News

Ce înseamnă “Ordonanța Urșilor”. UDMR vrea ca urșii periculoși să fie împușcați și în extravilan

Ce înseamnă Ordonanța Urșilor și ce decizie au luat autoritățile în privința animalelor periculoase
27.10.2021 | 15:47
Ce inseamna Ordonanta Ursilor UDMR vrea ca ursii periculosi sa fie impuscati si in extravilan
Intervenția asupra urșilor poate avea loc acum și în extravilan. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu puțin timp înaintea crizei guvernamentale pe masa parlamentarilor din România a ajuns și problema urșilor. Fără să le știe nimeni numărul exact, dar cu numeroase sesizări de la oameni care au fost puși în pericol de animale, senatorii au adoptat un proiect de lege menit să facă liniște.

Astfel, aceștia și-au dat acordul pentru ordonanţa ce stabilea sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă Ordonanța Urșilor!

Vorbim despre o ordonanță a urșilor, așa cum a fost botezată de politicieni și ONG-uri, o ordonanță care aproba practic chiar și posibilitatea uciderii urșilor în cazul atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei era reprezentat de ocrotirea unor valori esenţiale. Concret, viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice primeau întâietate fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât pentru a-i convinge pe senatori să voteze OUG, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au transmis în comisii că, în ultimii cinci ani, au fost peste 4.000 de intervenţii ale jandarmilor, iar numărul situaţiilor critice sesizate privind urşii a crescut de 10 ori.

“Dorim să salvăm vieţile omeneşti. Viaţa umană este prioritară. Intravilanul nu este habitatul natural al animalelor sălbatice. Sper ca şi Camera Deputaţilor să analizeze şi să voteze cu aceeaşi viteză această ordonanţă de urgenţă, astfel încât Parlamentul să îşi spună ultimul cuvânt asupra acestui act normativ”, spunea chiar ministrul Tanczos Barna, în plenul Senatului.

ADVERTISEMENT

Urșii ar putea fi uciși și în extravilan

Scandalul politic nu a afectat prea mult ordonanța, una care și-a urmat cursul firesc. Culmea, la o lună de zile distanță, parlamentarii au revenit cu un amendament.

Astfel, dacă în faza inițială, legea se aplica strict în intravilan, acum ordonanța de urgență privind aprobarea metodelor de intervenție pentru specia urs brun va fi extinsă și în extravilan. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pe pagina sa oficială de Facebook.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților este for decizional în acest sens, însă pașii par a duce către un răspuns pozitiv. Mai ales că și cei de la Comisia pentru Agricultură și-au dat acordul. Urmează acum ca proiectul să fie dezbătut de Comisia pentru Administrație Publică, pentru ca mai apoi acesta să intre pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.

De remarcat că propunerea ca intervenția imediată asupra urșilor agresivi să poată avea loc și în extravilan a venit din partea reprezentanților UDMR-ului

”Am făcut încă un pas înainte în ceea ce privește protejarea vieții umane nu numai în intravilan, dar și în extravilan. La propunerea Uniunii Democrate Maghiare din România vrem să extindem reglementările OUG-ului pentru intervenția imediată în cazul urșilor agresivi și în extravilan. 

În ciuda instabilității politice interne, am reușit să avansăm, continuăm munca, prioritatea noastră pe lângă protejarea speciilor fiind salvarea vieților omenești și a bunurilor acestora” a mai zis ministrul Tanczos Barna.

România, țara derogărilor la vânătoare de urși

FANATIK a scris AICI cum România a ajuns țara derogărilor în privința vânătorii de urși. Astfel, atacurile din ultima perioadă, apropierea animalului de stâne și chiar de casele oamenilor au făcut ca autoritățile să-și dorească neapărat o strategie.

Mai ales că, așa cum FANATIK a scris AICI, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nici măcar nu mai cunoștea numărul urșilor din țară.

Până acum, autoritățile mergeau strict pe derogări, însă acestea au fost îndelung contestate. ONG-urile au transmis că în ultimii ani, România a lansat un adevărat masacru asupra urșilor după ce peste 1500 de exemplare au fost ucise.

„Cred că trebuie să înțelegem toți că viața în România trebuie structurată și omul trebuie să fie pe primul loc. Restul vin în scară ierarhică și ursul să fie pe un loc secund.

Nu este corectă abordarea că ursul trebuie să fie pe piedestal și omul să îndure toate atrocitățile. Trebuie să ne gândim că ursul este numărul 1 în lanțul trofic. Nu are dăunători”, spunea Gelu Puiu, fost secretar de stat pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT