News

Ce căuta soția șefului spionajului rus la Paris? Misterioasa vizită a Tatianei Narîșkina

Aflat sub sancțiuni occidentale, Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe, și-a trimis nevasta, Tatiana, la Paris
17.04.2023 | 17:52
Ce cauta sotia sefului spionajului rus la Paris Misterioasa vizita a Tatianei Nariskina
Soția lui Serghei Narîșkin s-a aflat într-o misterioasă vizită la Paris / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Tatiana Narîșkina, soția șefului serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, a fost văzută într-o mașină diplomatică la Paris, la 10 aprilie. Deși ea nu face obiectul sancțiunilor europene, soțul ei se află pe lista personalităților cărora li s-a interzis intrarea în spațiul Schengen din 2014.

Este Moscova cu ochii pe Paris? După cum relatează presa din Hexagon, Tatiana Narîșkina a fost văzută luni, 10 aprilie, într-o mașină diplomatică în capitala franceză. Mașina, un Mercedes Clasa S de culoare, avea numere de înmatriculare verzi, tipice pentru mașinile diplomatice în Franța, potrivit Le Parisien.

ADVERTISEMENT

La Paris și pe Coasta de Azur

Șeful serviciilor secrete externe rusești (SVR), moștenitorul KGB-ului, nu era cu ea. Potrivit unor surse rusești, soția lui Serghei Narîșkin a petrecut câteva zile pe Coasta de Azur înainte de a merge la Paris. Prezența ei ridică însă semne de întrebare, având în vedere funcția lui Serghei Narîșkin și contextul războiului din Ucrainapa.

”Să admitem că Tatiana Narîșkina a venit să facă cumpărături Franța. Faptul că se deplasează într-o mașină diplomatică ridică multe întrebări”, spune Cécile Vaissié, profesor la Universitatea Rennes-II și autoare a cărții ”Les Réseaux du Kremlin en France”.

ADVERTISEMENT

”Soția șefului serviciilor de informații externe rusești se află acolo pentru a se întâlni cu diverși oameni? Pentru a rezolva afaceri? Ar putea fi aceasta o formă de călătorie cvasi oficială?”. ”Sistemul european de sancțiuni poate părea solid, dar prezența soției unui lider de un asemenea nivel arată că există multe scăpări în sistem”, spune Cécile Vaissié

Un prieten apropiat al lui Vladimir Putin

Serghei Narîșkin are interdicție de a intra în Europa de la anexarea Crimeei, în 2014. O interdicție care nu pare să-l afecteze. Astfel, la scurt timp după anexarea Crimeei, la Paris, sub pretextul unei vizite la Consiliul Europei, el a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu o delegație de CEO de companii precum Dassault, Total, GDF-Suez – și parlamentari, prieteni fideli ai guvernului rus, relata la vremea respectivă  Le Monde.

ADVERTISEMENT

Serghei Narîșkin este un fost agent din aceeași generație cu Vladimir Putin. El a urcat pe toate treptele puterii alături de șeful statului. A fost șef al administrației prezidențiale, apoi deputat și președinte al Dumei ruse de Stat (camera inferioară a Parlamentului) și, în cele din urmă, șeful spionilor.

Umilință în direct

La 21 februarie 2021, cu trei zile înainte de începerea războiului din Ucraina, a fost umilit public de Putin în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, transmisă în direct la televiziune. ”Da… da… da… voi susține…”, a bâiguit șeful serviciilor de informații despre situația din Ucraina. ”Vorbiți fără înconjur” a intervenit Putin, cerându-i să ”vorbească sincer”, presându-l cu întrebări.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, Narîșkin a spus cu dificultate: ”Susțin propunerea de recunoaștere a independenței republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Putin a concluzionat apoi, adresându-se lui Narîșkin cu superioritate, așa cum se adresează un profesor elevului său scos la tablă: ”Vă mulțumesc, puteți să vă așezați din nou”.

Rusia are „o misiune spirituală”

Atunci, președintele rus a făcut tot ce a putut pentru a prezenta imaginea unui lider susținut de întregul aparat de stat și care răspunde la apelul unui grup de oameni, pro-rușii din estul Ucrainei, despre care Rusia susține fără nici o dovadă că sunt expuși riscului unui “genocid” pus la cale de liderii ucraineni.

La rândul lui, Narîșkin, a acuzat, pe linia Kremlinului, Occidentul că încearcă să “distrugă” Rusia, justificând invazia în Ucraina prin dorința Kievului, în opinia sa, de a se dota cu arme nucleare. Afirmând, anul trecut, că Rusia are “o misiune spirituală”, Serghei Narîșkin a spus că “o etapă fundamental nouă în istoria europeană și mondială se desfășoară în fața ochilor noștri”, cu “prăbușirea unei lumi unipolare” în care Statele Unite dictează legea.

ADVERTISEMENT