News

Cele mai amuzante sau penibile momente din politică în 2022. Un an dominat de liderul AUR, George Simion

Ca în fiecare an, nu au lipsit momentele amuzante sau deosebit de penibile ai căror protagoniști au fost politicienii, însă anul 2022 pare să fie aparținut lui George Simion.
26.12.2022 | 13:10
Cele mai amuzante sau penibile momente din politica in 2022 Un an dominat de liderul AUR George Simion
Virgil Bob, George Simion și Petre Daea, protagoniștii unor momente penibile/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Umorul, de obicei involuntar, este o constantă a activității politicienilor, la fel și lipsa ridicolului, iar evenimentele care să confirme acest lucru nu au lipsit nici în anul 2022. În acest an, protagonistul cel mai frecvent al unor asemenea evenimente a fost președintele AUR, însă clasamentul este completat cu ministrul Agriculturii Petre Daea și senatorul USR care a dat cu telefonul în capul unui mesean la o petrecere.

„Ospitalitate” moldovenească pentru George Simion

George Simion a fost, de data aceasta involuntar, protagonistul unui incidente la manifestările de Ziua Unirii, 24 ianuarie, care au avut loc la Iași. Unul dintre participanți i-a aruncat cerneală în față, o modalitate de protest la adresa politicienilor destul de uzitată în mai multe părți ale lumii.

ADVERTISEMENT

Consider că acest gest a fost o lecţie din partea poporului, din partea oamenilor care reprezintă aceleaşi principii ca şi mine. Simion mi se pare lipsit de principii. Am nişte principii pe care George Simion încearcă să le calce în picioare, manipulează societatea în direcţia în care vrea numai el”, a afirmat ulterior atacatorul, într-un interviu pentru Ziarul de Iași.

Bărbatul a susținut că, după ce a aruncat cu cerneală, a fost lovit de susținătorii AUR prezenți la eveniment, fiind salvat de intervenția polițiștilor care l-au scos din mulțime și apoi l-a amendat. „Scuipatul boierului, pe obrazul lui Moş Ion Roată. Mergem mai departe, nu ne temem de oameni. Să nu îi facă nimic poliţia”, a spus, la rândul său, liderul AUR. „Atentatul” nu l-a speriat pe Simion care la scurtă vreme a declanșat un adevărat război politic împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

La un pas de bătaie cu Virgil Popescu

Primul episod a avut loc pe 7 februarie, când liderul AUR aproape că a sărit la bătaie la ministru, în timp ce acesta susținea un discurs în plenul Camerei Deputaților. Simion s-a dus la tribună, l-a apucat pe Popescu de ceafă și de o mână și i-a strigat în repetate rânduri „Ești un hoț”. Liberalul nu și-a pierdut cumpătul și i-a replicat sec: „Ești un prost”. Incidentul l-a determinat pe președintele de ședință, Daniel Suciu, să întrerupă lucrările. „Este pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic”, a spus Suciu.

Incidentul a determinat conducerea Camerei să înăsprească regulile de disciplină în interiorul Parlamentului pentru a preveni o bătaie în toată regula, ispravă pe care parlamentarii noștri încă nu au realizat-o până acum.

ADVERTISEMENT

Virgil Popescu a depus plângere penală în urma acestui incident, iar o alta a urmat în iulie când președintele AUR l-a „interceptat” pe ministrul Energiei pe aeroportul din Viena cu cuvintele: „Ce faci, hoțule? Te plimbi pe la Viena?” Timp de o oră și jumătate l-a hărțuit Simion care a transmis întregul incident live, pe Facebook. „Ce cauți tu la Viena? La muncă nu te duci… Ai venit să iei ordine de la stăpâni!” îl întreba pe ministrul care, în replică, l-a acuzat pe liderul AUR că este „trompeta lui Putin”.

Se pare că hărțuirea de pe aeroport a fost răfuiala pentru un alt episod care avusese cu două luni înainte, în mai, când Simion a vrut să dea buzna în studiourile Digi24 pentru a-i da dreptul al replică personal lui Popescu care tocmai îl acuzase din nou, într-o emisiune la această televiziune, că este omul rușilor. Personalul de pază l-a oprit cu greu la poartă și până la urmă a trebuit să cheme poliția care a venit cu două echipaje ca să-l escorteze afară.

