Sport

Ce șanse are Simona Halep să scape de suspendare. Toate culisele procesului de la TAS

Simona Halep a pledat nevinovată la TAS și s-a întors încrezătoare acasă, după cele trei zile de audieri de la Lausanne. FANATIK a aflat toate culisele procesului
10.02.2024 | 16:38
Ce sanse are Simona Halep sa scape de suspendare Toate culisele procesului de la TAS
Simona Halep a pledat nevinovată la TAS și s-a întors încrezătoare acasă, după cele trei zile de audieri de la Lausanne FOTO: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toată lumea încearcă să afle ce șanse are Simona Halep să scape de suspendare. FANATIK a aflat toate culisele procesului de la TAS, derulat timp de trei zile, între 7 și 9 februarie 2024. Campioana de la Roland Garros și Wimbledon se așteaptă ca judecătorii să-i admită recurs făcut împotriva suspendării de 4 ani din tenis pentru dopaj. Halep (32 de ani) a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022.

Ce șanse are Simona Halep să scape de suspendare. Rolul secret al juristului elvețian Claude Ramoni

”Nu pot să vă spun absolut nimic despre ce a fost la audiere. Dar pot să spun că audierea aceasta mi-a dat şansa să îmi prezint apărarea şi vreau să vă spun că încrederea mea este intactă referitoare la adevăr. Şi sunt foarte încrezătoare că adevărul va ieşi la iveală şi se va demonstra că nu am avut intenţia de a mă dopa vreodată şi nici nu m-am dopat vreodată”, a declarat Simona Halep, vineri, 9 februarie, la finalul audierilor.

ADVERTISEMENT

La puțin timp, tenismena și-a completat declarația cu un mesaj pe Instagram: ”Trei zile intense pentru a-mi demonstra nevinovăția. Vreau să le mulțumesc în special lui Howard, Claude și Bogdan pentru minunata muncă pe care au depus-o”, a scris Halep, care a revenit în țară sâmbătă dimineață.

Sportiva din Constanța se referă la avocații săi, Howard Jacobs și Bogdan Stoica, precum și la juristul elvețian Claude Ramoni, cooptat de Simona la recomandarea americanului Howard Jacobs.

ADVERTISEMENT

Claude Ramoni este specialist în litigii comerciale și sport și a fondat firma “Libra Law” în care este asociat cu spaniolul Jorge Ibbarola, recunoscut ca un personaj cu foarte multe conexiuni la TAS. Ibbarola le-a reprezentat pe FCSB, CFR Cluj, dar și pe fostul halterofil Nicu Vlad în procesele de la TAS.

ITIA a insistat pentru majorarea suspendării Simonei Halep, la 6 ani

E greu de anticipat un verdict pentru Simona Halep. Lucrurile sunt foarte complicate pentru Simona. Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA), cea care a suspendat-o pe Halep, a adus la audieri numai experți de top, de la cele mai bune laboratoare.

ADVERTISEMENT

Aceștia au încercat să demonstreze științific că substanța interzisă roxadustat, la care Simona a fost depistată pozitiv la US Open 2022, nu a ajuns întâmplător în organismul jucătoarei, prin contaminarea acelui supliment cu colagen Keto MCT Schinoussa. Specialiștii chemați să susțină cauza ITIA au prezentat în cele mai mici detalii ce înseamnă o contaminare și cum se raportează.

Cei de la ITIA insită pe faptul că Simona nu a dezvăluit suplimentul Keto MCT în Formularul de Control Antidoping (DCF) pentru testul ei de urină de la 29 august 2022, și nu a menționat informația nici la interviul din 26 octombrie 2022 cu ITIA.

