Sport

Cinci momente memorabile din duelurile Italia – Anglia! Bătălia de pe Highbury, “scăriţa” lui Pirlo şi coşmarul din Brazilia. Video

Italia şi Anglia se vor duela duminică, de la ora 22:00, în finala EURO 2020, iar cele două selecţionate au oferit de-a lungul timpului meciuri memorabile.
09.07.2021 | 21:24
Cinci momente memorabile din duelurile Italia  Anglia Batalia de pe Highbury scarita lui Pirlo si cosmarul din Brazilia Video
ADVERTISEMENT

EURO 2020 a ajuns la sfârşit, iar Italia şi Anglia se vor lupta pentru râvnitul trofeu. Cele două selecţionate nu s-au mai întâlnit de trei ani, de la un amical jucat pe “Wembley” în martie 2018 şi terminat la egalitate, scor 1-1.

Cinci momente memorabile din duelurile Italia – Anglia. Măcel la un amical din 1934

Italia şi Anglia s-au întâlnit prima oară într-un amical jucat la Roma, în mai 1933, când scorul a fost egal, 1-1, însă următorul meci a fost cel care a intrat în istoria confruntărilor dintre cele două selecţionate. Pe 14 noiembrie 1934, pe fostul stadion al lui Arsenal, s-a consumat “Bătălia de pe Highbury”.

ADVERTISEMENT

Proaspăt campioană mondială, Italia a venit în Anglia cu dorinţa unei victorii, mai ales că englezii, care au boicotat primele trei ediţii de Campionat Mondial, se vedeau drept adevăraţi regi ai fotbalului. Meciul a fost unul violent încă din start, iar Luis Monti s-a ales cu o accidentare urâtă după o intrare criminală a lui Ted Drake. Italianul a mai rămas 15 minute pe teren, dar nu şi-a putut ajuta deloc colegii.

Anglia a marcat de trei ori până în minutul 12, iar jucătorii celor două echipe s-au căutat pe teren pentru răfuieli. Giuseppe Meazza a înscris două goluri după pauză, însă Italia a ieşit învinsă de pe teren. La final, fotbaliştii au ajuns la infirmerie, iar cel mai grav caz era cel al lui Eric Brook care avea braţul fracturat.

ADVERTISEMENT

După meci, Federaţia Engleză a anunţat că ia în considerare să nu mai joace niciun amical internaţional, însă situaţia a fost aplanată imediat. Dacă în Anglia meciul a rămas cu numele de “Bătălia de pe Highbury”, în Italia, jucătorii din acea partidă au primit porecla de “Leii de pe Highbury”, totul pentru felul cum au luptat în faţa adversarilor.

  • Anglia şi Italia s-au întâlnit de 27 de ori
  • 11 victorii a înregistrat Italia în faţa Angliei, în timp ce alte 8 meciuri s-au terminat la egalitate
ADVERTISEMENT

Primul meci direct la un Campionat European a fost arbitrat de Nicolae Rainea

Italia şi Anglia erau favorite să se întâlnească în finala EURO 1968, însă englezii, campioni mondial la acea oră, au fost eliminaţi de Iugoslavia în semifinale. După 12 ani, cele două selecţionate s-au întâlnit pentru prima oară la un Campionat European.

După ce huliganii englezi produseseră un scandal monstru la meciul cu Belgia, când arbitrul a oprit meciul pentru câteva minute din cauza violenţelor din tribune, duelul cu Italia era văzut ca unul cu risc maxim. Disputat la Torino şi arbitrat de Nicolae Rainea, duelul a fost unul modest, iar englezii au fost ţinuţi la distanţă de defensiva lui Enzo Bearzot. Marco Tardelli a marcat golul victoriei în minutul 79, însă Italia a ratat prezenţa în finala turneului găzduit de ea.

ADVERTISEMENT

Italia i-a luat bronzul mondial Angliei în 1990

Eliminate în semifinale după loviturile de departajare, Italia şi Anglia s-au duelat în finala mică a Mondialului din 1990. A fost un meci decis pe final, când s-au înscris 3 goluri în 15 minute, iar Salvatore Schillaci şi-a asigurat trofeul de golgeterul turneului final.

Nebunia a început în minutul 71, când Peter Shilton a gafat uluitor la o pasă primită de la unul dintre colegi, iar Roberto Baggio a deschis scorul. Zece minute mai târziu, David Platt a înscris cu o lovitură de cap, însă italienii au revenit imediat în joc. Cu patru minute înainte de final, Salvatore Schillaci a fost doborât în careu şi a transformat cu succes penalty-ul care i-a adus Italiei medalia de bronz.

  • 8 victorii are Anglia cu Italia

Coşmarul penalty-urilor la ultima întâlnire la un Campionat European

Italia şi Anglia s-au întâlnit în sferturile de finală de la EURO 2012, iar fanii din Albion nu au amintiri prea plăcute de la acel meci. Jucătorii antrenaţi pe atunci de Cesare Prandelli au dominat partida de la un capăt la altul, cu 20 de şuturi pe spaţiul porţii lui Joe Hart, însă scorul a rămas alb după 120 de minute.

La penalty-uri, marele coşmar al englezilor, Ashley Young a lovit bara, în timp ce lovitura lui Ashley Cole a fost parată de Gianluigi Buffon. Pentru italieni a ratat Riccardo Montolivo, în timp ce Andrea Pirlo l-a executat pe Joe Hart cu o “scăriţă”. Italia mergea în semifinale, unde trecea de Germania, pentru ca în finală să fie umilită de Spania.

Ultima confruntare la un turneu final, începutul sfârşitului pentru Italia şi Anglia la CM 2014

Pe 14 iunie 2014, la Manaus, Anglia şi Italia jucau primul meci de la Campionatul Mondial din Brazilia. Cele două porneau ca favorite la calificarea în optimi, dintr-o grupă în care se mai aflau Uruguay şi Costa Rica. Claudio Marchisio a deschis scorul în minutul 35, pentru ca două minute mai târziu să vină golul egalizator al lui Daniel Sturridge.

După pauză, Mario Balotelli a dat lovitura, iar Wayne Rooney a ratat o ocazie uriaşă să restabilească egalitate. La fel de bine, Andrea Pirlo putea să majoreze scorul, însă mingea trimisă de mijlocaşul italian a lovit bara transversală a porţii lui Joe Hart. De altfel, după această fază, portarul Angliei a început să ţipe la copiii de mingi care nu returnau baloanele mai repede, iar faza a devenit virală în vara lui 2014.

Anglia a pierdut şi următorul meci, 1-2 cu Uruguay, şi părăsea competiţia după primele două etape din faza grupelor, în timp ce Italia era învinsă surprinzător de Costa Rica. În ultima etapă, “Squadra Azzurra” a pierdut în faţa Uruguayului şi pleca acasă, la fel ca trupa lui Roy Hodgson. Mondialul din Brazilia se transforma într-un coşmar pentru Italia şi Anglia.

ADVERTISEMENT