Sport

Ce şanse la medalii are România la Jocurile Olimpice de la Paris! Sportivii care pot urca pe podium

Jocurile Olimpice de la Paris se desfăşoară între 26 iulie şi 11 august. România are speranţe la mai mult de un titlu olimpic, cât s-a câştigat la ultimele două ediţii. Care sunt sportivii cu cele mai mari şanse.
01.01.2024 | 16:58
Ce sanse la medalii are Romania la Jocurile Olimpice de la Paris Sportivii care pot urca pe podium
Ce şanse la medalii are România la Jocurile Olimpice de la Paris! Sportivii care pot urca pe podium. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anul 2024 este unul olimpic. A venit rândul Parisului să găzduiască cel mai mare eveniment sportiv din lume, între 26 iulie şi 11 august. România nu a strălucit la ultimele ediţii, dar speră ca numărul de medalii să fie mai mare.

Ce şanse la medalii are România la Jocurile Olimpice de la Paris!

La început de 2024, România are 61 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice. Iar unul dintre obiectivele anunţate de Elisabeta Lipă, şefa Asociaţiei Naţionale pentru Sport, este obţinerea a cel puţin două titluri olimpice, unul mai mult decât la ediţiile de la Tokyo şi Rio de Janeiro.

ADVERTISEMENT

Rezultatele de anul trecut nu sunt neapărat încurajatoare. Au fost obţinute 7 medalii la Campionatele Mondiale în disciplinele olimpice, două de aur, două de argint şi trei de bronz. În competiţiile continentale, România a obţinut 14 medalii în probe olimpice.

Dar care sunt sportivii care ne pot aduce medalii la Paris? FANATIK vă prezintă sportivii care pot obţine gloria la Jocurile Olimpice, cele mai mari şanse la medalii fiind la canotaj, care reprezintă şi cel mai important contingent al delegaţiei.

ADVERTISEMENT

Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, favorite să îşi păstreze aurul olimpic!

Federaţia Română de Canotaj şi-a asumat câştigarea a trei medalii la Jocurile Olimpice, dintre care una de aur. Favorite la primul loc sunt Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, campioanele olimpice, europene şi mondiale en-titre la dublu vâsle. Cele două sportive au prima şansă să îşi apere aurul de la Tokyo.

La canotaj putem spera la medalii şi în probele de 8+1 feminin, dublu rame feminin, dar şi dublu vâsle masculin, categoria uşoară. Deocamdată echipajele nu sunt definitivate, dar România are 11 echipaje calificate.

ADVERTISEMENT

David Popovici, starul României la Paris

David Popovici este starul României la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Dublul campion mondial la 100 şi 200 de metri liber a avut un an 2023 dificil, dar toată lumea speră ca vârful de formă să fie atins la Paris. De altfel, Federaţia şi-a asumat câştigarea unei medalii prin David Popovici.

Alături de Popovici, s-a calificat la Paris şi Vlad Stancu. La JO de la Paris, săriturile în apă de la mare înălţime devin probă olimpică, iar acolo îi avem pe Constantin Popovici (campion mondial) şi Cătălin Petru Preda (vicecampion mondial), cu şanse la medalii.

ADVERTISEMENT

Alina Rotaru a obţinut bronzul la Campionatele Mondiale de atletism şi visul este să câştige o medalie olimpică. Locul trei de la Berlin îi dă mari speranţe atletei, care are şansa la vară să scrie istorie la Paris.

Lăcrămioara Perijoc este calificată în probele de box de la Jocurile Olimpice. Acolo ar putea să se califice şi Claudia Nechita sau Cosmin Gîrleanu, iar obiectivul este obţinerea unei medalii în probele de box.

Cătălin Chirilă, pe urmele lui Ivan Patzaichin?!

Cătălin Chirilă reprezintă o mare speranţă la kaiac-canoe. Campion mondial la C1 500 de metri şi vicecampion mondial la C1 1000 de metri, Chirilă are toate şansele să dea lovitura la Paris şi este favorit chiar la aur. Spre deosebire de alte competiţii, doar proba de C1 1000 de metri este probă olimpică.

Vlad Dascălu ar putea scrie istorie pentru România. Campion european în proba de cross-country la mountain bike, Dascălu poate da lovitura şi la Jocurile Olimpice şi să aducă o medalie în ciclism.

România revine la Jocurile Olimpice în proba de haltere. Şi avem şanse reale la medalii prin Mihaela Cambei sau Loredana Toma. Cele două sportive sunt ca şi calificate şi au valoarea de a urca pe podiumul olimpic.

Aşteptări de 13 medalii de la o delegaţie de 140 de sportivi

Speranţe la medalii avem şi de la scrimă prin Iulian Teodosiu, dar şi la tenis de masă, acolo unde sunt calificaţi: Elizabeta Samara, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, precum și echipa feminină a României. Laura Ilie sau Roxana Sidi pot intra în cursa pentru medalii la tir sportiv dacă vor obţine calificarea.

La ultimele două ediţii ale Jocurilor Olimpice, România a obţinut patru medalii, doar câte una de aur. La Paris aşteptările sunt mai mari şi prognozele optimiste sunt obţinerea a 13 medalii şi calificarea a peste 140 de sportivi.

Cei 61 de sportivi români care au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice: 

  • Înot: David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • Box: Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • Atletism: Delvine Relin Meringor, Joan Chelimo Melly (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m)
  • Canotaj: 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • Caiac-canoe: Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • Gimnastică artistică: echipa feminină, Andrei Muntean
  • Gimnastică ritmică: Annaliese Drăgan (individual compus)

“Sportul românesc nu stă foarte rău, față de ceilalți ani, când medaliile înaintea Jocurilor Olimpice nu au fost atât de multe. Medalie la Mondiale, care îți spun exact cam pe unde vei sta la Jocurile Olimpice. Am terminat ultima ediție cu o medalie de aur. Ne-am dori să avem două, trei medalii de aur, ca să urcăm în clasament, pentru că am coborât foarte jos”, Elisabeta Lipă 

  • 4 medalii a obţinut România la Jocurile Olimpice de la Toyko
  • 53 de medalii a câştigat România la JO 1984, record istoric pentru ţara noastră
ADVERTISEMENT