News

Ce români pot să primească imediat un ajutor de până la 10 salarii. Legea de care nu știe nimeni

Alături de victimele traficului de persoane sau de familiile unor persoane ucise, copiii și adulții abuzați pot primi un ajutor financiar de până la 10 salarii, conform legii.
02.08.2022 | 10:45
Ce romani pot sa primeasca imediat un ajutor de pana la 10 salarii Legea de care nu stie nimeni
Victimele traficului de persoane pot primi un ajutor financiar de până la 10 salarii, conform legii. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Potrivit jurnaliștilor de la presshub.ro, Tribunalul Bihor și-a pregătit o rezervă specială din care poate plăti acest ajutor financiar pentru categoriile amintite. Totuși, în ultimii 18 ani, magistrații instanței citate nu au primit decât cinci cereri și au aprobat doar trei.

10 salarii pentru victimele traficului de persoane

Conform statisticilor procurorilor DIICOT, 582 copii şi adulţi au fost victimele traficanţilor de persoane în 2021. Tot anul trecut, poliţiștii au raportat 4.892 infracţiuni grave împotriva unor persoane.

ADVERTISEMENT

Printre ele, omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte şi tâlhării. Din păcate, procurorii DIICOT au observat că statisticile consemnate sunt în creștere.

În 2021, magistrații din Bihor au soluţionat 584 astfel de cauze. În acest context, jurnaliștii de la presshub.ro au notat că toate victimele au dreptul la protecţie şi o compensație bănească din partea statului.

ADVERTISEMENT

Totuși, legea specială nu prea este pusă în aplicare, deși tribunalele din toate judeţele au bugete special create pentru subiectul amintit. Legea este în vigoare de 18 ani, dar la nivel național au fost depuse 132 solicitări.

Câte solicitări au fost admise în 22 de ani

Dintre acestea, au fost admise doar 22, printre care se află și cele trei din județul Bihor. Legea 211/2004 este cea care se află în prim-planul acestui articol.

ADVERTISEMENT

Ea are norme importante pentru informarea, sprijinirea şi protecţia victimelor unor infracţiuni grave. Printre ele, violenţa domestică, traficul de persoane, tentativele de omor, abuzurile fizice şi sexuale. Același ajutor este prevăzut și pentru familiile unor persoane ucise.

Legea prevede că victimele trebuie să primească sprijin medical şi psihologic. Tototdată, ele trebuie să primească informaţii detaliate şi consiliere în cadrul procedurilor penale.

ADVERTISEMENT

Mai mult, au dreptul la avocat ales și pot solicita ajutor pentru a-și relua studiile sau pentru a-și găsi loc de muncă. Astfel se pot cere bani de la stat – până la 10 salarii minime brute, 25.500 lei în prezent – pentru plata avocatului, a tratamentului medical, a psihologului sau pentru plata finalizării studiilor.

Ce trebuie să facă victimele pentru a primi banii

Există o singură condiţie, dar numai pentru adulţi. Autorul infracțiunii trebuie să fie denunţat în maximum 60 de zile de la data comiterii agresiunii. Dacă procedura nu poate fi aplicată, atunci denunțarea trebuie să fie făcută în 60 de zile din momentul victima în care a reuşit să se pună la adăpost.

Odată depuse la tribunale, cererile sunt analizate din comisii formate din trei judecători. Dacă magistrații le consideră întemeiate, banii sunt viraţi beneficiarilor în maximum 30 de zile de la verdict.

ADVERTISEMENT