Life

Ce a zis Regele Charles despre România cu doar o zi înainte de încoronarea sa. Monarhul britanic i-a surprins pe mulți

Declarația Regelui Charles despre România, cu doar o zi înainte de încoronarea lui oficială. Monarhul a uimit prin vorbele spuse.
05.05.2023 | 19:04
Ce a zis Regele Charles despre Romania cu doar o zi inainte de incoronarea sa Monarhul britanic ia surprins pe multi
Regele Charles al III-lea va fi încoronat oficial pe data de 6 mai. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Mai este doar zi până la un nou eveniment istoric prin care vor trece britanicii, încoronarea oficială a Regelui Charles al III-lea, care îi ia locul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, decedată în septembrie 2022. Împrejurului Palatului Buckingham s-au adunat deja mulțimi de oameni, celebrități și jurnaliști de peste tot din lume. În fața acestora, monarhul a făcut declarații despre România.

Regele Charles, cuvinte de laudă despre România, înainte de încoronarea sa oficială

De-a lungul timpului, Regele Charles a venit în România de mai multe ori și, fascinat de frumusețea locului, a devenit stăpânul a 10 proprietăți, cea mai cunoscută fiind casa din Viscri, al cărei prag este trecut adesea de turiști, curioși să vadă ce l-a atras pe monarh aici.

ADVERTISEMENT

Vineri după-amiază, moștenitorul tronului Marii Britanii a avut doar cuvinte de laudă despre România. În momentul în care a coborât din mașină să salute mulțimea prezentă în Londra, ca să-l vadă, jurnalistul de la Protv, Cosmin Stan, aflat și el acolo, s-a îndreptat către rege și l-a întrebat ce are de spus despre țara noastră.

Regele Charles nu s-a ferit să ofere un răspuns, precizând că are doar ”mesaje speciale” la adresa României, mai ales că aici vine de peste două decenii. ”Aaaa…România?! Am numai mesaje speciale. Cred că sunt vreo de 25 de ani de când merg acolo și nu voi uita niciodată”, a spus suveranul britanic înainte de a se îndrepta către mulțime și să o salute. Momentul s-a văzut în direct, în emisiunea ”La Măruță”.

ADVERTISEMENT

Regele Charles al III-lea este cel mai în vârstă prinț moștenitor al Regatului Unit. Proprietățile pe care le are în România se află în Viscri, Mălâncrav și Valea Zălanului. La fiecare vizită pe care a făcut-o în țară a descris în cele mai frumoase cuvinte Transilvania, pe care a văzut-o pentru prima oară în 1998.

De ce iubește România Regele Charles al III-lea al Marii Britanii

În timpul unei vizite din 2017, la noi în țară, Regele Charles explica de ce vine atât de des în România. Moștenitorul tronului Marii Britanii spunea că apreciază peisajul natural, tradițiile unice în lume, capacitatea de a ne păstra identitatea după secole marcate de evenimente istorice și puterea de a ne reinventa.

ADVERTISEMENT

”Am fost întrebat de multe ori de ce vin atât de des în România, ce o face atât de specială, atât de atractivă? Pentru mine, răspunsul este clar: voi, prietenii mei români – peisajul vostru natural și cultural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de a inova și de a schimba.

Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, declara în 2017 Regele Charles al III-lea, pe atunci prinț, după ce i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

ADVERTISEMENT

Cine va fi marele absent de la ceremonie

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii are 74 de ani și sâmbătă, 6 mai, va fi încoronat în mod oficial. La evenimentul istoric vor participa cele mai distinse personalități din lume, însă va lipsi Joe Biden, președintele SUA. Până acum, niciun președinte american nu a absentat de la o încoronare a unui monarh britanic. Klaus Iohannis și Carmen Iohannis vor lua și ei parte la ceremonie și au sosit în Londra încă de joi, 4 mai 2023.

ADVERTISEMENT