 1000 metri după o cursă palpitantă.
20.08.2022 | 14:06
Catalin Chirila medalie de bronz la canoe 500 metri la Campionatele Europene dupa aurul de la 1000 de metri Prima reactie a romanului Se putea sa fie si o cursa buna
O nouă performanță de răsunet pentru sportul românesc. Cătălin Chirilă a devenit campion european în proba de canoe 1000 metri după o cursă palpitantă. Sursă foto: Facebook Federaţia Romană de Kaiac Canoe
ADVERTISEMENT
21-08-2022
10:46

Chirilă și-a fi dorit o medalie mai strălucitoare

Cătălin Chirilă a cucerit medalia de bronz în proba de canoe 500 metri de la Europenele de la Munchen, însă sportivul român crede că ar fi putut obține mai mult din această cursă.

”N-aș putea spune că sunt foarte fericit după această cursă. Se putea să fie și o cursă bună, cel puțin așa mă așteptam de pe mal, să o abordez într-o cu totul altă manieră, dar mi-am dorit să fie măcar medalia de bronz.

A fost o cursă foarte strânsă. Am simțit că toți adversarii sunt acolo, chiar în fața mea. Am avut momentul acela de gândire unde mi-am propus să ajung să câștig măcar medalia de bronz.

Doar faptul că Victor (n.r – Mihalachi, fostul coleg al lui Cătălin Chirilă) a renunțat la sport m-a făcut să rămân la canoe simplu. Știu câtă muncă e într-o barcă de doi. În primul rând, perfecționarea ta ca sportiv, dar și legarea dubloului.

Mi-am propus să nu mai pierd timpul în alte ambarcațiuni și să mă concentrez la simplu. Potențialul mi-l cunoașteam și știam că pot urca pe cele mai înalte trepte. Chiar la juniori, în 2016, am obținut medalii de argint la Europene și Mondiale în barca de simplu.

De atunci știam că am calitate pentru un simplist. M-am bătut anul acela cu un rus mult mai mare decât mine și mai tehnic. Nu sunt un tip foarte tehnic și asta m-a dezavantajat. Cu trecerea timpului și munca depusă, rezultatele au început să apară și la simplu, la seniori.

Principala misiune pentru toată echipa a fost aurul de la Mondiale și aurul de la Europene, de la 1.000 de metri. Mă voi antrena în continuare foarte serios, adversarii știu deja ce abordare am și mă vor studia.

Și eu i-am studiat și într-un final am reușit să înving. Îmi doresc să merg din ce în ce mai tare, din ce în ce mai puternic și să nu-i las să mă întreacă.

Voi începe pregătirea pentru calificările la Jocurile Olimpice chiar acum, din toamnă. Voi reveni acasă, nu voi avea timp deloc de odihnă. Voi pleca în Oklahoma, la Supercupă. Primii 6 sportivi ai lumii au fost invitați după Cupele Mondiale.

Sunt unul dintre participanați la Supercupă, voi merge acolo o săptămână și voi participa în proba de 350 de metri, ceea ce e nou pentru mine. Va fi o probă destul de ciudată pentru mine. Mă bucur că nu va fi mai presiunea Campionatelor Mondiale și Europene, va fi o probă mai mult de distracție”, a declarat Chirilă, pentru TVR 1.

21-08-2022
09:37

Chirilă, medalie de bronz la canoe 500 metri

Canotorul Cătălin Chirilă a câștigat medalia de bronz în cursa de 500 metri de la Campionatele Europene de la Munchen.

Campion la 1000 metru cu o zi în urmă, românul a pornit slab, dar a avut o revenire bună pe ultimii 200 de metri și a prins ultima treaptă a podiumului.

Chirilă a fost cronometrat cu timpul de 1:48.364 și a fost devansat de cehul Martin Fuksa (1:47.183) și de moldoveanul Serghei Tarnovschi (1:48.160).

20-08-2022
12:19

Chirilă, cu gândul la Ivan Patzaichin

Medaliat cu aur în proba de canoe 1000 metri la Campionatele Europene, Cătălin Chirilă a dezvăluit că în momentul în care a urcat pe podium s-a gândit la legendarul Ivan Patzaichin.

”A fost o cursă foarte grea, mai greu decât mă aşteptam. Prima parte am controlat cursa, iar finişul a fost foarte greu, puternic. Mi-am dorit să-l înving din nou pe Martin Fuksa, o legendă în canoe. Pe podium, când am urcat, m-am gândit la domnul Ivan, medalia îi este dedicată memoriei lui.

Mâine va fi crunt pentru mine în finala la 500 metri. Nu este proba mea favorită, dar am muncit mult şi sper să reuşesc şi acolo o medalie”, a declarat Chirilă, la TVR 1.

Performanța sportivului de 24 de ani vine la doar două săptămâni după medalia de aur cucerită la Campionatele Mondiale din Canada.

Cătălin Chirilă a ieșit campion european în proba de canoe 1000 m

Cătălin Chirilă era văzut mare favorit în această cursă la Munchen, iar românul nu a dezmăgit și a devenit campion european în proba de canoe 1000 metri, după o luptă acerbă cu cehul Martin Fuksa.

ADVERTISEMENT

Sportivul român a început în forță cursa și s-a instalat la conducere încă din start, iar după 250 de metri avea un avans de aproape jumătate de secundă față de moldoveanul Serghei Tarnovschi.

Cu un așa avans, Chirilă a scăzut strocul și acest lucru i-a permis cehului Fuksa să se apropie amenințător. La jumătatea cursei, avansul scăzuse la doua două zecimi de secundă și lupta se anunța pasionantă.

ADVERTISEMENT

Cursă impresionantă făcută de sportivul român

Pe al treilea tronson al cursei, Cătălin Chirilă a forțat extraordinar și s-a îndepărtat spectaculos de adversarii săi. La 750 de metri, el avea un avans de peste o secundă față de al doilea clasat, Martin Fuska, nimeni altul decât deținătorul recordului mondial la această probă, 3:42.385.

Doar că forcingul românului a scăzut pe final și i-a permis din nou cehului să revină amenințător. Din fericire, Chirilă a avut energia să păstrez un mic avans până la final și astfel s-a încoronat campion european.

ADVERTISEMENT

Cătălin Chirilă a încheiat cursa cu timpul de 3 minute, 49 de secunde și 681 de zecimi, unul mult mai bun decât cel cu care a luat aurul la Mondiale. Pe locul secund s-a clasat Fuksa (3:50.032), iar pe trei a încheiat italianul Carlo Tacchini (3:51.637).

Chirilă luptă pentru aur și la canoe 500 metri

Sportivul român este calificat şi în finala probei de canoe 500 metri. Cursa este programată să aibă loc duminică, 21 august, de la ora 12:30. Chirilă este vicecampion mondial în această probă.

ADVERTISEMENT

Iubitorii sportului din România au fost răsfățați în ultima perioadă cu rezultate extraordinare în mai multe discipline. Sportivii noștri au obținut medalii mondiale și europene, au fost bătute recorduri mondiale și speranța a reapărut.

ADVERTISEMENT