Sport

Câţi ani de închisoare riscă Bocciu, conform Legii 4!

Liviu Ungurean zis Bocciu, liderul suporterilor rapidişti, riscă să fie condamnat în dosarul în care procurorii au obţinut deja reţinerea lui pentru 30 de zile
15.03.2024 | 18:26
Cati ani de inchisoare risca Bocciu conform Legii 4
Câţi ani de închisoare riscă Bocciu, conform Legii 4!
ADVERTISEMENT

Preşedintele Daniel Niculae, Bocciu şi ceilalţi suporteri rapidişti care au fost audiaţi joi riscă ceva conform Legii 4 sau Parchetul are altceva cu mult mai grav împotriva lor, iar torţele şi petardele introduse pe stadion au constituit numai pretexte pentru declanşarea acestui caz? Poliţia a publicat imagini cu percheziţionarea unui apartament în care sunt găsite, pe lângă torţe şi petarde, “arme de foc, arme albe”, după cum au notat oamenii legii într-un comunicat.

Mustaţă crede că nu artificiile ar fi problema, din moment ce Legea 4 “nu te duce la puşcărie”

Puştile se văd şi în imaginile pe care le-a publicat Poliţia. Gheorghe Mustaţă, liderul suporterilor FCSB, a comentat la FANATIK SUPERLIGA şi opinia lui a fost că este exclus să fie în discuţie doar materialul pirotehnic destinat meciurilor: “Aici este vorba despre altceva. Oamenii trebuie să înțeleagă. Ne pare rău, sunt oameni de galerie, sunt băieți cărora nu le dorim așa ceva, mai ales pentru torțe sau pentru o fumigenă. Știți foarte bine că spectacole se fac de ani și ani și ani de zile. Gândiți-vă foarte bine cu toții că acolo nu este vorba despre o artifică, despre o fumigenă sau despre o torță. Prezentați anumite lucruri și se duce toată lumea în direcția cu torțele… Eronat!”.

ADVERTISEMENT

Care au fost argumentele pe care le-a prezentat Mustaţă ca să argumenteze teoria lui: “Atenție foarte mare! Niciodată DIICOT, niciodată vreo instituție numită Parchet nu se va implica în așa ceva. Există acea Lege 4, care interzice cu torțe, cu fumigene pe stadioane, există un alt mod de a fi sancționat. Adică… Interdicție pe stadioane, amenzi, dar nu ca să ajungi să fii arestat”.

Care sunt articolele din Legea 4 care se referă la Bocciu şi la ceilalţi fani ai Rapidului anchetaţi

Introducerea torţelor şi a fumigenelor pe stadioane şi folosirea lor ar putea fi pedepsite, aşadar, numai cu interdicţia de a mai vedea meciuri pe stadioane şi cu amenzi. Care e realitatea? Legea 4, una pentru care Dumitru Dragomir a insistat atunci când era preşedinte al Ligii Profesioniste şi care a fost promulgată în 2008, stabileşte clar abaterile şi pedepsele care le pot fi aplicate suporterilor.

ADVERTISEMENT

La articolul 35 alineatul 1 din lege e descrisă abaterea: “Încercarea de a introduce, deţinerea sau folosirea în incinta arenei sportive a obiectelor artizanale şi de distracţie, pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, T.1, T.2, precum şi a artificiilor din categoria “obiecte zburătoare luminoase” şi a pocnitorilor din clasa I constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit art. 31 alin. (21) din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare”.

La alineatul 3: “Încercarea de a introduce, deţinerea sau folosirea în incinta arenei sportive a materiilor explozive sau incendiare constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit art. 31 alin. (1) din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare”. E vorba, deci, exact despre fapte pe care Parchetul le-a pomenit în comunicatul transmis către media.

ADVERTISEMENT

Bocciu şi prietenii lui chiar riscă să fie condamnaţi la închisoare dacă judecătorii vor aplica pedepsele maxime din Legea 4

Ce prevede articolul 31, alineatele 1 şi 2, din Legea 126 pe 1995, aceea în baza căreia sunt stabilite pedepsele pentru folosirea pe un stadion a materialelor pirotehnice: “Producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Când fapta prevăzută în alineatul precedent se referă la o cantitate mai mare de 1 kg echivalent trotil sau când cantitatea de exploziv este însoţită de materiale de iniţiere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Pedepsele sunt, aşadar, de la 6 luni la 5 ani de închisoare sau de la 2 ani la 7 ani, în funcţie de cantitatea de trotil utilizată. Ceea ce înseamnă că Liviu Ungurean zis Bocciu şi colegii lui din peluză riscă să fie condamnaţi la închisoare doar pentru că au introdus în stadion torţe, petarde fumigene şi le-au aprins. E un scenariu posibil pentru ei, conform legii, chiar dacă nu sunt, în niciun caz, printre primii suporteri care au folosit material pirotehnic pe un stadion.

ADVERTISEMENT

Rămân, conform comunicatului pe care l-a transmis Parchetul, valabile şi celelalte elemente de care s-a legat şi fecesebistul Mustaţă: în timpul percheziţiei, anchetatorii nu au găsit numai torţe şi petarde destinate peluzei. Acasă la unii dintre suporteri au descoperit pistoale şi alte arme de foc, arme albe şi sume foarte mari de bani. Descoperiri care pot să îndrepte cazul chiar către ceva mai grav, să-l scoată din aria Legii 4 al cărei scop se referă numai la stoparea huliganismului în arenele de sport.

  • 25.000 de lei a povestit Dan Şucu că le plătea suporterilor Rapidului pentru fiecare deplasare a acestora la un meci din campionat. Acţionarul principal a precizat şi că în afara acelor sume le mai dădea bani fanilor şi pentru scenografiile de la partidele de pe terenul propriu
  • 7 sectoare din stadionul Giuleşti vor rămâne închise la partida cu Farul, din seara aceasta. Comisia de Disciplină a hotărât astfel din cauza folosirii materialelor pirotehnice în timpul partidei cu FCSB, din runda precedentă
ADVERTISEMENT