ADVERTISEMENT
  • 856 de euro a costat pachetul de suplimente nutritive cumpărat de Candice Gohier, de la Custom Food Packaging, în numele Academiei Mouratoglou, pentru Simona Halep

Din informațiile FANATIK, s-a insistat din nou pe circumstanțe agravante în ceea ce o privește pe Simona Halep. Asta înseamnă că, potrivit Codului Mondial Antidoping, dacă se demonstrează că Simona a utilizat cu intenție roxadustat, pentru creșterea performanței, atunci sancțiunea pentru abaterile care implică substanțe nespecifice poate crește cu până la doi ani. În acest moment, Halep este suspendată până la 6 octombrie 2026!

Cei de la ITIA au invocat circumstanţe agravante și în primă instanță, la tribunalul independent ”Sports Resolutions”. Atunci, Simona a fost acuzată de “dopaj sistematic şi sofisticat”, stimulare sanguină între martie şi septembrie 2022, perioadă în care sportiva a participat la Wimbledon şi US Open. Problemele sanguine au fost semnalate de ”nereguli” în datele paşaportului său biologic. Tribunalul a respins circumstanţele agravante şi a încadrat-o pe Simona Halep la o suspendare de patru ani.

Oamenii lui Mouratoglou s-au încurcat în declarații

Din informațiile FANATIK, sancțiunile pot fi extinse și către persoanele care erau în staff-ul Simonei Halep și i-au recomandat acel supliment de colagen controversat. E vorba de despre antrenorul Patrick Mouratoglou și fizioterapeutul Candice Gohier, ambii audiați la TAS. Potrivit normelor WADA, cei doi riscă să fie încadrați la ”complicitate la încălcarea reglementărilor antidoping”. În plus, Candice Gohier poate intra și la ”administrarea unui supliment cu substanțe interzise”.

Surse din lumea tenisului, care cunosc bine cazul, susțin că un rol important în a demonstra nevinovăția Simonei și lipsa de intenție de a se dopa l-a avut fizioterapeuta Candice Gohier. Ea a făcut comanda pe banii academiei Mouratoglou pentru achiziția suplimentelor de la compania canadiană Quantum Nutrition Inc.
Tot Gohier a preparat suplimentele trimise Simonei la New York, de compania care „a amestecat, a umplut, a sigilat și a ambalat” produsul contaminat Keto MCT.

FANATIK a aflat că Patrick Mouratoglou și oamenii lui audiați de TAS s-au cam încurcat în declarații. În documentele depuse la TAS se specifică faptul că analizele din laboratoarele acreditate nu au confirmat contaminarea suplimentului administrat Simonei Halep, precum și faptul că firma canadiană a distribuit și altor sportivi suplimentul respectiv și nu au existat alte cazuri de dopaj.

Avocatul american a folosit strategia prin care a reușit să-i reducă suspendarea Mariei Sharapova

De altfel, aceleași surse susțin că avocatul american Howard Jacobs a recurs în apărarea Simonei Halep, la Lausanne, la aceeși strategie pe baza careia a obtinut o reducere de 9 luni pentru Maria Sharapova, de la 2 ani suspendare la 15 luni: delegarea responsabilității către staff ! De altfel, de la Lausanne a răzbătut informația că fostul antrenor al Simonei, Patrick Mouratoglou și-a asumat responsabilitatea pentru testul pozitiv de dopaj al româncei.

Pe de altă parte, cei trei avocații și alți șase experți farmacologi, toxicologi si biochimisti angajati de Simona Halep, au avut șansa să dovedească faptul că substanţa interzisă găsită în corpul ei (0.2 nanograme/mililitru de roxadustat) a provenit doar din Keto MCT nu și dintr-o a doua sursă, asa cum Agentia Internațională de Integritate a Tenisului a continuat să susțină cu probe știintific argumentate și la Lausanne.

TAS urmează să comunice sentința în câteva săptămâni. ”Părțile au fost informate că, în prezent, Comisia TAS însărcinată cu acest caz va delibera și întocmi hotărârea arbitrală care să conțină decizia și motivarea acesteia. Nu a fost anunțată o dată anume în ceea ce privește notificarea deciziei finale”, a anunțat TAS, vineri, după încheierea audierilor.

