Sport

Filmul evenimentelor care au zguduit Rapidul. Daniel Niculae, suspect într-un dosar penal în care au fost reținuți 16 suporteri, printre care și ”Bocciu”

Președintele Rapidului, Daniel Niculae, liderul galeriei, Liviu Ungureanu și alți 15 ultrași periculoși sunt cercetați penal pentru constituirea unui grup infracţional
14.03.2024 | 22:58
Filmul evenimentelor care au zguduit Rapidul Daniel Niculae suspect intrun dosar penal in care au fost retinuti 16 suporteri printre care si Bocciu
Este cutremur la Rapid, după ce președintele Daniel Niculae, a fost audiat într-un dosar penal în care au fost reținuți 16 suporteri, printre care și ”Bocciu” FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Giuleștiul s-a trezit în plină furtună joi dimineața, 14 martie. Președintele FC Rapid, Daniel Niculae (41 de ani), a fost luat pe sus de polițiști, dis-de-dimineața de acasă, și dus la audieri. Nimeni nu a știut până când informația a fost făcută publică de patronul Rapidului, Dan Șucu. Se întâmpla în jurul orei 10:30. Nici omul de afaceri nu știa foarte clar, la acel moment, despre ce e vorba.

Filmul evenimentelor care au zguduit Rapidul

„Are legătură cu arme, muniții, chiar nu are sens! Chiar nu înţeleg despre ce poate să fie vorba. Eu ştiu că ultimul eveniment pe care l-am avut împreună a fost superb. Nu cunosc detalii, probabil vor apărea într-o perioadă foarte scurtă”, a declarat Dan Șucu, conform as.ro.

ADVERTISEMENT

La puțin timp a apărut și prima ipoteză. FANATIK anunța în premieră că procurorii instrumentează din 2023 un caz care are legătură cu materialele pirotehnice introduse de galerie pe stadion. Daniel Niculae a fost însoțit la audieri de un avocat specializat pe penal, angajat de clubul Rapid.

Conform informațiilor FANATIK, președintele Rapidului a fost înregistrat de autorități în timp ce discuta la telefon cu suporterii despre materiale pirotehnice pe care urma să le folosească la meciuri în peluză. Astfel se explică faptul că Daniel Niculae s-a trezit la ușa casei cu reprezentații Serviciului de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pentru a-l duce în fața anchetatorilor.

ADVERTISEMENT

În timp ce Daniel Niculae dădea cu subsemnatul la Poliție au apărut și alte informații care avea să confirme că Giuleștiul se află în fața unui caz cu ramificații. Fostul președinte nu era singurul rapidist vizat în dosar. Liderul galeriei vișinii, Liviu Ungureanu, zis ”Bocciu”, șeful de securitate al Rapidului, Adrian Olariu, și un masor au ajuns și ei în fața oamenilor legii.

Poliția: „Grup infracțional organizat”

La prânz, Poliția Capitalei a remis un comunicat, care a dat o nouă dimensiune cazului. Daniel Niculae era inclus într-un grup infracţional organizat:

ADVERTISEMENT

“Poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente pun în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară şi 28 de mandate de aducere, în Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova şi Iaşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii publice prin violenţă asupra bunurilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept”.

Din informațiile FANATIK, referirile la județele Ilfov, Prahova și Iași au legătură cu faptul că galeria Rapidului a fost ajutată de persoane din zonele respective să introducă pe stadioane materiale pirotehnice. De asemenea, FANATIK a mai aflat că în rechizitoriu se mai menționează faptul că fanii au fost ajutați și de angajați ai clubului Rapid.

ADVERTISEMENT

Parchetul: Continuă urmărirea penală faţă de 17 suspecţi

În dosar sunt vizați mai  mulți membri ai galeriei Rapidului, persoane foarte de periculoase, motiv pentru care s-a apelat la polițiști din cadrul Serviciului Grupuri Infracţionale Violente.