ADVERTISEMENT

Simion, făcătorul de pace

Ultima înfruntare dintre cei doi a avut loc la începutul lunii decembrie, când ministrul era așteptat să susțină o conferință de presă pe tema „taxei pe soare”. Printre ziariști, s-a infiltrat în sala de presă de la minister și Simion iar în aceste condiții Virgil Popescu nu a mai venit la conferință. Liderul AUR s-a pornit atunci să-l caute prin minister pe Virgil Popescu să-i ceară socoteală, însă a fost scos din sediu de jandarmi. o postură cu care este deja obișnuit. Abia atunci a venit Popescu și a susținut conferința. „Comportament deviant și singura miză pentru care a venit aici a fost să facă circ. Decizia a fost să amânăm, e o bătaie de joc ce a făcut George Simion”, a afirmat ministrul.

Deși pare greu de crezut, Simion a reușit să aplaneze un conflict între colegul său de partid deputatul Dan Tănasă și Gabriel Zetea (PSD). Aceștia erau la un pas să se ia la bătaie la ședința Comisiei de muncă din 27 septembrie, când se discuta despre majorarea salariilor demnitarilor.

După ce Zetea s-a ridicat amenințător de la masă și s-a repezit înspre Tănasă, George Simion l-a tot împins în spate pe  colegul său de partid astfel încât să nu se lase cu bătaie. Ce-i drept, tot liderul AUR a creat premisele disputei venind împreună cu Tănasă la lucrările unei comisii în care nu erau membri, iar Simion și-a făcut simțită prezența în sală stingând lumina.

Când telefonul e mai smart decât posesorul său

Însă nu doar Simion și Tănasă sunt printre zurbagiii Parlamentului, o surpriză venind din partea USR. La o petrecere privată, în luna octombrie, senatorul de Sălaj Virgil Bob a avut o discuție mai aprinsă cu un comesean, în urma căreia s-a ridicat de la masă și, înainte să plece, l-a pocnit cu telefonul în cap pe preopinent. Acesta a depus plângere penală, fapt ce l-a pus pe senator într-o postură delicată în partid, determinându-l să se autosuspende din USR.

Am avut în weekend, o altercație cu un bărbat, la un eveniment privat. Acest bărbat m-a provocat și am avut o reacție nervoasă necontrolată pe care o regret. Îmi pare rău pentru această altercație și voi colabora cu poliția pentru stabilirea circumstanțelor incidentului. Există mai mulți martori care pot atesta ca omul m-a provocat, dar asta nu este o justificare”, anunța Bob.

Numai că autosuspendarea lui a durat doar patru zile până când bărbatul agresat și-a retras plângerea. Bob și-a mai pus puțină cenușă în cap, dar incidentul a fost socotit încheiat de ambele părți, iar senatorul a revenit în USR.

Dieta Daea: fără jumări

Pe final de an, a venit rândul ministrului Agriculturii, Petre Daea, să-și dea în petec. Ironizat deseori pentru limbajul pompos, încărcat cu metafore plasate în context agricol, Daea poate avea și limba ascuțită atunci când își pune în cap asta. Pe 16 decembrie, la un târg organizat în curtea Ministerului Agriculturii, a fost cum i se pare prețul de 120 de lei pentru un kilogram de jumări, la care Daea a dat un răspuns brutal: „Fiecare dintre noi nu e bine niciun kilogram să luăm, iar la dumneavoastră, nu prea e bine la mărimea pe care o aveţi să luaţi un kilogram de jumări. Vă ajunge 100 de grame.

Ziariștii prezenți, scandalizați de afirmația lui Daea, au încercat să smulgă un fel de căință din partea ministrului, însă în zadar, după cum arată dialogul de mai jos:

Jurnalist: Credeam că aveţi probleme cu persoanele grase.
Petre Daea: Nu am niciun fel de problemă. Am toată dragostea pentru oameni indiferent cum arată, iar dvs. arătați atât de bine încât vă ofer o jumară.
Jurnalist: Păi m-ați făcut gras şi acum….
Petre Daea: Nu v-am făcut gras, vă fac cum sunteţi.

ADVERTISEMENT