Sport

Ce s-a ales de colegii lui Radu Drăgușin de la România U15. Doar câțiva au ajuns fotbaliști. Unul a devenit celebru la reality show

Dintre cei 23 de foști colegi de-ai lui Radu Drăgușin, convocați în 2017 pentru prima dată la selecționata de juniori a României U15, șase joacă în Liga 1. Ceilalți s-au pierdut.
14.01.2024 | 13:30
Ce sa ales de colegii lui Radu Dragusin de la Romania U15 Doar cativa au ajuns fotbalisti Unul a devenit celebru la reality show
Radu Drăgușin (nr. 3, foto stânga) și-a început ascensiunea spre fotbalul mare încă de la selecționata României U15
ADVERTISEMENT

Radu Drăgușin s-a transferat în Premier League la șapte ani de la prima selecție ca tricolor la selecționata U15. Fundașul central, pentru care Tottenham le-a plătit celor de la Genoa 30 de milioane de euro, este de departe liderul generației sale și a devenit cel mai scump fotbalist român din toate timpurile. Dintre foștii lui colegi doar șase au ajuns să joace în Liga 1.

Șase foști colegi de-ai lui Radu Drăgușin, de la U15, joacă în Superliga

Pe 16 februarie 2017, într-o zi de joi, 24 de juniori sub 15 ani intrau pentru prima dată pe porțile cantonamentului echipei naționale, de la Mogoșoaia. Toți visau la gloria sportivă.

ADVERTISEMENT

Erau puștii convocați de antrenorul Costel Enache la selecționata României U15, care tocmai se forma. Urma debutul lor ca tricolori într-o dublă amicală cu Moldova, la Piatra Neamț, 21 – 23 februarie.

Radu Drăgușin a fost căpitan de echipă de la prima selecție

În lot s-a aflat și Radu Drăgușin, fundaș central de la Regal Sport București, cu o statură impresionantă, 1,90 metri înălțime. El a fost căpitan de echipă de la primul joc și a jucat toate minutele în ambele partide.

ADVERTISEMENT

Radu a făcut pereche la marcaj cu Vlad Mocioacă (CSM Râmnicu Vâlcea), în primul meci (1-1), și cu Andrei Dicu (FCSB), în cel de-al doilea (3-0).  Ambii foști colegi cochetează astăzi cu ligile inferioare.

Antrenorul Costel Enache a rememorat pentru FANATIK cum a ajuns Radu Drăgușin să fie selecționat: ”Atunci s-a format lotul U15. Până să fie alcătuit lotul final s-a mai făcut un trial la Tărlungeni, unde au participat circa 100 de juniori.

ADVERTISEMENT

În urma voturilor referenților zonali s-a făcut o listă de 30 de jucători evidențiați. Radu Drăgușin era în capul listei de fundași centrali dreapta. A avut cele mai multe nominalizări”.

Radu Dragusin junior U15
Radu Drăgușin a fost căpitanul selecționatei României U15 încă de la primele meciuri amicale cu Moldova U15 FOTO: FRF

Radu Drăgușin a jucat cu două coaste rupte: ”Nu am vrut să vadă adversarul că sufăr”

Costel Enache își mai amintește că Radu Drăgușin, care ar putea debuta duminică la Tottenham, și-a arătat calitățile încă de la primele acțiuni ca junior tricolor:

ADVERTISEMENT

”N-a rupt nimeni norii de la început, dar s-a văzut că erau doi-trei jucători care aveau potențial, iar Radu Drăgușin era unul dintre ei. Cel mai mult m-a impresionat mentalitatea lui Drăgușin. Și vă dau un exemplu elocvent.

Sorin Colceag, care era selecționer la lotul Under 16, avea probleme centrul apărării și trebuia să meargă la un turneu în Olanda. Ca selecționer U15 colaboram cu antrenorul de la lotul U16 și l-am recomandat pe Radu. Sorin era reticent, spunea că e diferență mare între juniorii de 15 ani și cei de 16 ani. Până la urmă l-a luat”.

Costel Enache a continuat: ”La un meci cu Norvegia, spre finalul primei reprize, Drăgușin s-a ciocnit violent cu un atacant. Ambii au căzut pe spate și au rămas întânși pe gazon. Toată lumea s-a speriat.

Am intrat imediat pe teren. Până am ajuns lângă ei, Drăgușin s-a ridicat în picioare, și-a aranjat părul și bentița și stătea în dreptul norvegianului care primea îngrijiri medicale pe gazon.