În plus, Parchetul a precizat că s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 17 suspecţi, persoane fizice, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi distrugere.

Puști și pistoale ridicate de ”mascați” de la liderii de galerie

Împreună cu acest comunicat, Poliția a dezvăluit și imagini uluitoare de la descinderile efectuate în dosarul în care este implicat președintele Rapidului, Daniel Niculae. Mascații au fost găsite arme de foc, puști, pistoale și materiale pirotehnice. Inclusiv locuința lui Daniel Niculae a fost percheziționată.

Poliția a precizat că cercetările sunt continuate de către Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, distrugere prin incendiere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Puști și pistoale ridicate de Jandarmerie de la liderii de galerie

Camera secretă unde ascundeau fanii materialele pirotehnice

La oră după comunicatul Poliției, Daniel Niculae a fost eliberat. FANATIK a aflat în exclusivitate că procurorii îi pregătiseră reținerea pentru 24 ore, dar fostul internațional dar a fost scăpat pe chestiuni juridice de avocatul angajat de Dan Șucu.

Forțele de ordine au descoperit o cameră secretă la stadion, unde membrii galeriei ascundeau materialele pirotehnice înainte ca forțele de ordine să intre în dispozitiv pentru filtrele de rutină ale spectatorilor.

Ulterior, a ieșit la iveală faptul că firma angajată să păzească stadionul Giulești aparține familiei lui Liviu Ungurean, liderul galeriei.

Conferința lui Dan Șucu: ”Clubul finanțează deplasările galeriei și coregrafiile”

După-amiază, în jurul orei 16:00, patronul Rapidului, Dan Șucu, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a abordat tema zilei: implicarea președintelui Daniel Niculae în dosarul penal în care sunt cercetați liderii periculoși ai galeriei Rapidului.

“M-am trezit astăzi de dimineață cu un telefon de la avocat, care mi-a spus că președintele clubului a plecat la audieri la o secție de poliție. E ceva în afara lucururilor cu care ești obișnuit zi de zi, dar în fotbal te obișnuiești cu multe.

Acum avem informații suplimentare. Am văzut foarte puțin din toate datele care sunt în clipa de față în dosar. Am văzut doar partea care avea legătură cu Daniel. Dacă vorbim acum ca principiu, respectarea legii e esențială oriunde suntem.

Aș face o diferență între violență, distrugere pe teren și torțe aprinse. Nu mi-l imaginez pe domnul Niculae cu vreo mitralieră în mână. Nu cunosc detalii legate de ceva cu arme și muniții. Dacă aș afla că în casa lui Daniel e un arsenal de arme, da, aș avea probleme”, și-a început discursul Dan Șucu.

Finanțatorul Rapidului a dezvăluit că galeria este finanțată de club: ”Cred că nu va dura foarte mult până vom cunoaște mai multe informații despre dosar. Colaborarea dintre club și galerie sunt clare.

Noi în club avem o decizie clară de a susține deplasările galeriei. Avem un buget de 25.000 de lei prin care susținem deplasarea suporterilor în afara Bucureștiului. O dată sau de două ori pe sezon avem niște contribuții legat de ce înseamnă partea asta de coregrafie”.

Dan Sucu A RUPT TACEREA IN SCANDALUL MOMENTULUI DE LA RAPID: "DACA E ILEGAL, SA INCETEZE"

Parchetul a reținut 16 persoane pentru 24 de ore

Spre seară, Daniel Niculae a transmis primul mesaj după ce a fost audiat de procurori. Nu verbal, ci printr-o imagine postată pe Instagram, de la antrenamentul efectuat de echipa Rapidului pe stadionul Giulești, în vederea meciului de vineri, 15 martie, cu Farul, din prima etapă a play-off-ului SupreLigii.

Președintele Rapidul rămâne cu calitatea de suspect, în timp ce Parchetul a emis mandate de reținere 24 de ore pentru 16 persoane.

ADVERTISEMENT