Fotbal intern

Ce face Dorinel Munteanu în izolare: “O jumătate de oră de mișcare pe zi. Alerg pe scări”. De ce spune recordmanul de selecții al tricolorilor că nu se pot relua pregătirile acum. Exclusiv

16.04.2020 | 18:30
Ce face Dorinel Munteanu in izolare O jumatate de ora de miscare pe zi Alerg pe scari De ce spune recordmanul de selectii al tricolorilor ca nu se pot relua pregatirile acum Exclusiv
ADVERTISEMENT

Dorinel Munteanu, recordmanul selecțiilor la naționala României, cu 134 de meciuri disputate între 1991 și 2007, a fost surprins de Ordonanța Militară numărul 2 la casa sa din Reșița, iar de atunci, conformându-se restricțiilor, n-a mai părăsit-o.

Acum antrenor la CSM Reșița, în Liga 2, Dorinel (51 de ani) spune că își petrece timpul așteptând cu nerăbdare să se ridice starea de urgență. “Mai ieșim, dar foarte puțin. În rest, stăm prin casă…  Mișcare fac mai puțin. Cam o jumătate de oră pe zi. Alerg pe scări. Mai facem puțină mișcare și pe-afară”, a spus fostul internaţional român pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

De câte săptămâni este nevoie pentru a pregăti fizic echipa

Antrenorul îi avertizează pe șefii fotbalului că, fără minimum câteva săptămâni de pregătiri, jucătorii nu vor fi apți să reia campionatul. “Sperăm să ne întoarcem la antrenamente cam la începutul lui mai. După ce am făcut pregătirea din iarnă, eu am nevoie acum de 3 săptămâni să-i readuc la un nivel fizic acceptabil. Niciun antrenor nu-și poate pregăti echipa să fie în formă maximă la prima etapă. Nici nu-mi propun asta. Dar trebuie să fie pregătiți fizic, să nu apară accidentări. Eu plec acum de la ideea că n-am în echipă nici măcar unul care să nu facă deloc mișcare. Văd acum că sunt unii care spun că fac antrenamente online, pe video… Asta e așa, estetic… Eu consider că, dacă jucătorii mei lucrează în fiecare zi 30 de minute de mișcare și puțină forță explozivă, e suficient. În 3 săptămâni ajungem pe linie de plutire”, a declarat Dorinel Munteanu pentru FANATIK.

Durata de pregătire a unei echipe, după 4, 6 sau 8 săptămâni de repaus precum acesta (jumătatea lunii martie – jumătatea lunii mai), ar trebui să fie mai lungă în România, dar acum nu va fi timp: “Sigur, vom forța puțin. Asta e la noi, pentru că în Germania nu vor niciodată 45 de zile de pregătire. Acolo e competiție și trebuie gestionat altfel. Dar, cum la noi e pauza foarte lungă între tur și retur, eu zic că, în mod normal, ai nevoie de 5-6 săptămâni, dar aici incluzi și 5-6 zile de pauză. Acum, la reluarea antrenamentelor, această săptămână de pauză, în timpul pregătirii, nu va mai exista. Acum nu mai e timp, îi încarci doar. Trebuie să ne gândim la toate, e o situație unică și complicată”.

ADVERTISEMENT

După ce se vor ridica restricțiile, Dorinel are de făcut și niște drumuri la Judecătoria Sectorului 5 din București, acolo unde FCSB l-a chemat în instanță. Clubul nu i-a plătit impozitele pe salariu în perioada când a fost legitimat acolo, între 2003 și 2005. Dorinel a câștigat procesele și a obținut executarea silită a lui Becali. Dar latifundiarul a contestat decizia de executare silită. Datoria se ridică la circa 90.000 de euro.

“Dacă, Doamne-ferește, e vreun caz în echipă, îți dai seama că pierzi toți jucătorii? Trebuie să intre toți în carantină

Deși spune că, la nivelul infrastructurii, CSM Reșița ar fi deja pregătită să reia pregătirile în condiții de siguranță sanitară, Dorinel Munteanu menționează că, la ora actuală, nimeni în România nu le poate asigura jucătorilor și confortul psihic.

ADVERTISEMENT

“Noi avem toate condițiile la Reșița. Suntem la nivelul primei divizii. Trei terenuri de antrenament, loc unde să fie cazați jucătorii… Condiții optime. Dar nu trecem peste ce spun cei de la guvern. Ar fi culmea ca noi, fotbalul, să facem notă discordantă. Jucătorii trebuie să vină liniștiți la antrenament. Mai ales în perioada asta, când va fi intensitate în pregătire. Știi cum e, apare nervozitatea, neîncrederea. Jucătorul trebuie să fie 100% psihic. Eliberat de alte probleme. Să nu vină încărcat de gândul că se poate infecta, că poate duce acasă boala și molipsi familia”, menționează antrenorul.

Dorinel a mai trecut, de curând, printr-un moment care i-a dat de gândit: moartea fulgerătoare a lui Martin Tudor, fost coechipier cu el la CFR Cluj și Steaua. Acum, antrenorul nici nu se gândește să mai aibă parte de alte tragedii: “Dacă, Doamne-ferește, e vreun caz de îmbolnăvire în echipă, îți dai seama că pierzi toți jucătorii? Trebuie să intre toți în carantină. Și atunci, ce am făcut? E exclus să ne asumăm fie și cel mai mic risc, din punctul meu de vedere. În Bundesliga au reluat antrenamentele, dar sunt supercondiții. Și noi, la Reșița, am avea posibilitatea să pregătim echipa pe grupulețe, să diminuăm riscul, dar vom respecta regulile. Trebuie să ne gândim și la jucători!”.

ADVERTISEMENT