News

Ce au stabilit consilierii lui Biden şi Iohannis la ultima convorbire dintre Casa Albă și Cotroceni. Republica Moldova e vizată

Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a discutat miercuri cu omologul Ion Oprișor despre situația din Ucraina, dar și despre aprovizionarea cu energie a Moldovei.
05.05.2022 | 11:58
Ce au stabilit consilierii lui Biden si Iohannis la ultima convorbire dintre Casa Alba si Cotroceni Republica Moldova e vizata
Jake Sullivan. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Până la tema necesității asigurării aprovizionării cu energie a vecinilor de peste Prut, cei doi au vorbit și despre consolidarea NATO în estul Europei.

SUA și România continuă să sprijine Ucraina

În continuare prezentăm comunicatul de presă remis de reprezentanții Casei Albe. ”Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a vorbit astăzi (n.r. – miercuri, 4 mai) la telefon cu consilierul prezidențial român pentru securitate, Ion Oprișor. Aceștia au făcut un schimb de opinii cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Au subliniat angajamentul continuu de a sprijini Ucraina, de a impune costuri Rusiei și de a consolida flancul estic al NATO. Dl Sullivan și-a exprimat aprecierea pentru furnizarea generoasă de asistență umanitară din partea României pentru ucrainenii care fug de violențele rusești.

De asemenea, a transmis sprijinul SUA pentru eforturile României de a-și diversifica în continuare aprovizionarea cu energie, îndepărtându-se de sursele rusești, ajutând în același timp vecinii, precum Moldova, să facă același lucru”, se arată pe whitehouse.gov.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a ajuns la ziua 71. Despre ultimele evenimente înregistrate pe frontul din Ucraina puteți afla mai multe informații aici. Altfel, amintim că miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, au susținut o declarație comună în care, printre altele, au reconfirmat sprijinul pentru Ucraina, în cotextul războiului cu Rusia.

Germania se implică mai mult în sprijinirea Ucrainei

Astfel am reconfirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților ucraineni. Este crucial ca sprijinul statelor europene să continue atât pentru Ucraina, cât și pentru refugiații ucraineni. Am abordat de asemenea necesitatea de noi abordări economice pentru Rusia. Presiunea trebuie să se intensifice.

ADVERTISEMENT

Toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuțios și pedepsite de justiția internațională. Se va implica și România. Am discutat și despre dificultățile majore cu care se confruntă Republica Moldova. Suntem alături de ea. România contează pe sprijinul Germaniei. România sprijină pe deplin integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei și Georgiei în Uniunea Europeană”, a declarat Iohannis.

Ulterior, șeful statului a fost completat de Walter Steinmeier: ”Poate niciodată nu a fost atât de limpede ca azi cât de importantă este unitatea în Europa, mai ales în contextul cumplitului război al Rusiei în Ucraina. Distrugere, refugiați și multă suferință… Suntem convinși că noi – întreaga UE și NATO – vom fi lângă Ucraina și vom sprijini cu tot ce este necesar în această situație urgentă.

ADVERTISEMENT

Sprijinul nostru va mai fi necesar multă vreme, chiar dacă războiul va mai dura câteva zile sau câteva săptămâni. Vom rămâne alături de Ucraina și nu o vom lăsa singură.

ADVERTISEMENT