Sport

Cea mai nouă “şmecherie” pe care au găsit-o cluburile ca să nu achite datoriile. E legală şi e un pericol pentru sezonul viitor din SuperLiga

Cluburile care acumulează datorii pe care nu le pot plăti au descoperit un nou truc legal după insolvenţa la care au apelat mulţi din campionatul nostru
05.03.2024 | 22:37
Cea mai noua smecherie pe care au gasito cluburile ca sa nu achite datoriile E legala si e un pericol pentru sezonul viitor din SuperLiga
Cea mai nouă "şmecherie" pe care au găsit-o cluburile ca să nu achite datoriile
ADVERTISEMENT

Ce faci dacă ajungi să ai datorii mari pe care nu le poţi stinge? Intri în insolvenţă, normal, procedura aceasta a devenit ceva obişnuit în fotbalul românesc, inclusiv cluburi imense, aşa cum sunt Dinamo, CFR Cluj şi Rapid, au trecut prin aşa ceva. Dar dacă nu mai ai dreptul la insolvenţă? Scotoceşti prin legi şi descoperi o nouă metodă care îţi îngheaţă datoriile până atunci când s-ar putea să ai destui bani şi să le plăteşti.

O şmecherie legală i-a salvat de la faliment

Concordatul preventiv e noul termen cu care trebuie să ne familiarizăm în fotbal. CS Mioveni, o formaţie clasată pe un loc de playoff în liga a doua, a apelat la concordatul preventiv şi judecătorul i-a aprobat procedura aceasta. Situaţia în care se găsesc argeşenii reprezintă o ameninţare pentru SuperLiga, din moment ce Miovenii ar putea să promoveze în vara aceasta şi să urce pe prima scenă aşa, bolnavi.

ADVERTISEMENT

Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie? Clubul din Mioveni a tot acumulat datorii mari pe care nu şi-a permis să le plătească. Societatea nu putea cere insolvenţa deoarece mai fusese într-o insolvenţă şi nu trecuseră cinci ani de atunci. Unica soluţie pentru evitarea falimentului: concordatul preventiv. Judecătorul le-a respins iniţial cererea argeşenilor, spre sfârşitul anului trecut. Clubul era pe marginea prăpastiei, la numai un pas de faliment.

Conducerea a mai făcut o încercare şi a avut succes. Pe 12 februarie anul acesta, Tribunalul Specializat Argeş a admis solicitarea lui CS Mioveni, a aprobat concordatul preventiv. Ce înseamnî asta, în mod concret? “Suspendă executarea silită a creanţelor salariale îndreptate împotriva debitorului Clubul Sportiv Mioveni pe o perioadă de maximum patru luni, respectiv până la data de 12.06.2024”, scrie în decizia judecătorească.

ADVERTISEMENT

SuperLiga e ameninţată de un nou truc

Suspendarea executării silite protejează clubul de fotbaliştii care au bani de recuperat de la Mioveni. Printre numele păgubite: Liviu Antal, Ionuţ Balaur, Adrian Scarlatache. Instanţa a stabilit, aşadar, că suspendă executarea societăţii până în iunie, adică exact până în momentul în care argeşenii s-ar putea trezi că au promovat în prima ligă. Iar dacă ei nu vor face rost de nişte bani nici până atunci, vor urca în SuperLiga şi va exista riscul să lase competiţia descompletată.

Problemele de la Mioveni au apărut şi în contextul în care principalul susţinător al echipei, primarul Ion Georgescu, a fost arestat preventiv din cauza unui dosar în care este acuzat de corupţie. El a fost prins când îi plătea 10.000 de euro şefului Poliţiei Locale Piteşti. Potrivit procurorilor, suma aceea îi era restituită şefului Poliţiei dintr-o şpagă de 30.000 de euro pe care acesta i-ar fi dat-o lui Georgescu.

ADVERTISEMENT

Scopul: fiica poliţistului să fie angajată în spitalul din Mioveni. Situaţia grea în care se găseşte clubul nu a afectat foarte tare rezultatele, care au continuat să fie unele mai bune decât au fost ale vecinilor de la FC Argeş, chiar dacă piteştenii nu au asemenea dureri de cap, ei sunt stabili economic şi plătesc salarii dintre cele mai mari din liga a doua. Miovenii se află pe locul al 5-lea, o poziţie de playoff.

Artificiul legal din cauza căruia SuperLiga ar putea conţine mai puţine echipe

Primele două clasate promovează direct în SuperLiga, următoarele două joacă baraje cu echipele aflate pe locurile 13, 14 în eşalonul de elită. Şansele de promovare ale Miovenilor sunt cu mult mai mari decât indică acum clasamentul. Primele două clasate, Şelimbăr şi Corvinul Hunedoara, nu pot promova pentru că sunt societăţi de drept public, nu de drept privat. Promovabile ar fi Unirea Slobozia şi Gloria Buzău, iar Miovenii ar merge la baraj.

ADVERTISEMENT

SuperLiga a mai fost ameninţată serios o dată, în urmă cu doi ani, atunci când Gaz Metan Mediaş şi Clinceni erau aproape să se retragă din campionat din cauza problemelor financiare. Liga Profesionistă a plătit deplasările lui Gaz Metan doar pentru ca medieşenii să continue în campionat şi să nu împuţineze numărul de meciuri pe care LPF le vânduse către televiziuni. Acele două echipe au stricat, oricum, campionatul, ele au pierdut încontinuu până la final, au mai participat doar la partide în care erau victime sigure.

  • 8 echipe din liga a doua nu au dreptul să promoveze din cauza situaţiei juridice: CSA Steaua, Reşiţa, Alexandria, Şelimbăr, Corvinul, Tunari, Slatina şi Dumbrăviţa
  • 900.000 de euro primeşte o nou-promovată din drepturi TV. Dacă vor urca în SuperLiga, Miovenii nu se vor putea descurca să achite datoriile cu suma aceasta şi să mai şi reziste un an întreg în campionat
ADVERTISEMENT