News

Ce spune Piedone despre tragedia de la Colectiv și condamnarea lui: ”Ei aveau nevoie de trofee”

Cristian Popescu Piedone a vorbit, în podcastul făcut de Ameri Nasrin, despre tragedia de la Colectiv de acum aproape șapte ani și despre rolul lui în ceea ce s-a întâmplat.
05.04.2022 | 21:15
Ce spune Piedone despre tragedia de la Colectiv si condamnarea lui Ei aveau nevoie de trofee
Cristian Popescu Piedone a vorbit despre tragedia de la Colectiv în podcastul Ameritat cu Nasrin / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Podcastul Ameritat cu Nasrin îl aduce pe Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Sectorului 5 al Capitalei, fost edil al Sectorului 4, în zona unei discuții dificile. O discuție despre Colectiv, despre tragedia care a avut loc acum aproape șapte ani, pe 30 octombrie 2015.

Ce spune Piedone despre tragedia care a avut loc la Colectiv

Primul invitat al podcastului Ameritat cu Nasrin este Cristian Popescu Piedone, cel care, la data tragediei din Colectiv, era primarul Sectorului 4. Incendiul care a provocat 64 de decese, demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului României și cea a edilului, este, acum, subiectul unui dosar a cărui sentință este așteptată pe data de 15 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

Piedone a fost fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar acum așteaptă o decizie definitivă în dosar, sperând să fie achitat și susținând că este complet nevinovat pentru ceea ce s-a întâmplat și că, de fapt, este o victimă ”trofeu” a sistemului judiciar.

De altfel, Piedone a recunoscut, în podcastul lui Ameri Nasrin, că popularitatea de care se bucura să la baza condamnării sale în dosarul Colectiv. ”Singurul moment în viață în care am regretat că am fost Piedone a fost acela cu tragedia (de la Colectiv, n. red.) în care și astăzi îmi duc crucea.

ADVERTISEMENT

Și, o spun cu toată responsabilitatea, sunt nevinovat. Atunci mi-am dat seama că notorietatea (nu e bună, n. red.), pentru că ei aveau nevoie de trofee, aveau nevoie de PR-uri, că degeaba s-a întâmplat, că s-au întâmplat multe, după aceea”, susține Cristian Popescu Piedone în podcastul Ameritat cu Nasrin.

Piedone susține că era ”vânat”: ”Renumele poate să fie un mare taler în evoluția care deranjează”

Cristian Popescu Piedone a dezvăluit în podcastul lui Nasrin că, de-a lungul timpului, a fost ”vânat” din cauza faptului că avea o popularitate ridicată. Iar tragedia de la Colectiv a fost prilejul perfect pentru ca el să fie îndepărtat.

ADVERTISEMENT

”Dacă nu te cheamă și nu ești brand, poți să fii Gică de la gaze, nu interesează pe nimeni. Poate să ia foc, poate să se întâmple orice. Și am închis subiectul ăsta. Dar atunci mi-a părut rău, renumele poate să fie un mare taler în evoluția care deranjează pe mulți alții mai ales că nu am avut stăpân niciodată”, a mai spus Piedone pentru sursa citată.

Piedone, mărturisiri despre momentele de disperare: ”Aș fi vrut să îmi pun capăt chinului”

Fostul primar al Sectorului 4, actual la 5, a recunoscut că, după tragedia de la Colectiv, a trecut prin momente grele. Întrebat de Ameri Nasrin dacă se teme de moarte, Piedone a mărturisit că a trecut peste această frică.

ADVERTISEMENT

”De multe ori, în chinurile prin care am trecut în ultima perioadă chiar mi-am dorit-o. Și o spun cu sinceritate, aș fi vrut să îmi pun capăt chinului. Domnule, eu astăzi mă aflu într-un purgatoriu. Nu sunt nici în rai, nici în iad, sunt ca într-o gară. Trec trenurile, ușile închise. Mai și opresc, dar nu sunt uși. E foarte complicat.

Cel mai dureros este să te duci acasă și să mimezi zâmbetul pentru nepoți, să nu arăți suferință și să nu le transmiți emoții. Și nu mai pot juca teatrul ăsta. Nu mai pot! Am plâns…”, mărturisește Piedone în podcastul vedetei TV.

Cristian Popescu Piedone, despre ce a trăit de-a lungul vieții: ”Nu te război cu trecutul”

În discuția pe care o are cu Ameri Nasrin, Cristian Popescu Piedone a explicat și cum s-a schimbat felul în care vede viața. ”Trecutul nu există, prezentul este cel pe care îl trăim astăzi, iar mâine este ziua lui Dumnezeu. (…)

Nu te uita în trecut, că nu îți rezolvi trecutul, nu te dușmăni cu trecutul pentru că dacă te întorci în trecut sau să te ”bați” cu el înseamnă să îți arzi prezentul. Câștigi cu trecutul, poate câștigi, în multe cazuri, dar să ți-l dea cineva înapoi, niciodată! Ai o satisfacție, un orgoliu? Nu!”, spune Cristian Popescu Piedone în podcastul Ameritat cu Nasrin.

Tragedia de la Colectiv a provocat 64 de decese

Tragedia de la Colectiv de pe 30 octombrie 2015 a fost cel mai distrugător incendiu din România postcomunistă. În timpul concertului formației Goodbye to Gravity, din cauza artificiilor, a luat foc clubul, iar incendiul s-a răspândit cu  viteză uluitoare.

Incendiul s-a soldat cu 64 de decese, zeci de oameni rămași mutilați, iar acum, la mai bine de șase ani de la evenimente, urmașii celor decedați și victimele tragediei așteaptă o decizie a instanței în ceea ce privește vinovații pentru ceea ce s-a întâmplat.

Clubul funcționa într-o hală veche din fosta clădire a fabricii Pionierul din Sectorul 4 al Capitalei. Tragedia produsă acolo a fost amplificată de faptul că era capitonat cu burete pentru antifonare, un material foarte inflamabil, și avea o singură ieșire, o ușă mică.

Cristian Popescu Piedone așteaptă sentința definitivă în dosarul Colectiv! A fost condamnat în primă instanță

Pe 15 aprilie 2022 este stabilit termenul pentru pronunțarea unei sentințe definitive de către magistrații de la Curtea de Apel București, după amânări succesive. În prima instanță, sentința dată de Tribunalul București a fost emisă pe 16 decembrie 2019 și l-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone la opt ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

La acea vreme, cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost condamnați la câte 11 ani și 8 luni de închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În prima instanță au fost condamnați și pirotehniștii și patroana firmei de artificii (care a decedat între timp), pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti care au verificat clubul Colectiv, șefa serviciului de autorizări de la Primăria Sectorului 4 și alți funcționari responsabili.

Cei condamnați trebuie să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din Colectiv.

ADVERTISEMENT