Radu a mai jucat două minute până s-a terminat repriza, iar la pauză ne-a spus că nu se simte bine, că nu poate respira din cauza acelei ciocniri. Avea două coaste rupte

Când l-am întrebat de ce nu a cerut schimbare imediat mi-a spus: ”Nu am vrut să vadă adversarul că sufăr!”. Atunci m-am convins și mai mult că are o mentalitate de campion. Acum este un adevărat taur. Este impresionantă dezvoltarea lui fizică din Italia”.

Radu Drăgușin este un băiat inteligent, era plăcut în grup, cu o mentalitate peste vârsta lui. Încă de la 15 ani avea aură de campion. Nu vorbea mult, dar când spunea ceva își alegea bine cuvintele. Îi plăcea să fie mereu primul la orice activitate, dar fără să fie arogant” – Costel Enache, ex-selecționer România U15

Cei mai reprezentativi foști colegi de-ai lui Radu Drăgușin, de la U15

Sita a cernut mult din jucătorii care au fost colegi cu Radu Drăgușin, în urmă cu șapte ani, la prima selecție de la naționala României U15. Șase dintre ei au atins nivelul Ligii 1 din România. Aceștia sunt:

  • Răzvan Sava (CFR Cluj, portar)
  • Constantin Grameni (Farul, mijlocaș central)
  • Ștefan Pănoiu (Rapid, extremă dreapta)
  • Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova, mijlocaș ofensiv)
  • Ahmed Bani (Dinamo București, mijlocaș ofensiv)
  • Cătălin Cârjan (Rapid, mijlocaș central)

Darius Grosu cochetează și el cu Farul, dar deocamdată nu a debutat în Superliga, Gică Hagi l-a folosit doar în Cupa României.

Ceilalți s-au pierdut prin negura eșaloanelor inferioare, patru sunt prin Liga 2, trei în Liga 3, de restul nu se mai știe. Mulți s-au și lăsat de fotbal.

Cazul lui Rareș Cristea, fost atacant la Universitatea Craiova, devenit celebru după ce a renunțat la fotbal și a participat, în 2021, la reality show-ul ”Puterea Dragostei”, de la Kanal D.

Rareș Cristea, fost coleg cu Radu Drăgușin la lotul U15, a devenit celebru la ”Puterea dragostei”

Contactat de FANATIK, fostul internațional de juniori Rareș Cristea a povestit:

”Îmi amintesc foarte vag despre Drăgușin. Țin minte însă că avea un fizic impunător, de fundaș central, și era un băiat cu mult bun simț! Probabil că, eu fiind atacant m-am intersectat cu el în timpul antrenamentelor. Nu mai țin minte cum au fost duelurile cu el.

Acțiunea aceea din februarie 2017 a fost prima și ultima mea convocare la loturile de juniori. Am jucat în Liga 2, la Pandurii, dar m-am lăsat de fotbal la 21 de ani, de la Ceahlăul Piatra Neamț, din cauza deselor accidentări.

Șansa și ghinionul au un rol important. Cred că puteam ajunge un fotbalist decent la Liga 1. În perioada junioratului cel mai important este să profiți de fiecare șansă care ți se acordă, să fii profesionist.

Dacă aș fi avut mintea de acum, altfel aș fi gestionat cariera. Asta e viața. Nu ne putem îndeplini toate visele. Pentru un junior este important să fie susținut de familie și îndrumat cum trebuie de un impresar, așa cum a fost Drăgușin”.

Rares Cristea reality show Puterea Dragostei
Fostul atacant Rareș Cristea a participat la reality show-ul ”Puterea dragostei”

În timp ce Radu Drăgușin a ajuns printre stelele fotbalului, Rareș Cristea și-a deschis o cafenea în Craiova și continuă să privească fotbalul ca un spectator. ”Mă bucur pentru Drăgușin, cum mă bucur și pentru Mihăilă, cu care am jucat la juniorii Universității Craiova, și pentru toți foștii mei colegi care au ajuns la un nivel ridicat în fotbal. Îmi place cum joacă Drăgușin. Cred că i se potrivește campionatul Angliei”.

Fostul coleg al lui Radu Drăgușin a dezvăluit experianța trăită ca participant la reality show-ul ”Puterea Dragostei”:

”A fost o experiență de viață. Am ajuns acolo dintr-o întâmplare. Cineva din familie m-a înscris. Era la finalul pandemiei. Am plecat repede din emisiune, pentru că nu m-am acomodat cu restricțiile”.