Experții avertizează: ”Suplimentul conținea arsenic, cadmiu, mercur”

Specialiștii antidoping consultați de FANATIK arată acuzator spre staff-ul Simonei Halep, dar și către sportivă: ”Toată lumea știe că pentru orice fel de suplimente este nevoie de un certificat antidoping, o analiză, iar Simona și staff-ul ei nu au făcut acest lucru. Greu de înțeles de ce, în condițiile în care WADA, dar și ANAD au atenționări pe site pentru riscul consumului de suplimente. Nu există scuza: am citit prospectul și era în regulă”.

De aici, a apărut și o nelămurire pe care experții au adus-o în discuție: ”De unde știa echipa Simonei că are nevoie de colagen fără analize?”.

Această teorie este susținută și de vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu. ”Când ajungi la acest nivel și știi să sunt cu ochii pe tine, pentru că sunt foarte mulți bani în joc, nu e doar etică, nu iei orice. Nu înghiți orice ca șobolanul! Nu-mi poți permite doar pentru că nu scrie nimic îndoielnic pe etichetă. Verifici!

Nu poți pleca de la ideea că toți sunt de bună credință. Sau că se pricep. Sau că știu de unde vine suplimentul. E un habarnism. E amatorism, e improvizație. Mai ales că Simona nu mai are 16 ani. Știi că te expui, știi că dacă pici într-o astfel de groapă te duci…”, a declarat Victor Voicu, pentru iAM Sport.

În toată acestă vâltoare de informații creată în jurul procesului Simonei Halep la TAS circulă o variantă absolut halucinantă, potrivit căreia suplimentul de colagen controversat, administrat jucătoarei noastre de staff-ul lui Patrick Mouratoglou, ar fi conținut arsenic, cadmiu, mercur. ”Metale grele” toxice pentru organismul uman. Simona Halep a declarat că a folosit Keto MCT timp de 5 zile, între 23 și 28 august 2023, cu pauză pe 24 august.

Ce medicamente a declarat Simona Halep în formularul doping de la US Open 2022

„Halo” și „Schinoussa recovery-drink” sunt două dintre cele trei suplimente recomandate de echipa Mouratoglou și declarate pe formularul doping completat de Halep la US Open 2022. A omis ”Keto MCT”, exact colagenul din pește, cu inulină, vitamina C și cu trigliceride din ulei de cocos dovedit, ulterior, a fi contaminat cu roxadustat.

Înainte de a da proba de urină identificată cu codul 1084535, colectată pe 29 august 2022, la orele 17:51 de la New York, Simona a scris că utilizează un anti-concepțional Karissa, aciclovir – împotriva herpersului, naproxen – contra inflamațiilor articulare, omez – folosit pentru reflux gastro-esofagian.

Potrivit informațiilor, în mostra de 90 de mililitri de urină a fost depistată 0,2 nanograme pe mililitru de roxadustat. Specialiștii care susțin cauza Simonei susțin că asta însemnă o concentrație de 10.000 de ori mai mică decât în cazul în care Halep ar fi luat o singură pastilă de “Evrenzo”, medicament care conține substanța activă catalogată ca doping.

WADA: Toţi sportivii şi întregul personal asistent al sportivului pot fi sancţionaţi

Potrivit Agenției Mondiale Antidoping (WADA), sportivul este întotdeauna responsabil pentru prezenţa oricărei substanţe interzise în corpul său, chiar dacă substanţa interzisă a fost utilizată din greşeală sau chiar dacă altcineva i-a furnizat substanţa prezentând-o drept sigură.

WADA menționează că, acest aspect este cunoscut drept principiul răspunderii obiective. În cazul în care sportivul nu este 100% sigur de ingredientele sau de statutul unei substanţe – nu ar trebui să o consume înainte de a consulta Lista de substanţe interzise sau înainte de a se adresa Federaţiei Internaţionale (IF) sau Organizaţiei Naţionale Antidoping (NADO).

ADVERTISEMENT