Sport

Ceață à la Cluj, în noul mandat al lui Petrescu: fără victorie, fără personalitate, Alkmaar mai iertătoare ca Rapidul

Aflată în pasă neagră în Liga 1 și cu Dan Petrescu, un antrenor amenințat cu demiterea, CFR Cluj a dezamăgit și în fața lui Alkmaar, acumulând doar un punct din trei meciuri, în Conference League
22.10.2021 | 01:00
Ceata a la Cluj in noul mandat al lui Petrescu fara victorie fara personalitate Alkmaar mai iertatoare ca Rapidul
ADVERTISEMENT

CFR Cluj e departe de „sperietoarea” care era odată, semn că olandezilor de la Alkmaar li s-a făcut, probabil, milă de „mândria Ardealului” și au penalizat-o mai puțin drastic decât a făcut-o nou-promovata în Liga 1, Rapid. Din păcate, am descoperit la descoperitorul de tactici „conservatoare în materie de rezultate” Dan Petrescu doar spiritul… conservator în tradiția eșecurilor. CFR nu mai bate pe nimeni și e nevoie de un cronicar ilustru să-i contabilizeze timpul pierdut!

De ceva vreme, echipa campioană dovedește lipsă de aplomb și mai ales de personalitate. Dacă până nu demult, metaforic vorbind, Dan Petrescu s-a dovedit a fi un semn de fericită exclamare, antrenorul hachițos, personal, interesant și aproape infinit (ca atunci când „comitea” miracole la Urziceni…) pare acum un om blazat, care transmite echipei starea sa de spirit.

ADVERTISEMENT

Înaintea jocului cu Alkmaar, ograda lui Dan Petrescu, zgâlțâită serios de ultimele cutremure din Liga 1, de eliminarea prematură din Cupa României (cursă pe care se spune că însuși antrenorul ar fi tratat-o prea lesne…) și de eșecurile din Conference League, începea să semene mai mult cu un fel de „Dracula Land”, unde fantoma lui Adrian Mutu își ascuțea colții printre uluci…

Dan Petrescu nu se regăsește, campioana „încețoșată” de lipsa rezultatelor: Se simte miros de furtună…

Potrivit surselor noastre, „Bursucul” nu va fi dat afară, cel puțin momentan, din pricina clauzei de reziliere foarte mari, semn că poate banii nu aduc mereu fericirea, dar, precum reclamele la saltea de pe vremuri, cu siguranță produc relaxarea…

ADVERTISEMENT

S-a discutat mult despre tensiunile din tabăra clujeană și mai ales s-a speculat posibilitatea ca „Bursucul” să fie înlocuit, chiar după acest meci, cu „Briliantul”, schimbul în natură, de tip medieval, fiind orchestrat, din timp, de finanțatorul Neluțu Varga, un apropiat al proaspătului plecat de la „Craiova Mitit(el)ică”. „Și totuși există iubire, și totuși există blestem”, vorba lui Adrian Păunescu, numai că în actualul mandat al lui „Super-Dan” la Cluj nu știm care parte a poemului e mai apropiată de realitate: Iubirea sau blestemul?

Într-adevăr, clujenii joacă atât de șters, de costeliv în apărare și de naiv în atac, de parcă le-ar fi făcut cineva farmece. Poate că responsabil e antrenorul, încăpățânat să meargă pe mâna „gărzii vechi”, ori poate că de vină e chiar… „garda veche”, pentru că s-a… „maturizat” prea tare și nu mai are sclipirea din trecut. Cert este că, indiferent de zvonurile schimbării, la Cluj se simte un fior de ceață, care prevestește furtuna.

ADVERTISEMENT

După ce i-a călcat „Rapidul”, campionii au scăpat de un scor sever, grație „hulitului” Bălgrădean

Proaspăt bătută de Rapid în „duelul glasului roților de tren”, CFR Cluj a dat piept cu Alkmaar, o echipă aflată în formă, după victoria cu scorul de 5-1 în fața lui Utrecht. De fapt, formația antrenată de Pascal Jansen era privită în Gruia ca favorită din toate punctele de vedere. În schimb, campioana României era, practic, „condamnată” să obțină primul succes în această competiție. Numai că doar inspirația lui Bălgrădean (hulitul orașului, după prestația cu Jablonec!) a făcut ca, la pauză, oaspeții să conducă „doar” cu 1-0.

Tensiunea este, însă, o simfonie transmisă ciudat, într-un alfabet morse, iar starea de spirit s-a văzut în teren. Campioana a trăit șters și mai ales alunecos, ca o baltă de sticlă pe care atacanții oaspeților au patinat calm, metaforic dar eficace, precum o pasă de jucărie, trimisă printre picioarele galonatului Deac, și un gol înscris, parcă pe undeva sfidător, de Karlsson, de lângă letargicul jucător al Naționalei, Cristi Manea.

ADVERTISEMENT

Pentru clujeni, înfrângerea în fața Rapidului (care venea după cinci jocuri în care nu înregistrase vreo victorie) cântărea, încă, greu. Singura bucurie a tehnicianului ardelenilor era legată de faptul că jucătorii ofensivi Alibec (rezervă timp de trei sferturi din meci), Omrani și Debeljuh se refăcuseră după problemele medicale. Petrila era singurul jucător de atac asupra prezenței căruia pluteau, încă, semne de întrebare, dar și aici lucrurile s-au lămurit, în repriza a doua. Din păcate, a fost o „lămurire” nelămurită, pe tabela de marcaj.

Dintre toți, Omrani a fost cel mai bătăios. Mereu i-au plăcut furtunile și revoltele… Dar una e să te lupți cu folos, iar alta e să cazi de pe un cal obosit.

CFR Cluj n-a căzut de pe un „cal frumos”, dar a devenit statuia inertă a fostei sale glorii

Dincolo de valoarea jucătorilor oaspeți, cotați de site-ul transfermarket.com la suma totală de 65,83 milioane de euro (față de cota de piață de numai 32,68 milioane de euro a campionilor României), Alkmaar deținea și avantajul psihologic, pentru că, așa cum anunța FANATIK, CFR-ul nu avea amintiri plăcute din întâlnirile cu batavii, fiind învinsă, în 2009, de PSV Eindhoven, în două rânduri. Acum, la Cluj, se poate vorbi despre un mic dar „virtuos” complex olandez…

Păcat că echipa lui Petrescu n-a electrocutat spațiul deloc lipsit de rutină și de blazare din meciurile anterioare, cele cu PSV, astfel că „revanșa batavă” n-a putut avea loc. Culio, neputincios și nervos, Manea, depășit de situație, și Debeljuh, lipsit de șansă (înlocuit, până la urmă cu Petrila), ne-au arătat că nimeni dinafara campionatului nostru nu prea poate avea probleme cu actualul CFR, din noua sa postură de statuie.

Chiar dacă venea dintr-un campionat incomparabil mai puternic decât Liga 1, lidera grupei nu este nicidecum un monstru de marmură, care-ți îngheață răsuflarea. Alkmaar nu e nici PSV, nici Ajax, dar inesteticele clipe ale istoriei prezente a clujenilor au făcut ca echipa lui Pascal Jansen să pară un meditator venit de la facultate să școlească niscaiva elevi de gimnaziu.

Bara lui Petrila, din final, a hăituit cu lumina lunii iluzia revenirii CFR-ului și a luminat probabilul viitor al lui Petrescu, unul „guvernat” de asigurări și nu de performanță. Cel puțin deocamdată, iar probabilul „cec în alb” ar putea însemna o șansă enormă.

ADVERTISEMENT