Evoluția celor 24 de juniori convocați, în 2017, la prima acțiune a selecționatei României U15

Portari

Răzvan Sava (LPS Banatul Timișoara)
Club actual: CFR Cluj (Superliga)
A mai jucat la: Pro Sesto (Serie D), Juventus Torino U17, Pescara Primavera, Lecce Primavera, AC Torino U19
Lot național: România U21
Cota de piață: 1 mil. euro

Dragoș Horeboiu (CN Dinicu Golescu)
Club actual: FC Buzău (Liga 2)
A mai jucat la: Dinamo U19, Muscelul Câmpulung Elite
Lot național: România U16
Cota de piață: 10.000 euro

Roberto Chirilă (Dacia Brăila)
Club actual: –
A mai jucat la: –
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Fundași

Darius Grosu (Academia Hagi)
Club actual: Farul (Superliga)
A mai jucat la: Metaloglobus
Lot național: România U20
Cota de piață: 150.000 euro

Darius Badea (Dinamik Craiova)
Club actual: –
A mai jucat la: Univ. Craiova U19
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Radu Drăgușin (Regal Sport București)
Club actual: Tottenham (Premier League)
A mai jucat la: Juventus Torino, Sampdoria, Salernitana, Genoa
Lot național: România A
Cota de piață: 20 mil. euro

Vlad Mocioacă (CSM Rm. Vâlcea)
Club actual: CSM Alexandria (Liga 3)
A mai jucat la: Rapid U19, Sportul Snagov, Dăești, Flacăra Horezu
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Mihai Stan (Dinamik Craiova)
Club actual: –
A mai jucat la:
Lot național: România U17
Cota de piață: –

Andrei Dicu (FCSB)
Club actual: –
A mai jucat la: Sport Team București, Gloria Bistrița 2018
Lot național: România U17
Cota de piață: –

Alexandru Crivac (ACS Dănuț Coman)
Club actual: Progresul Spartac (Liga 2)
A mai jucat la: Farul, FC Argeș, Rapid
Lot național: România U17
Cota de piață: 25.000 euro

Victor Trucă (Academia Hagi)
Club actual: –
A mai jucat la: Academia Hagi, FCSB II, Unirea Slobozia, Unirea Constanța, FC Brașov
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Luca Florică (Regal Sport București)
Club actual: CS Tunari (Liga 2)
A mai jucat la: Amiens U19, FC Hermannstadt, Rapid, Academica Clinceni, Progresul Spartac, FC Brașov
Lot național: România U17
Cota de piață: 50.000 euro

Mijlocași

Alexandru Sima (FC Dani Coman)
Club actual: Farul (Superliga)
A mai jucat la: CS Tunari, Turris Oltul, CSM Reșița, CSA Steaua
Lot național: România U20
Cota de piață: 50.000 euro

Radu Pocol (Academia Hagi)
Club actual: –
A mai jucat la: Unirea Slobozia, Viitorul II, Alba Iulia, Someșul Dej, Farul II
Lot național: România
Cota de piață: –

Constantin Grameni (Academia Hagi)
Club actual: Farul (Superliga)
A mai jucat la: Viitorul
Lot național: România U21
Cota de piață: 2 mil. euro

Ioan Borcea (Dinamo București)
Club actual: CS Tunari (Liga 2)
A mai jucat la: CS Dinamo U17
Lot național: România U19
Cota de piață: 100.000 euro

Ștefan Pănoiu (Hidro Rm. Vâlcea)
Club actual: Rapid (Superliga)
A mai jucat la: Rapid U19
Lot național: România U21
Cota de piață: 450.000 euro

Ștefan Baiaram (CSU Craiova)
Club actual: Univ. Craiova (Superliga)
A mai jucat la: CSU Craiova U19
Lot național: România U21
Cota de piață:800.000 euro

Ahmed Bani (Dinamo București)
Club actual: Dinamo (Superliga)
A mai jucat la: Dinamo U19
Lot național: România U20
Cota de piață: 300.000 euro

Alexandru Păvăluc (CSMS Iași)
Club actual: –
A mai jucat la: –
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Antonio Dumitrescu (Juniorul București)
Club actual: Gloria Băneasa (Liga 3)
A mai jucat la: Academia Hagi, Rapid II, FCSB II
Lot național: România U15
Cota de piață: –

Atacanți

Cătălin Cârjan (Viitorul Domnești)
Club actual: Rapid (Superliga)
A mai jucat la: Arsenal Londra U18-U21
Lot național: România
Cota de piață: 400.000 euro

Rareș Cristea (CSU Craiova)
Club actual: –
A mai jucat la: Pandurii Târgu-Jiu, Ceahlăul
Lot național: România
Cota de piață: –

Andrei Iana (Hidro Rm. Vâlcea)
Club actual: CSM Deva (Liga 3)
A mai jucat la: FCSB U19, CSU Craiova II, CSM Slatina, CSM Reșița, Academica Clinceni
Lot național: România U16
Cota de piață: 10.000 euro

 

ADVERTISEMENT